Voorspelling van 30 mei op deze website: zondvloed Oostenrijk. Nu werkelijkheid geworden. We beginnen echter even met de sneeuwval boven 1700-2000m. Carl Bosmans tipte me vanochtend met de onderstaande plaat uit ons geliefde Obertauern. Zeker al 15cm gevallen. De verdere verwachting voor vandaag is 32cm op de berg en 25cm in het dal. Dat gaan we heel zeker halen als je de mega-dikke vlokken ziet in de still van een van de zes video webcams van Obertauern (link) hierboven. Hier verder naar onderen zie je in dit bericht live video. In dit korte bericht natuurlijk ook aandacht voor de zomerse of ten minste zonnige fase in de Lage Landen.

obertauern0206

Dit is dorpsniveau Obertauern 1736m. Tja, de VVV-site is natuurlijk helemaal op de zomer gericht en dan vooral op de Strongmanrun die hier voor het eerst gehouden wordt op 22 juni. Mijn tip voor de winnaar: Wim – the ice man – Hoff!

leglerhuette0206

Tja, het sneeuwt natuurlijk niet alleen in Obertauern. Deel in de reacties waar jij het hevig ziet sneeuwen. Hierboven de cam van de Leglerhütte in Noordoost-Zwitserland. Klik hierrr om te zien of de peilstok van 220cm hoog nog helemaal verdwijnt vandaag.

Hier kunnen we de hele dag nog van genieten!

Ondertussen stellen we ook vast dat de op 30 mei hierrr voorspelde zondvloed in Oostenrijk werkelijkheid aan het worden is. Drama! Zie hier voor de dodelijke aardverschuivingen in Taxenbach in Pinzgau. En zie hier een live ticker van de gebeurtenissen in Oberösterreich. Hier een artikel van Die Presse dat linkt naar aparte artikelen per Oostenrijkse provincie. En zie hierboven mijn video met dank aan tips van Eric (spectaculaire nattesneeuwlawine Innsbruck) en Jeroen Elferink (hoogwater in Kössen).[dc_slider slider=”17265″ captions=”true”]Het GFS-model (het Amerikaanse) is genereus voor de Lage Landen vanochtend: zonnig en droog (op wat spatjes na hier en daar) tot het gaatje. Natte licht föhnige toestanden in Frankrijk, Duitsland en in de Alpen gekoppeld aan de dip in de luchtdruk die je hierboven ziet. Maar de Lage Landen net zoals al eerder in deze fase als eerste zonnig vanaf de Noordzee. Temperaturen traag maar gestaag stijgend naar maximaal 24°C en aan de kust enkele graden koeler. 

neerslaggordel

Deze neerslag kaart voor 9 juni geeft goed aan hoe het weer verdeeld zal zijn over Europa. Echt warm met bijbehorend warmteonweer is het alleen over Balkan. Noord-Spanje is eerder een koufront. En Frankrijk en de Alpen hebben neerslag omdat zowel ten noorden als ten zuiden de luchtdruk hoger is en ertussen noodgedwongen een gordel opstijgende uitregenende lucht ontstaat. Nee zeker geen fraaie fase om te wandelen of mountainbiken in de Alpen dus. 

ecmwf0206

Het Europese model gaat gelijk op met het Amerikaanse tot +144 – volgende week zaterdag – en deze mooie week pakt niemand ons dus meer af. Daarna kiest het Europese model voor een oprukkende depressie in glijbaanvorm die in de Alpen opnieuw sneeuw boven 2000m zou kunnen brengen. Wat mij betreft wint het Amerikaanse model!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.