ischgl0512Stilte voor de storm. Dat is mijn gevoel momenteel. Het gaat echt wel goedkomen. Zelfs als mijn BV zou falen op net wat minder dan 50cm zie ik een trend dat het daarna misschien wel tot over Kerst gewoon in fasen blijft doorsneeuwen. Het alternatief dat we moeten vrezen is oplopende luchtdruk over de Alpen en iets WC-achtigs ten noorden daarvan. Ik zal uitleggen waarom ik niet in dat scenario geloof. Eerst even vol ontzag naar dit plaatje van vanochtend uit Ischgl kijken. Wat een heerlijk skigebied is dat toch weer ik nadat ik er in 2004 een paar weken bij de grote skischool van Edi als skileraar werkte. Je kunt zo in de huid kruipen van die skiërs die vanochtend het geluk hebben de dag zo te mogen begroeten!

lioran0512

Nog zo’n mooie kunstsneeuwplaat. Dit maal uit Le Lioran in het Centraal Massief. Daar komt als het goed is ook nog wat sneeuw van moeder natuur vanochtend. Jullie weten dat ik geen fan ben van crushed ice machines in skigebieden. Maar natuurlijke kunstsneeuw met natuurlijke kou en een beetje menselijk vernuft is voor mij hét beeld van hoe mens en natuur bij elkaar horen. Net zoals deze kogelvis een schitterend kunstwerk maakt op de bodem van de oceaan zo toveren wij een heel gebied om in “frozen”. Mijn dochter van 5 kent die hele film uit haar hoofd. Wat zouden buitenaardse wezens denken als ze van boven zien wat wij daar in zo’n gebied doen….? Voetbal is misschien oorlog maar skiën is een religie! Geluk kun je niet kopen maar wel een skipas en als je echt fit bent ga je toerskiën! Kicken gewoon…

rosenalm0512

Deze kiek van de Rosenalm in de Zillertal Arena verraadt dat boven de inversie gewoon helemaal niets te doen is met kunstsneeuw. Ook een prachtige ochtendgroet. Stukkie hoger zoals in Ischgl bovenaan lukt het weer wel. Nu ja dat komt allemaal goed. De kanonnen en lansen ook waar dat nu nog net niet lukt gigantisch knallen de komende periode. Gisteren zagen we al dat het overal wel koud genoeg zal zijn.

ensFraAlp0512

Het Amerikaanse model er meteen maar even bij gepakt want dat heeft een tamelijk zachte fase vanaf de 13e tot de 19e. Hoog in het ensemble dus dat stelt gerust. Maar zelfs die hoofdrun eindigt weer met kou en sneeuw op de laatste dagen. Vooral in Oostenrijk dan want dit is een punt in de Franse Alpen met een zeer hoopvolle neerslagpiek op 12 december. het einde van de run levert juist Oostenrijk de kou en de sneeuw terwijl de Franse Alpen even een vrij hoge sneeuwgrens zouden hebben. Maar ik geloof niet in die zachte scenario’s. Zo’n snelle koud-warm-koud-golf als op de 9e en 10e zie ik in het vervolg wel komen maar aanhoudend zachter zie ik gewoon niet.

eceinde0512

Hier zie je een beetje waarom. De laatste kaart van het Europese model vanochtend. Kijk eens naar de depressie links. Terwijl de Alpen nog in de noordstuwing zitten van het vorige front dient zich al een nieuw aan. De ritssluiting is al bijna dicht nog voor het warmtefront Ierland bereikt. Vanuit Groenland jaagt mooie kou achter de fronten aan. Het Azorenhoog houdt zich koest. Die “knie” over de Franse Alpen (1020hPa lijntje) klapt in het vervolg in elkaar en het systeem kan weer als een spons tegen de Alpen worden gedrukt. Hopelijk nog voor 16 december om is, dan haal ik mijn BV zeker wel. Maar ik gaf al aan dat zelfs als dat niet lukt de vooruitzichten tot kerst wat mij betreft zijn dat het zo blijft als we het komende week gaan zien. Ga alvast maar duimen voor voldoende zon!

ritssluiting

Hier nog even dat beeld op 1500m hoogte. De Alpen nog lekker koud van de vorige fronten. De sneeuw begint haar conserverende werking te krijgen. De Alpen worden de koelkast van West-Europa. Links van Ierland zie je dat er op hoogte ook al bijna geen warmte meer zit en vanuit Groenland gaat een bak kou de oceaan op.

altastenberg

We schakelen even over naar de Wintersport Arena Sauerland en wat ik daar voor nieuws over heb en hoe dat wat mij betreft samenhangt met de Grosswetterlage.

[metaslider id=49787]

Hier zie je drie momenten in de komende 7 dagen waarop het in Duitsland in de middelgebergten en zelfs tot in de vlakte flink gaat sneeuwen. Daar gaat zich een sneeuwdek vormen. En dat krijgt weer een nog wat onvoorspelbare invloed op het verdere verloop. Meestal toch wat de koude kant op.

duitslandgroen

Of dan een volgend front zoals deze op 12 december echt zo zacht als regen doorkomt of dat het dan weer tot in de vlakte gaat sneeuwen is nu nog niet te zeggen. Het is in feite een dooiaanval en die willen nog wel eens mislukken. Tja de Laaglanders moet ik echt teleurstellen. Ons eerste laaglandwintertje, die we toch netjes op 26 november zagen aankomen, gaat eraan. Het is niet anders. Het moet om de Alpen de nodige sneeuw te bezorgen.

mooialpen

Want kijk nu toch eens: zelfs dat groene regenfront in Duitsland eindigt in de berekening vanochtend zo in de Alpen. En dat is pas 14 december. Daarna gaat het gewoon door zoals ik hierboven al heb laten zien!

accu0512-00

 

OK, de totale accumulatie is weer wat gezakt ten opzichte van de eerste droomrun gisteren. Maar met droomruns is dat nu eenmaal zo. Het is als kwartetten. Pas als je er vier hebt heb je punt! Gisteren dus voor het eerst een meter. Zullen we gaan tellen? Die van vanochtend is net te laag hoewel je uit 60mm neerslag ook makkelijk een meter sneeuw maakt. Dus deze telt zeker nog half mee. Dus wat mij betreft hebben we anderhalve droomrun. Nog twee en half te gaan!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

88 reacties

Gesloten voor reacties.