Natuurlijk is het breaking nieuws als een Nederlander in Avoriaz eerst vermist is en dan een dag later – gisteren – overleden wordt gevonden naast een houten gebouwtje buiten de piste waar de liftmaatschappij materiaal in opslaat (bron). Het is schokkend vooral als je de voorgeschiedenis in de Portes du Soleil kent.

Om te beginnen: ik houd van de Portes du Soleil. Ik werkte het seizoen 1993-1994 als skileraar bij Rob Hansen in La Foret in Morgins. vervolgens 1994-1995 in Les Crosets in een pension van een Duitse reisorganisatie. Het is werkelijk een van mijn favoriete skigebieden en ik zal ook niet rusten tot het gebied partner is op deze website. Hoe zuur is het dan als zo’n mooi gebied – dat de trotse bijnaam “Haute Route des Familles” draagt, keer op keer geplaagd wordt door tragedies?

3 Nederlanders in 4 jaar
De man die dinsdag vermoedelijk tegen de houten hut knalde waar hij werd gevonden is de derde Nederlander in 4 jaar tijd die in dit skigebied het leven laat en bij geen van drieën was een lawine in het spel. Op 1 februari 2009 gleed een 51-jarige dierenarts boven Champéry mogelijk na onwel geworden te zijn onder een afzetting door waarna hij 50 meter omlaag viel (bron). Twee weken later overleed een 17-jarig meisje uit Emmen toen zij buiten de rand van de piste tegen een boom klapte (bron). 

In bergbeek
Googelend op Avoriaz zie ik ook nu pas dat het 9 februari jl. al helemaal misging voor een 19-jarige Fransman in deze hoofdplaats van de Portes du Soleil. Hij skiede met een vriend offpiste en belandde in een bergbeek waar hij verdronk. Bergredders die snel ter plaatse waren konden hem niet meer reanimeren (bron). In dit verband moet je absoluut ook eens het verhaal lezen van Anna Bågenholm die in 1999 in Noorwegen onder het ijs van een bergbeek schoot en daar 40 minuten lucht had uit een luchtbel, maar vervolgens ook 40 minuten een hartstilstand waarbij haar lichaamstemperatuur daalde naar 13.7 °C. Ze overleefde en zette de wetenschap over hersenbeschadiging daarmee op zijn kop zoals je op Wikipedia kunt nalezen.

 

Tja, die mooie zo vriendelijke niet al te hoog gelegen Portes du Soleil! Ik zat mijn tweede seizoen daar in een pension dat in eigendom is van mijnheer Rey-Bellet. Hij bezit zowat heel Les Crosets en woont in het pand aan de oude al jaren geleden ontmantelde cabinebaan. Zijn dochter Corinne was een groot Zwitsers skikampioen. Op 30 april 2006 ging het in dat huis helemaal mis zoals je ook maar op Wikipedia moet lezen. Ik beken dat ik al ruim tien jaar niet meer geskied heb in de Portes du Soleil. Weet zeker dat als ik weer ga – hopelijk komende zomer eens mountain biken – dat ik dan net zo verliefd ben op het hele gebied als altijd. Des te heviger raakt mij nu weer het nieuwe droevige bericht.

Graag jullie R.I.P. reacties hieronder en in combinatie met zo veel mogelijk reacties van mensen die het ook zo’n mooi gebied vinden….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.