Een lezer tipte me dat het op de huidige datum in 1676 was dat de eerste Twaalfstedentocht werd verreden. Nu ja. In Nederland zeker het laatste dagje op het ijs vandaag. Inmiddels zit het overal in het land en zeker ook in België in de dubbele positieve cijfers. Extra leuk dat we vandaag twee mooie runs van het Amerikaanse weermodel kunnen presenteren.

De run van 06u hierboven voor de Lage Landen is zeer fraai. De kaarten laten zien hoe na de kerst vrijwel onvermijdelijk de kou terug komt. Kijk even mee op de kaarten …

Vanuit die kaarsrechte zeer zachte westcirculatie drukt het Groenlandhoog er toch een kwak kou in waardoor alles gaat tollen en er uiteindelijk nog meer kou omlaag wordt getrokken. Maar dus een kneitergroene kerst met ook in de Alpen “Weihnachtstauwetter”.

Zes uur later zit je klaar om de GFS 12u te ontvangen. En ja…. zij het met een dubbele wat langere slinger doet hij toch iets vergelijkbaars. Kijk weer even mee….

Vanuit loepzuivere west, gaat het boven de Golf van Biskaje zo tollen dat er wederom koude lucht over de Noordzee wordt aangetrokken. Met ook nog op de valreep van het oude jaar een flink koude situatie in Europa. Op dit moment neig ik ernaar te zeggen dat we geen zachte winter gaan beleven en dat er nog heel wat Hellman-puntjes bij kunnen. We gaan het zien.

Laat me in deze context nog even kijken naar het begin van mijn familieweek in Val d’Isère. Dan zit je dus in een prachtig dorp op 1750m en wordt het me een partij warm! Ik ben er maandag pas. Dan is het ergste (regen in het dorp) allang voorbij …. dus we kunnen in dit stadium voor zowel de Lage Landen als de Alpen hopen dat die WC waar we nu in zitten geen lang leven beschoren is.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Carl Bosmans · 21 december 2022 op 07:10

Fijne vakantie toegewenst Hajo, met Pasen zit ik er ook om les te geven. Top skigebied!

Gesloten voor reacties.