obertauern1101

En de winnaar is… misschien wel Obertauern. Op 1800m heeft men hier natuurlijk het minst lang op de sneeuw hoeven wachten. Maar blijkbaar lag het hier ook net in een gunstige zone… Ron het middaguur sneeuwde het maximaal. Ruud schrijft:

In Obertauern vanmorgen +2c en om 12:00 al rond de -7
Verder veel wind, de pistes zijn super, hier en daar een sneeuwduin maar dat mag de pret niet drukken.
Ivm de wind wel diverse liften gesloten.
Vandaag toch wel een cm of 25 gevallen denk ik.
Morgen gaat de zon weer schijnen hebben ze beloofd.

Ik heb wat rondgesurf en kom eerder op 15 à 20 cm voor deze plek in het Salzburgerland.

diedamskopf1101

Een tweede plek waar met Daan3 mogelijk het meeste is gevallen is het Bregenzerwald. Laten we zeggen 20cm. De race is nog niet helemaal gelopen. Vannacht zijn er verspreid in Oostenrijk nog sneeuwbuien. Misschien valt er ergens nog 5cm bij. Maar de balans is toch teleurstellend. Heb ik te veel beloofd? Deels wel en deels niet. Laten we eens kijken.

zellamsee1101

Waar ik zonder meer de mist mee in gegaan ben is met de verwachting dat het met name in Oostenrijk overal tot in de laagste dalen wel mooi wit zou worden. Dat is in Zell am See Kaprun bijvoorbeeld niet gelukt. Valentijn informeerde ons er al over. Wat we wel kunnen zeggen is dat de verdeling van de sneeuw over de Alpen redelijk goed is uitgekomen als voorspeld. De Franse Alpen hebben tot een aardig eindje naar het zuiden sneeuw gehad. Zie bijvoorbeeld dit verslagje van Karin uit Les Saisies. In Avoriaz is ook wel 15cm neergedaald. En ook in het Berner Oberland en ….

feldberg1101b

… op de Feldberg in Zuid-Duitsland. Hier zelfs twee geluksvogels aan het poedersneeuwskiën….

feldberg1101c

Maar evident is ook op de Feldberg: sneeuw is gevallen met storm en dus op veel plekken ook weg geblazen…. Dat lezen we ook bij Snowqueen:

Sneeuw in Ski Amadé: in Filzmoos een ware sneeuwstorm, liften even dicht. In de rest ook sneeuw, maar of het voldoende is de puinhopen van gisteren blijvend te maskeren? We zien morgen wel. Het sneeuwt in Altenmarkt nog steeds lichtjes, de pistenbullys rijden alweer en de sneeuwkanonnen kunnen weer aan.is nog steeds hard nodig. “Verrückten Winter” zegt mijn gastvrouw.

Met dank aan Wessel weten we ook dat “Skispringen in Die Tauplitz afgelast wegens het slechte weer. Harde wind en sneeuw”. Jammer. Die wedstrijd een week na het vierschanzentoernooi is een van de meest spectaculaire die je kunt zien. Het is het zogenaamde skifliegen. Sprongen van 200m en meer.

https://www.youtube.com/watch?v=RPHAOFIHT94

Hier het schansrecord uit 2009 van Gregor Schlierenzauer. We zullen zien of die wedstrijd nog wordt overgedaan….

charlie1101-12

Charlie1 en Charlie2 staan er gewoon netjes op in de avondruns. Uiteindelijk vrijdag een mooie sneeuwsandwich met deze mooie accumulatie…

accu1101-12

Tja dat zijn weer hoeveelheden waar het dode mus gevaar altijd op de loer ligt. Op twee punten neem ik mezelf als weerman in bescherming.

  1. Neerslag is de moeilijkst te berekenen parameter en variaties van 25 tot 300% van berekend zijn lokaal altijd mogelijk
  2. Specifiek bij Daan3 heb ik op de verwachtingskaarten gewezen op een “geblokt” patroon van bergketens die wel sneeuw en bergketens die geen sneeuw zouden krijgen

Mea culpa zeg ik voor het feit dat ik uitging van 10cm meer naar het zuiden in de Franse Alpen tot lokaal 40cm aan de noordkant. Dat is dus niet verder gekomen dan 20cm. Is dat een blunder van jewelste voor een weerman? Wel in die zin dat ik meer had kunnen benadrukken dat in sommige gebieden de schade van Daan2 nauwelijks goed te maken zou zijn door Daan3. Ik ben als skileraar met honderden weken skiervaring nu eenmaal verwend en geniet net zo van de Alpen als ik in het dal een mooie ronde kan hardlopen als dat ik hoop op droomsneeuw op de piste. Dat moet ik soms misschien meer wegen om de vertaalslag naar de doorsnee wintersporter te maken. Anderzijds moeten we bedenken dat als er een keer 150cm op de kaarten staat dat er dan variaties tussen 30 en 250cm mogelijk zijn. Dan piept men veel minder want 30cm is altijd nog mooi…. en dus moeten we tenminste erkennen nu dat Charlie lokaal ook weer een dode mus kan worden met een berekening van nu 40cm. Voor de zuidkant en de inneralpiene gebieden staat zowat de meter op de kaarten en mag je de komende week dus met vertrouwen tegemoet zien.

Morgenochtend verder…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

84 reacties

Gesloten voor reacties.