langlaufEOnde

Over twee weken zit het hele team van Wintersportweerman in St. Martin am Tennengebirge en zouden we zo in het sneeuwzekere Obertauern kunnen gaan skiën ware het niet dat het gebied pas opent op 19 november. Vanochtend zie ik dat we misschien toch een leuk teamuitje kunnen hebben “am Obertauern” omdat daar wel al langlaufloipes open gaan. Komend weekeinde zijn de eerste sporen bij de Gnadenalm en richting Felsenalm open wordt trots op de Facebook pagina Ski am Obertauern gemeld. Hilarische reactie van een volger: “Ja en niemand weet de aan-knop van de skiliften te vinden?”

Wat mij betreft mogen die liften best nog een weekje rusten cq. roesten. Want wat mij betreft is de meest onderschatte wintersport het langlaufskaten. Zeker voor Nederlanders. Iedereen die van schaatsen op natuurijs houdt zou zich niet moeten oriënteren op moeizaam over meren krabben in Noorwegen en Zweden, maar gewoon lekker naar de Alpen (of ook Scandinavië) moeten kijken waar de mooiste skating pistes zijn. Zolang mensen saai door de gespoorde loipes blijven schuifelen zijn gebieden verplicht nog loipes te sporen. Wat mij betreft doodzonde. Laat die mensen gaan wandelen of sneeuwschoenwandelen. Nee, schaatsen op de sneeuw is je van het. Ik doe het zelfs in Nederland als de bevroren vaarten dichtsneeuwen. Wie is ervoor dat we dit op ons teamuitje gaan doen?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.