Mijn geliefde Obertauern in het zuiden van het Salzburgerland behoort absoluut tot de winnaars de komende 72 uur. Het is sowieso altijd al een winnaar met meestal een vroege opening eind oktober. De VVV stuurde me gisteren dit actuele plaatje nog voor de sneeuwbom uit. Daarbij ook uitleg over de situatie met de opening op 24 december met nog gesloten horeca. Absoluut een feest voor de locals.

Bergfex is nog niet eens gul voor dit extreem sneeuwzekere skigebied exact aan de hoofdkam. Toch teken je voor zo’n metertje begin december. Maar wat zien we in het ensemble van het Amerikaanse model?

Een dikke neerslagpiek van meer dan 48 uur aanhoudend meer dan 15cm sneeuw per 3 uur. OK. Geen fijnmazig regionaal model. Leo en Johann kom er maar in. Maar je bent dan toch wel hard op weg naar 2 meter sneeuw.

Catastrofale omvang neemt de neerslag aan in een gebied aan de zuidkant tussen Lienz en Bolzano. Hier is ook veel laagland waar decimeters regen gaat vallen in korte tijd. Zoals op Sardinië laatst zeg maar.

Onder Bolzano pieken tot meer dan 40mm neerslag per 3 uur. In India lachen ze hierom maar voor Europa is het heftig.

Daar boven Bolzano staat echt 511mm accumulatie. Duimen dat het niet gebeurt.

Kiekje uit de westelijke Pyreneeën vanochtend. Waar het front als eerste binnen klapte.

Heerlijk Frans plaatje uit de zuidelijke Franse Alpen. Cervières.

En een nog lang gesloten skigebied in de Piemonte.

In Zell am See Kaprun zien we een magistrale stil hangende Föhnwolk. Speel hierrr met de plaatjes hoe het zich ontwikkelt. De warmte zit op zeer grote hoogte want zelfs op de gletsjer vriest het nog streng vanochtend. Beneden in Zell wordt het 7ºC vanmiddag. Niet eens echt warm. Het is weer eens zo’n winterinversie situatie waarbij een koufront aan de grond juist warmere lucht brengt.

PS Inloggen via deze link. Goed niveau van discussie nu. Ga zo door!

 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

11 reacties

Gesloten voor reacties.