les menuires

Naar de foto van de dag was het vandaag niet lang zoeken. Deze trotse besneeuwde steenbok, vastgepind in Les Menuires, weet perfect wat hij moet doen de komende tijd. Nog een keer alles schrap zetten voor wat misschien wel de laatste grote noordwestdump van het seizoen wordt. Een dump in tweevoud. Deze ochtend hebben we gezien dat we de eerste fase al achter de rug hebben. Nog twee te gaan dus, met cummulatief een meter verse sneeuw in het vooruitzicht. En wat daarna komt? Dat lees je verderop in dit bericht.

tignes

Na de sneeuw van de voorbije dagen klaarde het in de westelijke Alpenhelft mooi op vandaag. Hoe zuidelijker hoe zonniger. In Tignes af en toe nog wat middelhoge wolken.

belalp

In Belalp, Wallis, ligt ondertussen een dik pak sneeuw op de berg.

pratonevoso

En in Prato Nevoso in de zuidelijke westelijke Zuidkant (omg wat een omschrijving) werd nog steeds sneeuw geruimd na de meter van (eer)gisteren.

filzmooz

Een volledig ander beeld aan de Oostenrijkse Noordkant. Daar een groot deel van de dag nog in de lichte sneeuwval onder een grijs wolkendek. Het dal van Filzmoos is weer helemaal wit meldt Ronaldo. Goed zo. Toch werd het ook daar in de loop van de namiddag droog …

obertauern

… en tegen de Oostenrijkse hoofdkam aan verschenen er opklaringen zoals hier in Obertauern.

Lourtier Verbier 4 vallées

En dan nu de opstap naar het weer voor de komende dagen. Hier in Lourtier in Les 4 Vallées nam de bewolking tegen de late namiddag alweer toe. Je ziet duidelijk dat de bewolking golft, typisch voor een warmtefront. Over dat warmtefront hoeven we nog steeds niet wakker te liggen. Op een paar buien na stelt het amper iets voor.

rart_16030300_16030112

Veer interessanter is het koufront dat erachter komt. Vanaf de namiddag begint het vanuit het noordwesten alweer te sneeuwen. En die sneeuw breidt zich in de loop van de avond en nacht verder uit over de Noordkant … maar ook de Dolomieten. Door ‘cyclogenese’ heb ik het gisterenavond genoemd. Het vormen van een nieuwe depressie dus. In de reacties vroegen een paar mensen zich af hoe dat juist kwam. Waarom blijven sommige fronten enkel aan hun zijde van de Alpenhoofdkam, terwijl anderen die hoofdkam wel oversteken?

gfs-0-36

Wel, meestal blijft de kern van de moederdepressie ver ten noorden van de Alpen. Als het daarbij behorende front dan tegen de Alpen klapt, dan sleept het daar eerder en blijft het dus in hoofdzaak aan zijn kant van de hoofdkam. Dat is nu niet het geval. Nu zakt er op grote hoogte ijskoude lucht tot over West-Europa …

gfs-5-36

… onder andere veroorzaakt door een grote meander in de straalstroom op nog grotere hoogte. Net ten zuiden van de Alpen zie je die straalstroom plots stoppen. Dat zijn altijd de gevaarlijke plaatsen, want aan de linkerkant ervan draait de lucht naar rechts weg. Gevolg is dat daar een tekort aan lucht ontstaat en dat er van onder uit lucht naar boven wordt aangezogen. Tegelijkertijd krijgt de luchtstroom op grondniveau een werveling door de frontale botsing op de Alpen. Voeg daar dan nog de vochtige relatief zachte lucht van de Middellandse Zee bij … et voila, een nieuwe depressie is geboren. Ook boven in de ZO-Alpen kan er in de nacht op donderdag tijdelijk flink wat sneeuw vallen dus.

ECM1-72

Donderdag is het weer de Noordkant waar heel de dag sneeuw opgestuwd kan worden. En vrijdagvoormiddag begint de laatste sneeuwfase. Eerst wordt relatief zachte lucht richting de W-Alpen geblazen. Een wat oplopende sneeuwgrens dus, tot tijdelijk misschien 1300 meter …

ECM1-96

… maar in de nacht op zaterdag gaat die sneeuwgrens weer helemaal naar omlaag in de West-Alpen. Zaterdag overdag komt langs de oostelijke Zuidkant dan weer een mooie stuwing op gang die later ook naar de Oostenrijkse Noordkant doorklapt. Op de zuidelijke Franse Alpen en de westelijke Zuidkant na overal sneeuw dus.

rart_16030506_16030112

Wanneer is nu het beste moment om te reizen? Wel, ga je naar Frankrijk? Probeer dan zo laat mogelijk op zaterdag aan te komen. Dan is de ergste sneeuwval er alweer voorbij. Ga ja naar Oostenrijk of de Dolomieten? Probeer de sneeuwval dan net voor te zijn door zo vroeg mogelijk op zaterdag aan te komen. ’s Nachts rijden wordt dat dan.

ECM1-216

Hoe gaat het daarna verder? De trend naar een stevige uitloper van het Azorenhoog richting NO-Europa lijkt stilaan onhoudbaar. Is Frederic nu zijn gat aan het draaien? Misschien wel ja, maar het is wat het is. Voor de Alpen betekent dat dus dat de wind volgende week naar het oostnoordoosten draait. En omdat de bovenluchten nog steeds fris blijven, wil dat zeggen dat er mogelijk een hele week lang lichte sneeuw naar de NO-Alpen gestuwd gaat worden. Grote kans op nog een volledig grijze week daar.

graphe3_1000___12.830188679245282_47.4089068825911_

En dat zie je ook mooi terug in het ensmeble voor de NO-Alpen.

graphe3_1000___6.60377358490566_45.78947368421053_

Gevolg voor de Franse Alpen is dat de lucht er door die ONO-stroming net opdroogt. Daar volgende week dus waarschijnlijk heel de week zonnig en droog, met een serieuze optie op verlenging van dat weerbeeld. Wordt de aanstaande dump dus de laatste van het seizoen voor de NW-Alpen? Daar heeft het alle schijn van.

WRFOPAL12H12025

Dus laten we nog een keer genieten van deze kaart met paarse hot spot boven Frankrijk, Zwitserland en Vorarlberg. Het is misschien de laatste keer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

41 reacties

Gesloten voor reacties.