Gisteren stelde ik al vast dat de meeste sneeuw in Oostenrijk was neergedaald. Vandaag lezen we hierrr dat ZAMG meldt dat Obertauern en de Hohe Sonnblick (3106m), beide in het Salzburger Land, met 42cm de kroon hebben gespannen. Op Bergfex kun je via deze link mooi terugzien hoe Obertauern maandag vanaf 15.15u wit werd en hierboven zie je hoe het er gisteravond bij lag. Een 49-jarige man uit Ebensee moest het bezuren toen hij dacht naar het Wiesberghaus boven Hallstatt te wandelen. Bij -1°C raakte hij compleet uitgeput en onderkoeld in de sneeuwstorm en moest de bergredding alweer uitrukken (bron). 

In dit uitvoerige Italiaanse overzicht lezen we over de gigantische neerslaghoeveelheden die tussen zondagavond en maandagavond zijn gevallen. In Locarno 130mm! En op de hogere delen van Graubünden tot wel 75mm als sneeuw. We lezen er ook dat de sneeuwgrens in Oostenrijk uiteindelijk zakte naar 600m met bijvoorbeeld 2cm sneeuw in St. Johann im Pongau (636m). 

Hierboven de zeer fraaie sneeuwval op de Stelviopass (2758m). De foto is afkomstig van dit artikel met een mooie slideshow van de sneeuw in Zuid-Tirol.

In dit Zwitserse bericht komen we bovenstaande fraaie foto tegen van het sneeuwruimen in Churwalden op 1330m. Hier een video van insneeuwende schapen op een berghelling  in hetzelfde dorp. Een tiental paswegen was al afgesloten waaronder Gotthard, Furka en San Bernardino (bron). Ook in Zwitserland waren al ernstige auto-ongelukken. Een 73-jarige vrouw overleed nadat de auto waarin zij achterin zat, uitweek voor een vrachtwagen die net sneeuwkettingen oplegde, slipte en tegen deze vrachtwagen aanbotste (zie hier en hier). Het SLF heeft ook al een eerste lawinebericht uitgebracht.

Hierboven zie je dat er in de Franse Alpen duidelijk minder sneeuw is gevallen. In Val Thorens is het een laagje van 10cm, waar we toch wel vrolijk van worden. 24 november draaien hier de liften al (bron).

Schitterend is bovenstaande actuele foto van de Col du Tourmalet (2115m) bekend van de Tour de France (bron). De sneeuwgrens in de Pyreneeën was 1800m. En nu komt de Föhn eraan. De vorstgrens gaat naar 4000m (!!) en juist in die Pyreneeën gaat het zeer hevig regenen. Ik moet zelfs vrezen dat de 38cm die op de Stubaier Gletsjer is gevallen alweer weg gedooid is voor ik er 9 november arriveer voor een eerste ski-weekeinde. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.