Mijn geliefde Obertauern in het zuiden van het Salzburgerland behoort absoluut tot de winnaars de komende 72 uur. Het is sowieso altijd al een winnaar met meestal een vroege opening eind oktober. De VVV stuurde me gisteren dit actuele plaatje nog voor de sneeuwbom uit. Daarbij ook uitleg over de situatie met de opening op 24 december met nog gesloten horeca. Absoluut een feest voor de locals.

Bergfex is nog niet eens gul voor dit extreem sneeuwzekere skigebied exact aan de hoofdkam. Toch teken je voor zo’n metertje begin december. Maar wat zien we in het ensemble van het Amerikaanse model?

Een dikke neerslagpiek van meer dan 48 uur aanhoudend meer dan 15cm sneeuw per 3 uur. OK. Geen fijnmazig regionaal model. Leo en Johann kom er maar in. Maar je bent dan toch wel hard op weg naar 2 meter sneeuw.

Catastrofale omvang neemt de neerslag aan in een gebied aan de zuidkant tussen Lienz en Bolzano. Hier is ook veel laagland waar decimeters regen gaat vallen in korte tijd. Zoals op Sardinië laatst zeg maar.

Onder Bolzano pieken tot meer dan 40mm neerslag per 3 uur. In India lachen ze hierom maar voor Europa is het heftig.

Daar boven Bolzano staat echt 511mm accumulatie. Duimen dat het niet gebeurt.

Kiekje uit de westelijke Pyreneeën vanochtend. Waar het front als eerste binnen klapte.

Heerlijk Frans plaatje uit de zuidelijke Franse Alpen. Cervières.

En een nog lang gesloten skigebied in de Piemonte.

In Zell am See Kaprun zien we een magistrale stil hangende Föhnwolk. Speel hierrr met de plaatjes hoe het zich ontwikkelt. De warmte zit op zeer grote hoogte want zelfs op de gletsjer vriest het nog streng vanochtend. Beneden in Zell wordt het 7ºC vanmiddag. Niet eens echt warm. Het is weer eens zo’n winterinversie situatie waarbij een koufront aan de grond juist warmere lucht brengt.

PS Inloggen via deze link. Goed niveau van discussie nu. Ga zo door!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.