Hoe tegenstrijdig kan je het hebben vandaag. De Oostenrijkse noordkant zit dik onder de wolken, waaruit vooral in Salzburgerland en Steiermark sneeuwbuien vallen. In Obertauern bijvoorbeeld (zie meteo of alle cams) kan tot vannacht nog zo’n 10 tot 15 cm bij komen op de sneeuw van (eer)gisteren bij een sneeuwgrens onder de 1500 meter. Ga je ten westen van Innsbruck kijken, dan stijgt de sneeuwgrens snel. Tot boven de 2500 meter in de Franse Alpen.

sat alpen

Daar zit je in een ander weertype en dat zie je meteen op de satellietbeelden. Grand beau daar.

Les Menuires

En ja hoor. In Les Menuires bijvoorbeeld is het vandaag een echte zonovergoten topdag. Klik hier voor alle cams.

la-bridoire-(savoie)-photo-prise-par-camille-laurent

En warm, dus de bergrivieren zwellen daar al flink aan.

tcdc_14041115_14041000

Morgen spreidt  de warmte zich over heel de Alpen uit. Met dan overal warm en zonnig weer. Naar het einde van de dag toe komen er vanuit het westen hoge wolken opzetten op nadering van een bovenluchttrog waar de Alpen dit weekend mee te maken hebben.

regen kikker

Daardoor vallen er heel het weekend lang verschillende buien, zowel aan de Noord- als Zuidkant, met een voorkeur voor de noordzijde. En onder de 2000 tot 2500 meter zijn dat regenbuien. Gelukkig worden er geen grote hoeveelheden verwacht. ’s Nachts kan de sneeuwgrens wel weer wat lager uitpakken. Zo berekent EC voor de nacht op zondag een vijftal centimeter sneeuw in Oostenrijk bij een sneeuwgrens van slechts 1500 meter. Een koopje!

ECM1-120

Na komend weekend lopen de modellen sterk uiteen. EC00 laat dinsdag en woensdag arctische kou tijdelijk naar Oostenrijk glijden met daar dan een kleine witte opfrisser. Maar waar GFS00 vandaag mee afkomt is ronduit spectaculair! Lees er alles over in dit apart bericht!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

10 reacties

Gesloten voor reacties.