Natuurlijk is het breaking nieuws als een Nederlander in Avoriaz eerst vermist is en dan een dag later – gisteren – overleden wordt gevonden naast een houten gebouwtje buiten de piste waar de liftmaatschappij materiaal in opslaat (bron). Het is schokkend vooral als je de voorgeschiedenis in de Portes du Soleil kent.

Om te beginnen: ik houd van de Portes du Soleil. Ik werkte het seizoen 1993-1994 als skileraar bij Rob Hansen in La Foret in Morgins. vervolgens 1994-1995 in Les Crosets in een pension van een Duitse reisorganisatie. Het is werkelijk een van mijn favoriete skigebieden en ik zal ook niet rusten tot het gebied partner is op deze website. Hoe zuur is het dan als zo’n mooi gebied – dat de trotse bijnaam “Haute Route des Familles” draagt, keer op keer geplaagd wordt door tragedies?

3 Nederlanders in 4 jaar
De man die dinsdag vermoedelijk tegen de houten hut knalde waar hij werd gevonden is de derde Nederlander in 4 jaar tijd die in dit skigebied het leven laat en bij geen van drieën was een lawine in het spel. Op 1 februari 2009 gleed een 51-jarige dierenarts boven Champéry mogelijk na onwel geworden te zijn onder een afzetting door waarna hij 50 meter omlaag viel (bron). Twee weken later overleed een 17-jarig meisje uit Emmen toen zij buiten de rand van de piste tegen een boom klapte (bron). 

In bergbeek
Googelend op Avoriaz zie ik ook nu pas dat het 9 februari jl. al helemaal misging voor een 19-jarige Fransman in deze hoofdplaats van de Portes du Soleil. Hij skiede met een vriend offpiste en belandde in een bergbeek waar hij verdronk. Bergredders die snel ter plaatse waren konden hem niet meer reanimeren (bron). In dit verband moet je absoluut ook eens het verhaal lezen van Anna Bågenholm die in 1999 in Noorwegen onder het ijs van een bergbeek schoot en daar 40 minuten lucht had uit een luchtbel, maar vervolgens ook 40 minuten een hartstilstand waarbij haar lichaamstemperatuur daalde naar 13.7 °C. Ze overleefde en zette de wetenschap over hersenbeschadiging daarmee op zijn kop zoals je op Wikipedia kunt nalezen.

 

Tja, die mooie zo vriendelijke niet al te hoog gelegen Portes du Soleil! Ik zat mijn tweede seizoen daar in een pension dat in eigendom is van mijnheer Rey-Bellet. Hij bezit zowat heel Les Crosets en woont in het pand aan de oude al jaren geleden ontmantelde cabinebaan. Zijn dochter Corinne was een groot Zwitsers skikampioen. Op 30 april 2006 ging het in dat huis helemaal mis zoals je ook maar op Wikipedia moet lezen. Ik beken dat ik al ruim tien jaar niet meer geskied heb in de Portes du Soleil. Weet zeker dat als ik weer ga – hopelijk komende zomer eens mountain biken – dat ik dan net zo verliefd ben op het hele gebied als altijd. Des te heviger raakt mij nu weer het nieuwe droevige bericht.

Graag jullie R.I.P. reacties hieronder en in combinatie met zo veel mogelijk reacties van mensen die het ook zo’n mooi gebied vinden….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.