Negen doden dus ik spot er niet mee, maar het noordoosten van Italië is getroffen door grote overstromingen. Als je erop googlet zie je dat er nog maar twee maanden geleden rampverhalen waren over een mogelijke hervatting van de grote droogte van zomer 2022. Het feit is dat we het voor dit soort gebieden, zoals ook de Australische oostkust gewoon niet weten, waar het heen gaat. Natter? Droger? Op en neer? Wie zal het zeggen. Doe maar “op en neer”, dan zit je altijd goed.

Maar dus tot voor kort nieuwskoppen als …

En het ging heel de wereld over – het nieuws over de woestijnvorming in Italië.

Maar ehhh…. dit noem je toch extreem weer? Ja dat klopt. Dit is extreem weer. Maar dat wordt toch steeds erger? Nee, daar is geen enkele aanwijzing voor. Hoe extremer, hoe zeldzamer en hoe groter de kans dat jij, je vader en je opa het nog nooit hebben meegemaakt. En het is dus niet zo dat we meten dat het weer steeds extremer wordt. Wat we wel meten is dat de schade in geld soms toeneemt, als er bijvoorbeeld veel gebouwd is op een plek waar vroeger niets stond. Maar het aantal mensenlevens dat extreem weer eist is juist extreem afgenomen en blijft afnemen.

Negen doden las ik in Italië. Laat het er twintig zijn…. R.I.P..

PS En dan hadden we in Nederland nog deze …. daar trapt toch echt niemand meer in? Altijd die headlines die dat wat er net gebeurt in weet ik wat voor kronkels in verband brengen met de onophoudelijke catastrofale global warming. Echt zielig ….

Bron titelfoto: Twitter

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.