Het was aangekondigd: de oostelijke gebieden in Oostenrijk profiteren maximaal van de laatste sneeuwval voorlopig. Hierboven Obertauern (klik voor groot – hier de webcams live). Bij -7,7°C is het niet aan het dumpen maar toch wel mooi aan het sneeuwen. Naar het westen toe wordt de sneeuw steeds spaarzamer, hoewel ik in het Zwitserse Pizol nog deze mooie vlokken spotte. In Nederland zien we in Groningen wat sneeuw op de daken liggen en zijn er op heel veel plaatsen gisteravond en vanochtend natte sneeuwjachten gezien. Met dat nowcasten kunnen we nog 24 uur doorgaan.  

 turkijesneeuw

Na de storm komt zonneschijn. Ongebreideld! Het wordt heel mooi weer! Alle sneeuw gaat namelijk naar Turkije. Op de Uludag bij Izmir (niet ver van Istanboel) ligt nu nog niks. Over een dikke week kan er meer dan een meter poeder liggen. Idem voor een bizar groot deel van het land. En Sochi krijgt meer dan waarop het kon hopen. Ach wat hebben we allemaal (ik niet trouwens) de spot gedreven met een Olympische Winterspelen aan een palmenstrand aan de Zwarte Zee. Lijkt helemaal goed te gaan komen. 

httpv://www.youtube.com/watch?v=BwJxOaX_kYg

Maar komt het in de Alpen ook goed? Ik heb al meermaals aangegeven dat we het tot een heel eind in december aan toe vooral van de kunstsneeuw moeten gaan hebben. En dat wordt nog lang niet elke dag even makkelijk. Zie hierboven een timelapse van 1 t/m 3 december van de Gerlosplatte in de Zillertal Arena. De cam is van het Edelweisshaus en is door Wintersportweerman.nl geleverd. Je ziet dat op 1 december de kanonnen de hele dag kunnen spuiten (en ze draaien vrolijk heen en weer zie je nu!), dat ze op 2 december in de middag af slaan omdat het te warm is en dat ze 3 december zelfs in de vroege ochtend niet kunnen spuiten.

neuastenberg0612

Voor we naar de modellen gaan kijken eerst een verliefde blik op de Wintersport-Arena Sauerland. Robert is onderweg daarheen naar zijn geheeurde Landal huisje. En we mogen allemaal jaloers zijn. Er zullen maar enkele liften draaien dit weekeinde en toch denk ik dat hij zich als God in Duitsland zal voelen. We gaan zijn foto’s zien! Ook gek als je bedenkt dat 500 meter boven onze Nederlandse hoofden precies dezelfde lading sneeuw is gevallen.

Maar er is een begin: de eerste sneeuwpop van ons kikkerlandje is gemaakt in berg en Dal bij Nijmegen (H/T MikeZaandam). Toch zal het ding smelten! We komen onder die rug van het hoog en er zit (nog) geen kou in. Zelfs onze door het KNMI gemelde nachtvorsten zijn twijfelachtig!

0612_00tmp2_13120906_13120600

Wat is dit nu voor een bizar plaatje? Wel nachtvorst in de Sahara en niet in Nederland en België? Frankrijk en Spanje én Turkije wel helemaal in de nachtvorst? Hoe kan dat nu weer? het antwoord is simpel: de afwezigheid van wolken een een lage concentratie van het effectieve broeikasgas H2O. Voor Turkije is die maandagochtend het laatste onbewolkte moment voor de dagenlange sneeuwstormen daar losbarsten. En voor de Franse Alpen is dit goed nieuws want het zal de kunstsneeuwproductie bevorderen. 

ensValdaNni0612

 

We kunnen vandaag heel ver vooruit kijken zonder dat het meteofiction is. Hoe dat zo? Kijk naar dit ensemble voor het Val d’Anniviers (en alle andere uit de Alpen zien er hetzelfde uit behalve wat sneeuw in Oostenrijk de komende 48 uur). Qua neerslag na het weekeinde kurkdroog. Geen enkel lid berekent beerslag voor 19 december. En de spaghetti van de temperatuurlijnen is vandaag spaghetti vóór het koken zoals ze uit de doos komen zeg maar.

gem1612_00

Even wel een tikje meteofiction – de meest extreme berekening van het hoog: het Canadese model dat gisteren nog een koud scenario had aan het einde komt nu op een kneitergard hoog met kerndruk 1045hPa. Op 1500m hoogte waarden tot +10°C. En aan de grond op meethoogte? Lichte tot matige nachtvorst op uitgebreide schaal en in de Alpendalen ook een hardnekkige inversie met vorst overdag in de lagere dalen. Krijgen we echt groene bergen met witte dalen in de komende twee weken?

Denkend aan de Alpen zie ik brede spierwitte kunstsneeuwpistes traag door oneindig groen bergland gaan?

Is dat ons voorland? 

gfs1612_00 

Ach het blijft yin en yang. En waar de tendens van grote warmte (op hoogte) zich voordoet heb je duizenden kilometers verderop de tegenbeweging. Laten we Sochi een goede start gunnen en laten we de skigebieden in de Alpen eens de vruchten laten plukken van hun gezamenlijke miljardeninvestering in kunstsneeuwinstallaties. En we weten dat de weermodellen ons op een gegeven moment weer gaan verrassen – meestal een dag of tien voor het echt gebeurt – met nieuwe scenario’s en nieuwe verhaallijnen. Het meest waarschijnlijk voor een mooie verrassing blijft wat GEM gisteren berekende: dat die koude slurf zoals hierboven in de Amerikaanse berekening een koudebel afsplitst als een druppel in een lavalamp en dat dat ding een eigen leven gaat leiden. Daar hebben we de afgelopen jaren hele leuke onvoorspelbare dingen mee zien gebeuren. Er was zo’n situatie dat die bel met -20°C op 1500m recht op Groot-Brittannië afkoerste, steeds harder tegen de klok in draaiend,  daar voor sneeuwchaos zorgde en de Alpen juist weer in de Föhn zette. Zo iets kan voor Nederland ook heel grappig zijn. Voor de wintersport moeten we het hebben van het zwaan-kou-kleef-aan effect van de Alpen. Persoonlijk ben ik ook zo’n zonliefhebber – zeker de milde winterzon – dat je mij niet depressief zult aantreffen op groene bergen. Te meer zoals ik gisteren al dichtte dat droomweken zijn voor die andere allermooiste bergsport: paragliding. Het is ultra laagdrempelig. Doe een beginnersclinic en je zult geen spijt hebben… 

PS lees ook nog Jeroens mooie verslag van de spectaculaire koufrontpassage gisteren.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

47 reacties

Gesloten voor reacties.