sauerland2012

Jako gooide om half acht in de reacties: “Krijg net melding van onze kinderen in Winterberg. Daar sneeuwt het! Nu de Alpen nog!” Bovenstaande foto van Landal Skilife Winterberg erbij waar wij vorige herfst ons teamuitje hadden. Vanuit een super-wifi-budgethotel in Ulm – leuke Kerstmarkt bij kathedraal – kan ik melden dat het hier inmiddels regent. Een Paar millimeter is al gevallen. Of dat morgen gaat beteken dat wij een wit dal kunnen binnenrijden hangt af van hoe snel daar op 1100m de regen overgaat in sneeuw.

EnsFra2012

We springen meteen naar de voorlopig door droogte en na het weekeinde ook door warmte geplaagde Franse Alpen. Daar zien we scherper dan elders een heftig neerslagmoment opdoemen op 27 en 28 december. Het is hetzelfde moment waarvan de laaglandwinterfreaks op dit moment nog hopen dat het ook laaglandsneeuw gaat opleveren. Voor de Alpen is de neerslagvorm zeker: SNEEUW!

gansler04

Wie wil kan nu weer gaan zeggen: het schuift steeds op. Steeds weer die mooie praatjes en dan steeds weer uitstel. Ik kan hier nu tegenin gaan en uitleggen dat…. maar ik kan het ook omarmen en zeggen: JA! We blijven hier mooi-praten. We duwen hier steeds als Sisyphus de steen weer die berg op in de weet dat het eens raak moet zijn. Onze berichten bevatten al het slechte nieuws ook. Lees maar na. Toch gieten we er zo lang het kan een optimistische saus over. Echt verschrikkelijk is pas als iemand overlijdt op een piste zoals gisteren in Gerlos gebeurde. De rest is een spel waarbij je maar beter kunt blijven lachen. Wel moeten we het systeem om sneeuwdumps namen te geven samen kritisch bekijken en er het leukste systeem van alle weer- en wintersportsites van maken. Tuurlijk: Karlijn en straks ook Chanel falen als dumps zoals we ze hier vaak definiëren: minstens 30cm in een groot gebied. Maar het lijkt me ook niet handig dat we een eenmaal toegekende naam dan ineens weer intrekken. Dan is de lol van gemakkelijk info over een fase van de winter kunnen vinden met een simpel zoeken op naam voorbij. Ook kunnen we niet laf alleen maar achteraf een naam toekennen. Dus graag jullie tips hoe het zou moeten. Dan kunnen we daar na Karlijn, Chanel en Estelle mee aan de slag.

dumpnaestelle

Want de opvolger van Estelle is ook al op de kaarten verschenen. Hierboven in het Europees model dan. De eeuwige cliffhanger van de laatste kaart alsof er een easter egg in die modellen zit. Je ziet het: een hoge sneeuwgrens maar wel zeer veel neerslag. Maar ik haal er geen naam bij nu. Kijk zelf maar op de lijst wie er aan de beurt is. We weten hiermee nog niks. Fréderic heeft vanochtend al aangegeven dat er een mooi winters scenario is voor heel West-Europa en dat de westcirculatie ook weer de kop kan opsteken na Kerst.

ensOost

Hier het ensemble voor de regio Zell am See Kaprun en St. Martin am Tennengebirge en ook Obertauern nog wel. De plek waar volgens de huidige Amerikaanse berekening Chanel maximaal is. Het Kerstdumpje dus. Chanel gaat volgens de avondrun over een breed front behalve de Franse Alpen dan 20mm neerslag brengen en allemaal als sneeuw. Met absoluut overal sneeuw tot in de laagste dalen en sowieso weer 48 uur kunstsneeuw erbij. Zoals er ook vanaf vannacht tot maandagochtend gespoten kan worden. Behalve in de Franse Alpen die in de nacht op maandag al stevig opwarmen.

warmstemoment

Dit is het moment waarop de warmte het verst over de hele Alpen is uitgebreid begin volgende week. De temperaturen op 1500m. Echt niet dat er dan ’s nachts nog kunstsneeuw geproduceerd kan worden. En echt wel dat de centimetertjes van Karlijn dan weer wegdooien ook in het dal. Wat een rollercoaster dit zeg! Want daarna komt die afkoeling over de Kerstdagen.

zaterdagkoud

Kijk zo koud is het in de nacht op zaterdag op die hoogte. In het westen van Oostenrijk 20 graden verschil. Ga er maar aan staan. Gaan we dan over het reisweekeinde heen dan zien we het Europese model met die sneeuw- en regenbom uit het westen (WNW) komen. Het Amerikaanse model gaat voor….

koudnieuwsjaar

 

Nog steeds iets wat lijkt op een winterse fase in West-Europa met in elk geval temperaturen in de Alpen waarop kunstsneeuwinstallaties maximaal kunnen brullen (hoe kouder hoe verder de waterkraan open kan).

uitbraak

We voegen er meteen aan toe dat we zeker niet te vroeg moeten juichen nu we al een aantal dagen (sinds dit bericht van 18 december) consequent winterse scenario’s zien langskomen. Wat we ook steeds vaker zien nu is typisch wat je mag verwachten in een zich als zacht ontwikkelende winter: dat het vooral de landen verder naar het oosten zijn die bar winterweer krijgen. Inclusief bijvoorbeeld Griekenland. Daar gaan we vanavond op “de nacht van Karlijn” niet over kissebissen. Hier moeten we gewoon nog wat dichterbij kruipen om een duidelijker oordeel te vellen.

Ondertussen moeten we dus op zoek naar de optimistische verhalen die massaal binnenstromen in de reacties zoals van Valentijn die vandaag een prima dag had op de Schmitttenhöhe. Ingrid die met haar gezin op de Turracherhöhe arriveerde en haar bestemming zo aantrof. Jochem die een topdag had op de Mölltaler Gletscher.

Frank & Mike die laten zien hoe prima alles is in Gerlos. En Fresno die weinig te kort kwam in Sölden.

Morgen zal ik live berichten van mijn bestemming. We gaan een kijkje nemen op één van de twee pistes die open zijn in Kleinwalsertal. Daarmee komen wij zowat op een van de mindere plekken in de Alpen aan. Karlijn zal daar vannacht weinig verbetering in brengen. We hopen nog op een kleine verrassing. Hierboven zie je dat zelfs hier vandaag mooi te skiën viel. Morgen dus zeker nog beter. Wij gaan er met een stel gezinnen een topweek van maken. Kerst in de Alpen met Chanel zal sowieso als een droom zijn. Vraagje tot slot: is er dan helemaal niemand die op het laatste moment Noorwegen of Zweden heeft geboekt? Zo ja, meldt je dan eens in de reacties!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

84 reacties

Gesloten voor reacties.