Val gardena
Lees verder >

Hou je van klimmen? Dan is Val Gardena jouw paradijs!

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Nu toch wel beeld voor Alpen dat we samen weg moeten duimen

check ook eens

68 Reacties

 1. Patrick schreef:

  Mooi weerbericht maar slechte vooruitzichten .
  Ik vreesde er al voor . Zo goed begonnen in November en groot deel december dan is het wel te verwachten dat er een warme periode aankomt . Ik vrees alleen dat deze wel eens van zeer lange duur zou kunnen zijn. Zo een sterke WC laat zich zomaar niet meteen verdrijven .
  Er is ook nergens in Europa enig echt winters beeld . Is natuurlijk nog vroeg maar kan dat we weeral vertrokken zijn voor de zoveelste warme winter ondanks de vele sneeuw die er nu ligt. Een WC is nu eenmaal de meest voorkomende situatie hier en echt winterweer is hier zeldzaam .

 2. Stefan Kaptein schreef:

  En daar is dan het bericht waar ik twee weken geleden na de sneeuw in Nederland naar refereerde; ik had toen het gevoel dat we langzaam de verkeerde kant op evolueren. En het lijkt erop dat het dus de verkeerde kant op gaat. Wat een geluk dat er een lekkere buffer is gevallen de afgelopen tijd in nagenoeg de hele alpen. De lagere delen zullen snel ten prooi vallen aan het WC monster. Ik hoop dat het weerbeeld snel weer omdraait ten gunste van de alpen, maar die yanken zitten weer lekker in de kou dus kunnen wij het opnieuw vergeten.

  • Henry schreef:

   Tid idd triestig, tot ver in jan. Ziet het er nu al niet goed meer uit. Zou maar zo weer <10 puntjes Hellman winter kunnen worden. Begin zelfs al weer te denken laat de Lente maar komen.
   Gister door de warmte en windstilte wel prachtige mistvelden, ook maar ff natuurlijk, het water zal snel weer opwarmen ipv afkoelen….

 3. Leo schreef:

  Woensdag, donderdag en vrijdag inderdaad kansen op wat (natte) sneeuw in de lage landen. Het mag eigenlijk geen naam hebben want hoewel een (kleine) kans op een tijdelijk dek wordt het vrij zeker gevolgd door een enorme plens warm water.

  Maar -LOL- toch het noemen waard omdat:

  er een wel heel bijzondere overeenkomst is met deze kaart uit dit bericht van Jorne van afgelopen donderdag 🙂

  Van wat dichterbij ziet er (nu weer echt dus) zo uit. Zou wat zijn!

 4. Leo schreef:

  In het verlengde van waar de winter wél zit nog meer ellende:

  Gisteren en afgelopen nacht complete chaos in delen van noord en midden Griekenland!

  Actueel schijnt de situatie langzaam te verbeteren en zal Turkije aan de beurt komen.
  Bronnen:
  http://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1176726/talaiporia-sta-hionia-kai-oyres-hiliometron-stin-athinon-lamias-pics-vids
  http://www.protothema.gr/greece/article/743913/sta-duo-i-hora-me-to-proto-hioni-epi-okto-ores-kollimenoi-stin-ethniki/

 5. Harold Annekatrien Tom Daan schreef:

  @hajo, niet zo ver vooruit kijken en zo stellig neerzetten!
  Lange termijn is leuk voor de trend, maar eerste 5 a 7 dagen is leuk om echt te voorspellen.

 6. Frank schreef:

  @hajo jouw theorie over inslapende zonneactiviteit en een daardoor kouder wordende fase, staat die nog wel. 2 jaar terug haalde je deze argumenten aan voor kouder wordende winters echter vind ik de laatste 2 jaar die trend nu niet echt zichtbaar op het standaard gekwakkel na

 7. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Volgens het ensemble van EC voor Centraal-Zwitserland is vanaf 1 januari alles mogelijk. Verzachting of koude-inval?
  http://www.meteoguru.com/en/pro/ecmwf/?latlon=46.74,8.35

 8. Martijn sonnenberg schreef:

  Verder dan een dag of 5 vooruit kijken is naar mijn idee momenteel niet heel zinvol. De modellen hebben met de huidige toch chaotische atmosfeer moeite om lijn te houden. Wel vrees ik enige tijd westcirculatie ipv die mooie noordwest stau die we eerder hadden. Maar hopelijk keert een en ander weer ten goede. De koudste maande van de winter moeten normaliter nog beginnen

 9. Stefan Kaptein schreef:

  Het is grappig om hier verschillende reacties te zien op voorspellingen voor meer dan 5 dagen vooruit. Ineens nemen een aantal mensen stelling tegen het verder vooruit kijken dan de 5 dagen termijn en dat het nog alle kanten op kan. Ik kan mij herinneren dat als het andersom is, dus sneeuw en vorstrijke vooruitzichten meer dan 5 dagen vooruit en er mensen zijn die dat in twijfel trekken (bv. Ewin) die dan ineens verguist worden en hier de voorpret komen bederven. Nu wil ik zeker niet suggereren dat de kaarten van nu voorpret bij mij opwekken maar het is iets wat mij wel opvalt in de opmerkingen.

  • Jannes schreef:

   Ja duhhh, dat het positief denken. We willen sneeuw whehe!

  • Geert schreef:

   Helemaal eens

  • Leo schreef:

   Je hebt wel gelijk Stefan. Ook ik behoor tot de (soms te) positivo’s. Maar het werkt ook andersom. Het “andere kamp” schiet soms meteen in de stress bij het zien van een warme of regenachtige kaart op twee weken vooruit zonder het heden te waarderen en ervan te genieten of durft dan soms zelfs te stellen dat “het over is met de winter”. Net half december.. Zonder dat dat naar mijn mening op enige wijze onderbouwd kan worden behalve het gegok op de statistische wetmatigheden (zeeklimaat) Dat roept dan weer reactie op; kan ik ook niet laten 😉

   • Patrick schreef:

    Iedere mens is anders , gelukkig maar zou ik zeggen !!

   • Stefan Kaptein schreef:

    Voor de alpen landen schiet ik niet zo snel in de stress, al doet het mij wel zeer om zo’n mooie seizoens start weer gedeeltelijk te zien sneuvelen door die verdomde WC.
    Voor de Lage Landen ligt het toch wat gevoeliger omdat als hier eenmaal de warmte binnen komt, deze niet zomaar is verdreven. Ik weet ook dat alles mogelijk is, maar als je met een realisctische blik naar het weerbeeld kijkt dan is de conclusie, dat wil er weer een kans zijn op “winter” dan zijn we toch alweer halverwege januari. En nogmaals, alles kan, maar als we eenmaal halverwege januari zijn, dan worden de kansen al snel kleiner. Maar laten we zeker niet op de zaken vooruit lopen, wie weet wat ons te wachten staat. Doe mij maar die beelden uit Griekenland, ik houd wel van extremen. Tijdens de sneeuwval van twee weken geleden zat ik in Emden in Duitsland en ben lekker een stukje gaan rijden met de auto door de sneeuwval. Gewoon omdat het zo heerlijk is om door sneeuw te rijden en de omgeving is dan zo mooi. Dan is het nu maar een troosteloze bende.

   • Erwin schreef:

    Heeft NIKS met stress te maken leo maar met realisme. Selectieve perceptie en tunnelvisie wat betreft koude oplossingen voert hier echter meestal de boventoon. Niet erg uiteraard maar wel een feit.

    • Leo schreef:

     Dat zou wél erg zijn. Selectieve perceptie en tunnelvisie is iets wat ik verafschuw. Ik denk echter dat je daarmee wat overdrijft en wil er voor waken dat dat een eigen leven gaat leiden. Waar precies de laatste tijd is dat het geval?
     Verder: spreek voor jezelf. Dat jij geen stress hebt wil natuurlijk niet zeggen dat anderen dat ook niet hebben. Ook is het het opmerkelijk dat je je kennelijk aangesproken voelt; e.e.a. was niet persoonlijk bedoeld 🙂 Dus even teruggezocht.. Aha..
     “Ik verwacht dat de kans op winter in de LL zo goed als kansloos is tot en met de eerste week januari 2018.
     De 35 hellmann punten die ik voorspeld heb voor deze winter zijn waarschijnlijk nog erg hoog gegrepen.”

     En “De lange termijnmodellen voorspelden een ultra zachte winter voor LL en ik schat die kans inmiddels ook zeer groot in.”
     Helder dan. Tot en met eerste week januari kan ik volgen; de ensembles zijn daar zéér duidelijk over. Open deur dus. Seizoensvoorspellingen heb ik echter niet zo veel mee; daar verschillen we dus van mening over. Toch zeker voor wat betreft de hellmannetjes; die 35 kan theoretisch (met kansen tot eind februari wat nog héél ver weg is) in een dag of 5 gebeurd zijn.

    • Leo schreef:

     nota bene. SCHREEUWEN is niet nodig en zelfs enigszins buiten de lijntjes . Niet nodig 😉

     • Erwin schreef:

      schreeuwen laat ik hier graag aan anderen over Leo… 🙂
      Ik heb even duidelijk gemaakte dat realisme niets maar dan ook niets met stress te maken heeft in mijn geval.. Maar blijkbaar is 1 woord is hoofdletters om iets te benadrukken voor jou al schreeuwen. Veelzeggend Leo. Zeker gezien het feit dat ik op deze site wel eens vaker een woord in hoofdletters tegenkom. Zal echter niet zo kinderachtig zijn (en heb anders hobbies) om die voorbeelden erbij te gaan pakken.
      ik hoor daarnaast inderdaad zeer graag bij dat andere kamp omdat ik me als realist idd met het totaal aan oplossingen bezig houdt en niet met het ‘schreeuwen’ over een enkel pietertje dat vrijwel altijd kansloos blijkt te zijn.

     • Erwin schreef:

      PS, Ik geloof net als jij ook niet in seizoensvoorspellingen. Wel dat patronen die we steeds niet zien , zoals een Scandi Hoog, niet zomaar wijzigen. De patronen die we nu zien, kunnen zomaar 2 tot 6 weken duren als het tegenzit. Aangezien de lange termijn modellen deze patronen al maanden geleden lieten zien. zou het zomaar kunen dat dit patroon idd lang aanhoudt. De 35 punten in een week halen kan uiteraard maar dan is er wel een fors koude periode nodig en die zie ik niet zomaar ontstaan. Wel wat koukwakkelen met af en toe wat wit gedwarrel zie ik als optie deze winter. Het begin vn deze winter is op de 2 leuke sneeuwmomenten na zeer weinig belovend voor de LL.

  • Ab schreef:

   Ik niet hoor @Stefan Kaptein 😉 Want op basis van de huidige pluimen zowel van GFS alsmede van EC is winterweer voor de LL voorlopig kansloos de komende tijd zeker komende 10 dagen.
   Of er moet iets heel geks gebeuren maar zie dat niet zo omdat de onzekerheid helemaal niet zo groot is en de meeste opties voor aanhoudend zacht gaan.
   Dit zegt wel genoeg voorlopig. Zou ook beter willen maar als het niet gaat jammer dan. Met het gegeven weer moet je toch leren leven zoals het aankomt. Mss met nieuwjaar betere kansen. Hier de zachte pluim voor midden NL

  • Menno schreef:

   Dat heeft er ook mee te maken dat diegenen die verder dan 5 dagen vooruit kijken en dan tot een minder positief beeld komen het blijkbaar heel fijn vinden om keer op keer hun hun gelijk nog eens te benadrukken (als ze gelijk krijgen in hun visie): ‘de verzachting zat al een hele tijd in het ensemble en ik had het dan ook niet anders verwacht’ ‘zo zie je toch maar weer dat de winters de afgelopen jaren altijd flut zijn’ en nog veel meer voorbeelden. Daarnaast zijn diegenen het ook, die de koude periodes, die wel uitkomen, op één of andere manier uit hun geheugen wissen en vervolgens doorratelen over ‘alweer een verloren winter’. Zeker niet realistisch, juist uiterst negatief en vooral ook storend…

 10. Leo schreef:

  Gaaf! Have fun! Maaruh, zijn jullie er ondersteboven van?

 11. Tsja… de titel beloofde al niet veel goeds en als je dan verder het bericht leest beloofd het nog véél minder goeds.
  Maar de huidige situatie kon natuurlijk niet aanhouden, er moest ooit wel weer een keer een omslag komen en iets moet gewoon roet in het eten komen gooien om alsnog de pret te bederven.
  Het is nog lang tot eerste week februari maar stilaan voel ik toch al wel e.e.a. aankomen…

  Gelukkig ligt er op de meeste plaatsen wel een stevige fundering zodat het niet meteen weer allemaal groen wordt in de Alpen.

  Fijne Kerstdagen @ iedereen!

 12. Jan van soest schreef:

  Tja, het is ons winterfans blijkbaar weer niet gegund. De winter was veel te vroeg in het land en de Alpen. Dat wordt papsneeuw met gelukkig wel een zonnetje.
  Ik neem aan dat de Zuidalpen er ook aan moeten geloven of blijft het daar kouder?

  Voor dit scenario was ik twee weken geleden ook al bang. Zachte oplossingen winnen vaak.
  Maar goed, we kunnen skieen en dat kon vorig jaar nauwelijks.
  We roeien maar met de riemen.

  Iedereen fijne skivakantie en hopelijk val het mee met de warmte!

 13. fred schreef:

  Als zelfs bij Hajo het zweet begint uit te breken, kan ik mijn winterse slingers voor even weer de kast in doen.

 14. Maistro(Rob) schreef:

  St Anton was top vandaag wat een zon en goede condities vooral boven de 1500 m daaronder begint het al ijzig te worden.mag de pret niet drukken Fijne kerstdagen allemaal

 15. luc schreef:

  Dat is gewoon ons klimaat. We hebben af en toe wat winter. En heel soms een lange kouder periode. Ik zie eigenlijk geen Elfstedentocht komen voor 2030. Als die überhaupt nog voor gaan komen.

 16. Filzmooser schreef:

  Nice…..mooie pics everlast …..morgenochtend ga ik als eerste de 4 stoeltjes naar boven pakken en dan richting neuberg…

 17. Vincent T schreef:

  Ik hoop dat de wintersporters de komende weken toch lekker kunnen genieten… voor de LL zie ik flink wat wind voor oudjaar. Hoe groot is de kans op die wind? Zie nu 5 beaufort in Nijmegen!!! Ivm oudjaar en veiligheid ben ik erg benieuwd!! Is dat redelijk te voorspellen in een week of kan dat net zo veranderen als neerslag.

 18. Mark (breda) schreef:

  Saai hier. Belabberde kaarten en iedereen hangt ergens anders uit. Jammer.

 19. Leo schreef:

  Na, ook ik ben er niet helemaal mee eens dat Hajo de komende 5 dagen min of meer overslaat en begrijp het niet helemaal. Er was nog genoeg onzekerheid voor de loop van komende week. Inmiddels wat minder naar mijn idee.

  Twee deftige dumps vanuit het westen met relatief lage sneeuwgrenzen op de avondkaarten, het meest uitgesproken in het Europese model. De eerste (hierboven) woensdag en donderdag waarbij vooral de zuidkant ruim voorzien wordt 🙂 maar ook de noordkant wat mee kan pakken.

  Sneeuwgrens bij aanvang mogelijk op zo’n 1200 tot 1400 meter maar geleidelijk dalend.

  Het tweede snoepje is -vrijdag- is nog een stuk onzekerder maar zou mooi zijn voor de Franse Alpen. Bij sneeuwgrens <600 meter. Deze wordt niet ondersteund door het Amerikaanse model.

  Het GFS ensemble voor Val d’Anniviers

  En de zuidkant van Oostenrijk!

 20. danisnow schreef:

  Hoi Leo, ik vertrek komende vrijdagavond richting de Franse Alpen. Kettingen mee onderweg?? Met zo’n lage sneeuwgrens zit ik bij Chambery al in de sneeuw.

  • Leo schreef:

   Ha, spannend! En lastig want zoals ik al aangeef nog onzeker en nog buiten de betrouwbare termijn. En als het er van komt is zeker de timing een issue.

   Maar met de best guess nu lijkt dat vooral op vrijdagavond wel noodzakelijk maar wanneer je op zaterdag aankomt het droog te worden. Of te gaan regenen tot op aanzienlijke hoogte; dat is een scenario waar we rekening mee moeten houden. Spannend; zal ik maandag of dinsdag in mijn berichtgeving zeker op terugkomen!

 21. Jaap Dokter schreef:

  Lekker rustig hier!

 22. Joke, Riederalp schreef:


  De zon komt bijna over de bergen, min 1 en windstil. Lijkt een superdag te worden. Mooie dag om voor de kleinkinderen er in te komen.Morgen begint de skischool.Veel verschillende voorspellingen hier! Na dinsdag heel veel sneeuw of toch weer niet!Toch weer zon of toch weer niet! Wind of toch weer niet! Al met al we zullen ons maar laten verrassen. Haha! Iedergeval deze topdag pakken ze niet meer af!

 23. Conure schreef:

  Ik zie gelukkig toch nog wat kleine pluspuntjes op de kaarten van vanmorgen. Vrijdag en zaterdag kans op nachtvorst en overdag waterkoud. Een kleine sneeuwverrassing is zelfs niet uit te sluiten. Ook woensdag kan het er wat vallen maar dat zal voornamelijk natte sneeuw zijn. De jaarwisseling dan toch weer zeer zacht, gelukkig staat de storm er niet meer op. De trend naar kans op kouder weer vanaf het eerste weekend van het nieuwe jaar staat er ook vandaag nog op. Is dat het lichtpuntje waar we op hopen?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.