We beginnen met Spanje vanochtend. Op Twitter deze kiek van sneeuwstorm Filomena. Er staat Madrid bij maar dat moet dan ergens in de heuvels boven de stad zijn. Want er viel gewoon een mooi Hollands sneeuwtje in de stad.

Lekker toch?Vanochtend ineens dat signaal van de noordkant van de Alpen. Dat wil zeggen de bevestiging van wat ik gisteren al zei. Een dikke dump aan de noordkant. De eerste van het seizoen! De sneeuwgrens is nog en beetje zorgwekkend in het Amerikaanse model. Maar op 1000m zit je zeker goed. Maar daar zitten jullie dus niet.

Hier voor bij mij lokaal wat er komt. Nog even maximaal toerskiën en vliegen nu voor we de brede poederbakken onder gaan binden.

Het eerste moment van de dump in het Europese model. Dinsdagavond! En dan dus 4 dagen sneeuwval. Goed voor een meter. En een kans dat het een nieuwe trend is.

Beide modellen doen ook nog wat leuks voor de Lage Landen. Het Amerikaanse model op 15 januari.

Het Europese model in de cliffhanger op 18 januari.

En kijk eens: een mooi koud cluster voor de Lage Landen ook. Twee lijntjes van de 30 zelfs goed om op de schaats te komen.

Met dank aan Jurriaan ook nog even extra ingezoomd op het Europese model. Want die pure sneeuwval vanaf de Noordzee aan het einde is natuurlijk bijzonder. De oorzaak: het is gewoon een bloedkoude run met echte transportkou en perfecte aansluiting op het koudereservoir in Rusland. Dus er is dus absoluut weer iets te hopen in de lockdown!

Donaties blijven welkom om dit plekje op internet open te houden!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen om te reageren, doe je via deze link.

Categorieën: Dumps

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Jurriaan · 9 januari 2021 op 09:51

De EC heeft er nog meer zin in. Hoofdrun voor matige vorst vanaf donderdag, groot deel cluster mee. Zelfs een lijntje naar de -15…
Oefen ik toch niet voor niets op de Jaap Eden baan.

Hjs · 9 januari 2021 op 10:40

Re Spanje record, dat is toch ff flink anders. Ja de temperatuur is gemeten, maar niet op een werkelijk station, maar op een mobiel station, op een plek waar de temperatuur normaal nooit gemeten wordt. Er daar dus geen reeks, dus kun je die ook niet breken.
Een dal op 18/900m. Op de normale stations is nergens iets in de buurt gemeten.

Dus nee, dit is niet een nieuw record. Grappig maar fake.

Trouwens eindelijk nachtvorst hier, min 4 maar liefst, moet niet gekker worden, of ik moet mijn T shirt gaan vervangen 😉

  Hajo · 9 januari 2021 op 14:07

  Dank voor update!

  Sneeuwfanaat · 9 januari 2021 op 15:30

  Ondanks dat het waar is misschien,kan jij überhaupt 1 positieve reactie posten????Steeds die berichten en nooit een support naar iemand anders.ik zou jouw zooo graag echt willen zien!!!!

   Tjeerd · 9 januari 2021 op 21:09

   Kom maar op Ron

  Frans V · 9 januari 2021 op 18:12

  Wel een significante hoeveelheid sneeuw, sinds 50 jaar niet zoveel gevallen in Madrid!! 650 wegen dicht en mensen hebben moeten overnachten in hun auto omdat ze geen kant op konden.

Spyfromthesky · 9 januari 2021 op 12:05

Flink gevroren in Dordrecht. Zal wel iets geweest zijn van 5,2 minus. De grondtemperatuur schatte ik in ergens 7,4.

In één keer overal ijs in de sloten. Het is een idee dat er nog winter bestaat. Ook al is het voorlopig maar een eendagsvlieg.

Ik hoop en verwacht een echt omslag een aanval van de winter vanaf 19 januari 2021.

Spyfromthesky

Kirsten_dl · 9 januari 2021 op 18:30

In Spanje gaat het goed los :
https://www.hln.be/buitenland/historisch-winters-noodweer-in-spanje-leger-rukt-uit-voor-ingesneeuwde-mensen-vier-mensen-overleden~ada7ddb1b/

En in eigen land alleen maar kommer en kwel :
– Hoge Venen niet toegankelijk vanwege afgesloten wegen uit angst voor massa toeloop
– Oostkantons veel bossen verboden terrein vanwege gevaar voor afknakkennde takken door ijs en sneeuw
– In de buurt van Libramont, waar ik eergisteren was om te wandelen, bossen verboden terrein wegens jacht op 9 & 10 januari !! Stond voor morgen gepland in mijn agenda.

Toeval of niet dat het net allemaal gebeurt tijdens een plandemie ?

Het zit echt zo erg hard tegen allemaal de laatste tijd. Niet normaal…

  Marcelvdh · 9 januari 2021 op 19:39

  is een plandemie een geplande pandemie?

   Kirsten_dl · 9 januari 2021 op 21:44

   Nou nee hoor, het is iets wat al een eeuwigheid op de kalender stond. 😉

Hajo · 9 januari 2021 op 20:21

So eeeh! Mooi winters die nieuwe run!!!

jeroen · 9 januari 2021 op 21:59

Ja, dit begint een schaatsrun te worden, lekker!

https://www.buienradar.nl/nederland/verwachtingen/de-pluim

  Hajo · 9 januari 2021 op 22:55

  Heb maar even een nieuw avondbericht gemaakt!!!

Gesloten voor reacties.