Een lezer tipte me dat het op de huidige datum in 1676 was dat de eerste Twaalfstedentocht werd verreden. Nu ja. In Nederland zeker het laatste dagje op het ijs vandaag. Inmiddels zit het overal in het land en zeker ook in België in de dubbele positieve cijfers. Extra leuk dat we vandaag twee mooie runs van het Amerikaanse weermodel kunnen presenteren.

De run van 06u hierboven voor de Lage Landen is zeer fraai. De kaarten laten zien hoe na de kerst vrijwel onvermijdelijk de kou terug komt. Kijk even mee op de kaarten …

Vanuit die kaarsrechte zeer zachte westcirculatie drukt het Groenlandhoog er toch een kwak kou in waardoor alles gaat tollen en er uiteindelijk nog meer kou omlaag wordt getrokken. Maar dus een kneitergroene kerst met ook in de Alpen “Weihnachtstauwetter”.

Zes uur later zit je klaar om de GFS 12u te ontvangen. En ja…. zij het met een dubbele wat langere slinger doet hij toch iets vergelijkbaars. Kijk weer even mee….

Vanuit loepzuivere west, gaat het boven de Golf van Biskaje zo tollen dat er wederom koude lucht over de Noordzee wordt aangetrokken. Met ook nog op de valreep van het oude jaar een flink koude situatie in Europa. Op dit moment neig ik ernaar te zeggen dat we geen zachte winter gaan beleven en dat er nog heel wat Hellman-puntjes bij kunnen. We gaan het zien.

Laat me in deze context nog even kijken naar het begin van mijn familieweek in Val d’Isère. Dan zit je dus in een prachtig dorp op 1750m en wordt het me een partij warm! Ik ben er maandag pas. Dan is het ergste (regen in het dorp) allang voorbij …. dus we kunnen in dit stadium voor zowel de Lage Landen als de Alpen hopen dat die WC waar we nu in zitten geen lang leven beschoren is.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Carl Bosmans · 21 december 2022 op 07:10

Fijne vakantie toegewenst Hajo, met Pasen zit ik er ook om les te geven. Top skigebied!

Gesloten voor reacties.