” The mountains are calling and I must go”, de quote die je ongetwijfeld kent. Het was wijlen John Muir die zijn liefde voor de bergen en natuur beschreef. Wist hij veel dat we deze quote massaal gingen delen op onze social media. Maar dat gevoel, herken jij dat ook? Die “bergdrang”? Ik alvast wel.

Jeremy Jones “Ode To Muir”, 60 minuten genieten!

Een druilige maandag in Amsterdam, de zoveelste dag zonder sneeuw in de Alpen. Gelukkig mag ik gaan dromen op de première van Jeremy Jones zijn nieuwste film. Dennis, ik en zo’n 100 andere mensen kregen de eer om als eerste aan deze kant van het water de film te ontdekken. Fijn. Ik mis de sneeuw, nu het bijna december is nog harder dan ooit.

“I am losing precious days. I am degenerating into a machine for making money. I am learning nothing in this trivial world of men. I must break away and get out into the mountains to learn the news”
― John Muir

In deze film trekt Jones naar de John Muir Wilderness of het Sierra Nevada gebergte in California. Niet zomaar een typische snowboardfilm. Nee deze gaat iets verder, de band met de natuur komt naar boven. Het achterliggend doel van deze film was politiek gekleurd, het aantal jongeren dat in de VS gaat stemmen is laag, triestig laag. Bovendien kan je het een promo film om te stemmen noemen.  Ik noem het vooral een promo om dichter bij de natuur te komen. Go out and live. Dat onthoud ik van deze film.

Ode to Muir – waar wij van dromen

9 dagen hiken, kamperen, klimmen, snowboarden op plekken waar niemand anders komt. Intens! Ik zou het niet kunnen, maar het is inspirerend, dromerig. De film verveelt geen minuut, daarnaast gaat het in mijn achterhoofd “ik wil dit ook”. Goed wetende dat ik dat nooit ga doen, maar de boodschap, die blijft hangen. Vier elke dag, al is het maar 10 minuten daarnaast geef je elke dag het beste van jezelf.  Bijvoorbeeld maak die dagelijkse wandeling, ga een stukje hardlopen, geniet van een relax-momentje. En ga naar die bergen, adem die berglucht in, je vindt ze nergens puurder. Volgende keer wanneer je in de bergen op wintersport bent, kijk eens rond en denk “wauw”. Take it all in voor je terug komt naar de lage landen.

“Climb the mountains and get their good tidings. Nature’s peace will flow into you as sunshine flows into trees. The winds will blow their own freshness into you, and the storms their energy, while cares will drop away from you like the leaves of Autumn.”
― John Muir, The Mountains of California

Nadien wil ik gewoon richting de bergen. De zon zien opkomen en ondergaan, doorheen de sneeuw ploeteren met andere woorden ” is het bijna december? En wat geven die weerkaarten morgen? Waar blijft de sneeuw?

“Going to the mountains is going home.”
― John Muir

Leuk weetje, af en toe gaat Jeremy Jones snowboarden in Innsbruck. Zou hij weten dat die befaamde quote daar op het raam van het bergstation op de Nordkette staat? Maar even de conclusie: Ode to Muir, een film die je moet zien.


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!

1 reactie

Gesloten voor reacties.