Gisteren stelde ik al vast dat de meeste sneeuw in Oostenrijk was neergedaald. Vandaag lezen we hierrr dat ZAMG meldt dat Obertauern en de Hohe Sonnblick (3106m), beide in het Salzburger Land, met 42cm de kroon hebben gespannen. Op Bergfex kun je via deze link mooi terugzien hoe Obertauern maandag vanaf 15.15u wit werd en hierboven zie je hoe het er gisteravond bij lag. Een 49-jarige man uit Ebensee moest het bezuren toen hij dacht naar het Wiesberghaus boven Hallstatt te wandelen. Bij -1°C raakte hij compleet uitgeput en onderkoeld in de sneeuwstorm en moest de bergredding alweer uitrukken (bron). 

In dit uitvoerige Italiaanse overzicht lezen we over de gigantische neerslaghoeveelheden die tussen zondagavond en maandagavond zijn gevallen. In Locarno 130mm! En op de hogere delen van Graubünden tot wel 75mm als sneeuw. We lezen er ook dat de sneeuwgrens in Oostenrijk uiteindelijk zakte naar 600m met bijvoorbeeld 2cm sneeuw in St. Johann im Pongau (636m). 

Hierboven de zeer fraaie sneeuwval op de Stelviopass (2758m). De foto is afkomstig van dit artikel met een mooie slideshow van de sneeuw in Zuid-Tirol.

In dit Zwitserse bericht komen we bovenstaande fraaie foto tegen van het sneeuwruimen in Churwalden op 1330m. Hier een video van insneeuwende schapen op een berghelling  in hetzelfde dorp. Een tiental paswegen was al afgesloten waaronder Gotthard, Furka en San Bernardino (bron). Ook in Zwitserland waren al ernstige auto-ongelukken. Een 73-jarige vrouw overleed nadat de auto waarin zij achterin zat, uitweek voor een vrachtwagen die net sneeuwkettingen oplegde, slipte en tegen deze vrachtwagen aanbotste (zie hier en hier). Het SLF heeft ook al een eerste lawinebericht uitgebracht.

Hierboven zie je dat er in de Franse Alpen duidelijk minder sneeuw is gevallen. In Val Thorens is het een laagje van 10cm, waar we toch wel vrolijk van worden. 24 november draaien hier de liften al (bron).

Schitterend is bovenstaande actuele foto van de Col du Tourmalet (2115m) bekend van de Tour de France (bron). De sneeuwgrens in de Pyreneeën was 1800m. En nu komt de Föhn eraan. De vorstgrens gaat naar 4000m (!!) en juist in die Pyreneeën gaat het zeer hevig regenen. Ik moet zelfs vrezen dat de 38cm die op de Stubaier Gletsjer is gevallen alweer weg gedooid is voor ik er 9 november arriveer voor een eerste ski-weekeinde. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.