In Les Menuires sneeuwt het al. Oostelijker moet de stuwing nog op gang komen.

Zoals duidelijk te zien is in Zell am See. De hardste wind is weer voorbij…

En ook in Duitsland op tal van plaatsen. Zoals hierboven op de snelweg in Noord-Duitsland.

En mooi gezien vanuit de trein!

En in Sauerland is het natuurlijk steviger aan het sneeuwen zoals hierboven bij Rauher Bush.

Opmerkelijk genoeg kan het in de Duitse middelgebergten tot donderdag winters blijven met meer sneeuw en natte sneeuw. De snelwegen zullen er niet meer veel last van hebben. Vanaf donderdag dan schuift de brede poot van een warmtefront binnen. Je ziet aan de beweging op de kaarten al dat daar geen ultra lage sneeuwgrens op zit. Van west naar oost stijgt de sneeuwgrens richting 1500m tijdens de trage neerslagrijke passage.

Zaterdag is een bewolkte maar droge tussendag in de Alpen. Ja aan de zuidkant zon! En dan komt in de nacht op maandag het koufront door. Hoe ziet dat er allemaal uit in de ensembles?

Franse Alpen

In de Franse Alpen een super scherpe koude prik nu op dit moment. En duidelijk de meeste sneeuw vrijdag bij stijgende sneeuwgrens. Het warmtefront dus. Het koufront zie je ook. Dat brengt duidelijk veel minder sneeuw maar levert wel de mooiste plaatjes op.

Oostenrijkse noordkant

In Oostenrijk wordt het volgende week kouder dan op dit moment. Gaan hele mooie dagen worden vanaf de 19e. En laat net dan qualifier en finale van het NK Freeride zijn in Kappl! Vervolgens ga ik op bezoek in Montafon en Kleinwalsertal en zal ik daar ook het mooiste afscheid van de winter zien op die hoogte denk ik.

Zuidkant – Val Gardena

Aan de zuidkant komt het koufront weer het meest geprononceerd door. Aanhoudend lekker koud daar boven 1500m.

Deze kaart van het Europese model laat die stuwing tegen de zuidkant nog het beste zien! Daarna gaat de luchtdruk stijgen over de Alpen en denk ik ook weer veel aan mijn paraglider te komen te hangen! Ben je in de buurt geef een gil! Gaan we wat doen!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

39 reacties

Gesloten voor reacties.