ischgl0512Stilte voor de storm. Dat is mijn gevoel momenteel. Het gaat echt wel goedkomen. Zelfs als mijn BV zou falen op net wat minder dan 50cm zie ik een trend dat het daarna misschien wel tot over Kerst gewoon in fasen blijft doorsneeuwen. Het alternatief dat we moeten vrezen is oplopende luchtdruk over de Alpen en iets WC-achtigs ten noorden daarvan. Ik zal uitleggen waarom ik niet in dat scenario geloof. Eerst even vol ontzag naar dit plaatje van vanochtend uit Ischgl kijken. Wat een heerlijk skigebied is dat toch weer ik nadat ik er in 2004 een paar weken bij de grote skischool van Edi als skileraar werkte. Je kunt zo in de huid kruipen van die skiërs die vanochtend het geluk hebben de dag zo te mogen begroeten!

lioran0512

Nog zo’n mooie kunstsneeuwplaat. Dit maal uit Le Lioran in het Centraal Massief. Daar komt als het goed is ook nog wat sneeuw van moeder natuur vanochtend. Jullie weten dat ik geen fan ben van crushed ice machines in skigebieden. Maar natuurlijke kunstsneeuw met natuurlijke kou en een beetje menselijk vernuft is voor mij hét beeld van hoe mens en natuur bij elkaar horen. Net zoals deze kogelvis een schitterend kunstwerk maakt op de bodem van de oceaan zo toveren wij een heel gebied om in “frozen”. Mijn dochter van 5 kent die hele film uit haar hoofd. Wat zouden buitenaardse wezens denken als ze van boven zien wat wij daar in zo’n gebied doen….? Voetbal is misschien oorlog maar skiën is een religie! Geluk kun je niet kopen maar wel een skipas en als je echt fit bent ga je toerskiën! Kicken gewoon…

rosenalm0512

Deze kiek van de Rosenalm in de Zillertal Arena verraadt dat boven de inversie gewoon helemaal niets te doen is met kunstsneeuw. Ook een prachtige ochtendgroet. Stukkie hoger zoals in Ischgl bovenaan lukt het weer wel. Nu ja dat komt allemaal goed. De kanonnen en lansen ook waar dat nu nog net niet lukt gigantisch knallen de komende periode. Gisteren zagen we al dat het overal wel koud genoeg zal zijn.

ensFraAlp0512

Het Amerikaanse model er meteen maar even bij gepakt want dat heeft een tamelijk zachte fase vanaf de 13e tot de 19e. Hoog in het ensemble dus dat stelt gerust. Maar zelfs die hoofdrun eindigt weer met kou en sneeuw op de laatste dagen. Vooral in Oostenrijk dan want dit is een punt in de Franse Alpen met een zeer hoopvolle neerslagpiek op 12 december. het einde van de run levert juist Oostenrijk de kou en de sneeuw terwijl de Franse Alpen even een vrij hoge sneeuwgrens zouden hebben. Maar ik geloof niet in die zachte scenario’s. Zo’n snelle koud-warm-koud-golf als op de 9e en 10e zie ik in het vervolg wel komen maar aanhoudend zachter zie ik gewoon niet.

eceinde0512

Hier zie je een beetje waarom. De laatste kaart van het Europese model vanochtend. Kijk eens naar de depressie links. Terwijl de Alpen nog in de noordstuwing zitten van het vorige front dient zich al een nieuw aan. De ritssluiting is al bijna dicht nog voor het warmtefront Ierland bereikt. Vanuit Groenland jaagt mooie kou achter de fronten aan. Het Azorenhoog houdt zich koest. Die “knie” over de Franse Alpen (1020hPa lijntje) klapt in het vervolg in elkaar en het systeem kan weer als een spons tegen de Alpen worden gedrukt. Hopelijk nog voor 16 december om is, dan haal ik mijn BV zeker wel. Maar ik gaf al aan dat zelfs als dat niet lukt de vooruitzichten tot kerst wat mij betreft zijn dat het zo blijft als we het komende week gaan zien. Ga alvast maar duimen voor voldoende zon!

ritssluiting

Hier nog even dat beeld op 1500m hoogte. De Alpen nog lekker koud van de vorige fronten. De sneeuw begint haar conserverende werking te krijgen. De Alpen worden de koelkast van West-Europa. Links van Ierland zie je dat er op hoogte ook al bijna geen warmte meer zit en vanuit Groenland gaat een bak kou de oceaan op.

altastenberg

We schakelen even over naar de Wintersport Arena Sauerland en wat ik daar voor nieuws over heb en hoe dat wat mij betreft samenhangt met de Grosswetterlage.

[metaslider id=49787]

Hier zie je drie momenten in de komende 7 dagen waarop het in Duitsland in de middelgebergten en zelfs tot in de vlakte flink gaat sneeuwen. Daar gaat zich een sneeuwdek vormen. En dat krijgt weer een nog wat onvoorspelbare invloed op het verdere verloop. Meestal toch wat de koude kant op.

duitslandgroen

Of dan een volgend front zoals deze op 12 december echt zo zacht als regen doorkomt of dat het dan weer tot in de vlakte gaat sneeuwen is nu nog niet te zeggen. Het is in feite een dooiaanval en die willen nog wel eens mislukken. Tja de Laaglanders moet ik echt teleurstellen. Ons eerste laaglandwintertje, die we toch netjes op 26 november zagen aankomen, gaat eraan. Het is niet anders. Het moet om de Alpen de nodige sneeuw te bezorgen.

mooialpen

Want kijk nu toch eens: zelfs dat groene regenfront in Duitsland eindigt in de berekening vanochtend zo in de Alpen. En dat is pas 14 december. Daarna gaat het gewoon door zoals ik hierboven al heb laten zien!

accu0512-00

 

OK, de totale accumulatie is weer wat gezakt ten opzichte van de eerste droomrun gisteren. Maar met droomruns is dat nu eenmaal zo. Het is als kwartetten. Pas als je er vier hebt heb je punt! Gisteren dus voor het eerst een meter. Zullen we gaan tellen? Die van vanochtend is net te laag hoewel je uit 60mm neerslag ook makkelijk een meter sneeuw maakt. Dus deze telt zeker nog half mee. Dus wat mij betreft hebben we anderhalve droomrun. Nog twee en half te gaan!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

88 reacties

Gesloten voor reacties.