Negen doden dus ik spot er niet mee, maar het noordoosten van Italië is getroffen door grote overstromingen. Als je erop googlet zie je dat er nog maar twee maanden geleden rampverhalen waren over een mogelijke hervatting van de grote droogte van zomer 2022. Het feit is dat we het voor dit soort gebieden, zoals ook de Australische oostkust gewoon niet weten, waar het heen gaat. Natter? Droger? Op en neer? Wie zal het zeggen. Doe maar “op en neer”, dan zit je altijd goed.

https://twitter.com/CifryNick/status/1659209600779063297

Maar dus tot voor kort nieuwskoppen als …

En het ging heel de wereld over – het nieuws over de woestijnvorming in Italië.

Maar ehhh…. dit noem je toch extreem weer? Ja dat klopt. Dit is extreem weer. Maar dat wordt toch steeds erger? Nee, daar is geen enkele aanwijzing voor. Hoe extremer, hoe zeldzamer en hoe groter de kans dat jij, je vader en je opa het nog nooit hebben meegemaakt. En het is dus niet zo dat we meten dat het weer steeds extremer wordt. Wat we wel meten is dat de schade in geld soms toeneemt, als er bijvoorbeeld veel gebouwd is op een plek waar vroeger niets stond. Maar het aantal mensenlevens dat extreem weer eist is juist extreem afgenomen en blijft afnemen.

Negen doden las ik in Italië. Laat het er twintig zijn…. R.I.P..

PS En dan hadden we in Nederland nog deze …. daar trapt toch echt niemand meer in? Altijd die headlines die dat wat er net gebeurt in weet ik wat voor kronkels in verband brengen met de onophoudelijke catastrofale global warming. Echt zielig ….

Bron titelfoto: Twitter

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.