Het was aangekondigd: de oostelijke gebieden in Oostenrijk profiteren maximaal van de laatste sneeuwval voorlopig. Hierboven Obertauern (klik voor groot – hier de webcams live). Bij -7,7°C is het niet aan het dumpen maar toch wel mooi aan het sneeuwen. Naar het westen toe wordt de sneeuw steeds spaarzamer, hoewel ik in het Zwitserse Pizol nog deze mooie vlokken spotte. In Nederland zien we in Groningen wat sneeuw op de daken liggen en zijn er op heel veel plaatsen gisteravond en vanochtend natte sneeuwjachten gezien. Met dat nowcasten kunnen we nog 24 uur doorgaan.  

 turkijesneeuw

Na de storm komt zonneschijn. Ongebreideld! Het wordt heel mooi weer! Alle sneeuw gaat namelijk naar Turkije. Op de Uludag bij Izmir (niet ver van Istanboel) ligt nu nog niks. Over een dikke week kan er meer dan een meter poeder liggen. Idem voor een bizar groot deel van het land. En Sochi krijgt meer dan waarop het kon hopen. Ach wat hebben we allemaal (ik niet trouwens) de spot gedreven met een Olympische Winterspelen aan een palmenstrand aan de Zwarte Zee. Lijkt helemaal goed te gaan komen. 

httpv://www.youtube.com/watch?v=BwJxOaX_kYg

Maar komt het in de Alpen ook goed? Ik heb al meermaals aangegeven dat we het tot een heel eind in december aan toe vooral van de kunstsneeuw moeten gaan hebben. En dat wordt nog lang niet elke dag even makkelijk. Zie hierboven een timelapse van 1 t/m 3 december van de Gerlosplatte in de Zillertal Arena. De cam is van het Edelweisshaus en is door Wintersportweerman.nl geleverd. Je ziet dat op 1 december de kanonnen de hele dag kunnen spuiten (en ze draaien vrolijk heen en weer zie je nu!), dat ze op 2 december in de middag af slaan omdat het te warm is en dat ze 3 december zelfs in de vroege ochtend niet kunnen spuiten.

neuastenberg0612

Voor we naar de modellen gaan kijken eerst een verliefde blik op de Wintersport-Arena Sauerland. Robert is onderweg daarheen naar zijn geheeurde Landal huisje. En we mogen allemaal jaloers zijn. Er zullen maar enkele liften draaien dit weekeinde en toch denk ik dat hij zich als God in Duitsland zal voelen. We gaan zijn foto’s zien! Ook gek als je bedenkt dat 500 meter boven onze Nederlandse hoofden precies dezelfde lading sneeuw is gevallen.

Maar er is een begin: de eerste sneeuwpop van ons kikkerlandje is gemaakt in berg en Dal bij Nijmegen (H/T MikeZaandam). Toch zal het ding smelten! We komen onder die rug van het hoog en er zit (nog) geen kou in. Zelfs onze door het KNMI gemelde nachtvorsten zijn twijfelachtig!

0612_00tmp2_13120906_13120600

Wat is dit nu voor een bizar plaatje? Wel nachtvorst in de Sahara en niet in Nederland en België? Frankrijk en Spanje én Turkije wel helemaal in de nachtvorst? Hoe kan dat nu weer? het antwoord is simpel: de afwezigheid van wolken een een lage concentratie van het effectieve broeikasgas H2O. Voor Turkije is die maandagochtend het laatste onbewolkte moment voor de dagenlange sneeuwstormen daar losbarsten. En voor de Franse Alpen is dit goed nieuws want het zal de kunstsneeuwproductie bevorderen. 

ensValdaNni0612

 

We kunnen vandaag heel ver vooruit kijken zonder dat het meteofiction is. Hoe dat zo? Kijk naar dit ensemble voor het Val d’Anniviers (en alle andere uit de Alpen zien er hetzelfde uit behalve wat sneeuw in Oostenrijk de komende 48 uur). Qua neerslag na het weekeinde kurkdroog. Geen enkel lid berekent beerslag voor 19 december. En de spaghetti van de temperatuurlijnen is vandaag spaghetti vóór het koken zoals ze uit de doos komen zeg maar.

gem1612_00

Even wel een tikje meteofiction – de meest extreme berekening van het hoog: het Canadese model dat gisteren nog een koud scenario had aan het einde komt nu op een kneitergard hoog met kerndruk 1045hPa. Op 1500m hoogte waarden tot +10°C. En aan de grond op meethoogte? Lichte tot matige nachtvorst op uitgebreide schaal en in de Alpendalen ook een hardnekkige inversie met vorst overdag in de lagere dalen. Krijgen we echt groene bergen met witte dalen in de komende twee weken?

Denkend aan de Alpen zie ik brede spierwitte kunstsneeuwpistes traag door oneindig groen bergland gaan?

Is dat ons voorland? 

gfs1612_00 

Ach het blijft yin en yang. En waar de tendens van grote warmte (op hoogte) zich voordoet heb je duizenden kilometers verderop de tegenbeweging. Laten we Sochi een goede start gunnen en laten we de skigebieden in de Alpen eens de vruchten laten plukken van hun gezamenlijke miljardeninvestering in kunstsneeuwinstallaties. En we weten dat de weermodellen ons op een gegeven moment weer gaan verrassen – meestal een dag of tien voor het echt gebeurt – met nieuwe scenario’s en nieuwe verhaallijnen. Het meest waarschijnlijk voor een mooie verrassing blijft wat GEM gisteren berekende: dat die koude slurf zoals hierboven in de Amerikaanse berekening een koudebel afsplitst als een druppel in een lavalamp en dat dat ding een eigen leven gaat leiden. Daar hebben we de afgelopen jaren hele leuke onvoorspelbare dingen mee zien gebeuren. Er was zo’n situatie dat die bel met -20°C op 1500m recht op Groot-Brittannië afkoerste, steeds harder tegen de klok in draaiend,  daar voor sneeuwchaos zorgde en de Alpen juist weer in de Föhn zette. Zo iets kan voor Nederland ook heel grappig zijn. Voor de wintersport moeten we het hebben van het zwaan-kou-kleef-aan effect van de Alpen. Persoonlijk ben ik ook zo’n zonliefhebber – zeker de milde winterzon – dat je mij niet depressief zult aantreffen op groene bergen. Te meer zoals ik gisteren al dichtte dat droomweken zijn voor die andere allermooiste bergsport: paragliding. Het is ultra laagdrempelig. Doe een beginnersclinic en je zult geen spijt hebben… 

PS lees ook nog Jeroens mooie verslag van de spectaculaire koufrontpassage gisteren.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

47 reacties

Gesloten voor reacties.