Zelfs het RTL-Nieuws besteedde er een item aan afgelopen week!  Van vele kanten hoor je het: levensgevaarlijk is het om off-piste te skiën, maar als je het mij vraagt, heel erg overdreven en paniekerig allemaal. Alleen maar gebaseerd op angst en gebrek aan kennis. Off-piste is inderdaad nooit 100% veilig, maar het is niet levensgevaarlijk! Het verkeer is ook niet zonder gevaar, maar daar doe je bijvoorbeeld ook je gordel om, een helm op en kijk je eerst voordat je oversteekt.

Roderik Sillevis off-piste Wintersportweerman

Dutch Freeride Week

Zelf ben ik net 2 weken terug in Nederland van een prachtige Dutch Freeride Week in Tignes/Val D’isere. Een geweldige off-piste week waarin ik super veel terrein heb kunnen rijden. De domper van de week was echter het afgelasten van het hoogtepunt, het NK-Freeride. De pistendienst en organisatie konden geen enkele geschikte helling vrij geven en veilig genoeg verklaren voor de wedstrijd. De hele week werd door wisselende weersomstandigheden de wedstrijddag al vooruit geschoven, tot dat het dan vrijdag echt zou moeten gaan gebeuren. Maar donderdagmiddag kregen we het definitieve bericht, geen NK! Het kromme is, dat we diezelfde vrijdag wel een geweldige freeride jamsessie hebben gehad met de deelnemers. Veel poeder, mooie sprongen en vette lijnen! Er leek toch niks aan de hand!? En daar schuilt nu precies het gevaar!

off piste skien

Als alles lijkt te kunnen

De zonovergoten, met poeder beladen vrijdag ging zo lekker, dan lijkt alles te kunnen en te gaan. Aan het eind van de dag verplaatsten we ons met een klein groepje naar de noordhellingen, daar was de poeder nog lekker zacht. We dropte in in een klein onverspoord couloir met een heel smalle uitgang en een mooi vers veld erachteraan. Dikke poeder, heerlijk! Hoe dat was, zie je in onderstaand filmpje.

Oké, nog ééntje dan

Nog eentje dan, de laatste afdaling van de week. Het couloir ernaast hadden we vanaf beneden gespot, onverspoord en zeker 3x zo lang als de ander. Met 2 vrienden ging ik op zoek naar de ingang om een vet eind te maken aan de mooie freeride-week. Een 40 graden steile entré, ingewaaide sneeuw, een verse lijn voor onze neus, piepers en lawine-airbags om, het lawinebericht door ons hoofd, nee, NEE. We hebben ‘m niet geskied! De vorige afdaling was ook de 2e keer fantastisch lekker, mooie poeder, een mooie week, een mooie afsluiting! Blij dat we het uiteindelijk niet hebben gedaan en de verleiding hebben kunnen weerstaan!

Freeride off piste

Steeds meer freeriders

Het freeriden is een opkomende markt. Beter materiaal en meer publiciteit via social media maakt het toegankelijker en dat is mooi, ik zal iedereen aanmoedigen om off-piste te gaan. Uiteindelijk het mooiste skiën en boarden dat er is! Daarom hekel ik die mensen die na een lawine-ongeluk van de zijlijn roepen dat het levensgevaarlijk is. Maar ik hekel net zozeer die mensen die zonder kennis en kunde van lawinegevaren en zonder voorbereiding en veiligheidsvoorzieningen te treffen (lees (airbag)rugzak met 3-eenheid (pieper schep en sonde)) zich in het terrein begeven.

Goed voorbereid is off-piste skiën niet levensgevaarlijk

Lees je in, doe een lawine-opleiding, zorg voor een rugzak met 3-eenheid en ook dat je er mee om weet te gaan! Huur een gids, ga genieten van de sneeuw! Ja er is altijd een restrisico en je moet voorzichtig handelen, maar NEE, off-piste is niet levensgevaarlijk! Maar… onderschat de bergen nooit, ze blijven onvoorspelbaar (mooi)!
See you in the POWDER!

Categorieën: Sterk verhaal

Roderik Sillevis

Roderik Sillevis was in zijn jonge jaren wedstrijdskiër. Later werd hij skileraar in Oostenrijk en slaagde hij voor alle diploma's tot en met Staatlich Geprüfter Skilehrer. Hij woonde enige tijd met zijn jonge gezin in Neukirchen maar sinds enige jaren weer in Nederland. Roderik is trainer bij Epique - Mountain Adventures, skitrainer bij de Skiclub Wolfskamer en teamrider voor Atomic.

17 reacties

Gesloten voor reacties.