De titel zegt het al, en die uitspraak is opzich een redelijk pogaande regel. Zowel in de Alpen als in Nederland, naja in Nederland moeten we vaker met de regen variant rekening houden. Maar het betekent dat in het oosten de zon nog schijnt en het in het westen bewolkt is, gegeven dat onze neerslag meestal uit het westen komt gaat de regel redelijk op.

10 minuutjes later was de webcam in Obertauern zo mogelijk nog mooier! Laatst waren Hajo en ik er om te snowkiten, erg leuk en je leert het snel!

In de Franse Alpen sneeuwt het inmiddels, dit is beeld uit La Clusaz, thuisbasis van Candide Thovex die je kan kennen van dit soort filmpjes:

Daar vandaag en morgen mogelijk het meeste sneeuw met precies 50cm. Niet slecht op slechts 2600m hoogte!

Voor we naar de dumpjes in de Alpen kijken haal ik nog even de mogelijke sneeuwval van woensdag voor de Lage Landen aan. Het Europese model had bingo gisteravond samen met nog een paar andere modellen. Vanochtend doet het Amerikaanse model ook meer dan behoorlijk mee. Woensdag zo mogelijk de hele dag sneeuwal met temperaturen en dauwpunten rond het vriespunt. Dubbele horrorspits of moet iedereen maar preventief binnen blijven? 😉

Het EC doet vanmorgen juist wat GFS gister deed, de depressie te zuidelijk berekenen waardoor de neerslag ons vermoedelijk misloopt. Later trekt ie dan wel naar het noorden weg maar dan zal de meeste intensiteit er wel uit zijn gok ik. Detailkaarten zijn nog niet beschikbaar, misschien dat ik ze er zo nog tussen plak hier.

Alsnog de detailkaarten; de echte sneeuw zuidelijker boven Frankrijk.

Op het moment dat het hier is aangekomen zit er weinig fut meer in..

Dat het gaat sneeuwen op woensdag is volgens het GFS wel duidelijk, Eigenlijk heel West-Europa in het knal oranje wat een hoge kans op sneeuwvaal aanduidt. Nu moet het alleen nog blijven liggen en meer dan 1mm zijn om de nuchtere Hollander een beetje warm te maken.

Over naar de Alpen waar vanmiddag en vanavond dit op de planning staat. Noordwestelijke Franse Alpen, noordkant Zwitserland en de Arlberg regio de abolute winnaars. De rest, zoals de zuidkant en Oostenrijk krijgen wat restjes.

Maar de zuidkant hoeft zoals we weten niet heel lang meer op een houtje te bijten. De details schommelen nog wat maar de dump aan het begin van februari komt steeds dichterbij!. Vanmorgen in het GFS bijvoorbeeld een ietwat hoge sneeuwgrens waar we beslist nog wat van af kunnen duimen. Zelfs als je niet naar de zuidkant gaat gun je het die skigebieden daar toch ook, zij hebben wekenlang de jaloersmakende beelden uit Oostenrijk aan moeten zien…

Na 2 keer restjes op de 28e en 30e is de echte piek dan daar begin februari voor Val Gardena! Al kunnen de restjes van komende nacht ook nog verrassend goed uitpakken voor de Italiaanse Alpen.

Deze tafeltjes in Val Gardena moeten dus ook goed in de gaten gaan houden komende tijd. Zelfs met ons webcamoog kunnen we dan een aardige sneeuwmeting maken.

Maar let op, die warmte kan nog best wel parten gaan spelen. De depressie uit het westen die neemt ook een flinke hap lucht uit het zuiden mee. Föhn voor de noordkant, niet desastreus hoor, het duurt maar eventjes. Over de Italiaanse zuidkant maak ik me niet zo heel veel zorgen met opgesloten kou en neerslagafkoeling, een sneeuwgrens van maximaal 1500m zeg ik nu. De zuidelijke Franse Alpen zijn wel wat problematischer, geen opgesloten kou en op de eerste rang voor Afrikaanse warmte. De dorpen liggen daar hoog maar dat is geen garantie. In de gaten houden dus.

Dit dan de totalen aan neerslag over een week. Geen woorden aan vuil maken, iedereen blij!

Als we dan even kijken naar de bigger picture zien we het volgende patroon (zwart aangegeven). Een vrij plat Azorenhoog zorgt voor een vrije doorlopp van depressies. Omdat het Azorenhoog zo plat is ligt de straalstroom lekker laag en dus regelmatig sneeuw voor de Alpen en de Lage Landen met kwakkelwinter. Maar wat er na het  zuidkantspektakel gebeurt is een wisseling van de wacht. De depressies trekken niet snel genoeg door en het Azorenhoog ziet kan om wat naar boven uit te breiden (rode pijl).

Die poging tot uitbreiding wordt volgend het GFS van vanmorgen naar Europa geduwd met pogingen tot het vormen van een Eurohoog. Iets wat we niet voor het eerst zien. De poging lijkt te slagen in de bovenstaande kaart maar niets is minder waar. Kijk eens naar wat er ver op de Atlantische oceaan en boven Groenland gebeurt…

Het Eurohoog ziet direct kansen en floept naar het westen waardoor er een megablokkade ontstaat. Verder dan deze kaart kunnen we helaas niet kijken maar dat dit winter oplevert is duidelijk. Een diepe meteofictie situatie maar het illustreert wel dat we zelfs anuit een vrij kansloze situatie binnen een ogenblik in een wintersituatie zitten. We blijven hoopvol!

Zelfs als het EC kak is na de mooiere run van gister. Hier zien we een soort hoog in de vorm van een spook over Europa heen schuiven


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

57 reacties

Gesloten voor reacties.