Zo zien de Alpen eruit momenteel. Je zou denken op weg naar de zoveelste groene kerst in deze warme jaren rond de super El Ninjo van 2015-1016. Maar we zitten in een dikke La Ninja intussen met recordsneeuw en kou in India bijvoorbeeld. Dus dat gaat vast goed komen.

Aan de noordkant van de Alpen hogedruk en immense nevelmeren.

Een kentering is aanstaande. Zuidduitsland en de Alpen gaan weer mooi wit worden. Misschien zelfs midden-Duitsland. De Lage Landen doen nog niet mee met de winterpret. In de Alpen blijf het dagenlang licht sneeuwen. Een mooi vriendelijk weertype.

De kou in het noorden triggert een depressie over de nog warme Middellandse Zee. De Balkan krijgt Lake Effect sneeuw. En de zuidkant van de Alpen wordt geraakt. Dat is in het midden van de week.

En dan: eerst Föhn gevolgd door flinke sneeuw in Spanje en Noord-Afrika. Beetje zuidelijke Franse Alpen ook. En dan blijft dat maar rondtollen op de Middellandse Zee.

Met in het Amerikaanse model over 16 dagen deze accumulatie. Onze contreien dus aanhoudend fors droog. Mooi schaatsweer. Ja ga ik doen morgen met de kids.

Bemoedigend is de berekende groei van het sneeuwdek in Europa al in de komende 10 dagen. Begint ergens op te lijken.

Hier nog even over de kou en sneeuw in India. In Chandigarh is een recordlaag maximum voor november gemeten. Zie grafiek. Fijn weekeinde.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

8 reacties

Kirsten_DL · 28 november 2020 op 19:27

Schaatsen ? Waar kan je ergens schaatsen momenteel? Zowel in als outdoor door ijspistes zijn momenteel verboden terrein, iets met een virus, dus vraag ik me af waar jij momenteel schaatst ?
Kaarten zien er iig goed uit, dadelijk mijn tentje opzetten en komende week lekker de nachten erin doorbrengen. Kwestie van gezonde en frisse lucht snuiven en weerstand opbouwen. 🙂 😉

  Hajo · 28 november 2020 op 19:29

  Nee hoor. Gewoon open.

  Aart · 29 november 2020 op 12:04

  ‘Gewoon open’? Je moet wel reserveren, want er zijn een beperkt aantal schaatsers per tijdblok toegestaan. Leisure World Dronten heeft 13 oktober meteen de handdoek in de ring gegooid, helaas. Daar wordt seizoen 20/21 niet meer geschaatst.

Hjs · 29 november 2020 op 10:57

https://www.telegraaf.nl/nieuws/370817854/hoop-op-witte-kerst-kan-in-ijskast
Uiteraard niet erg verrassend maar weer een totaal winterloze winter lijkt niet uitgesloten. Bizar hoe snel dit is gegaan.

  Kirsten_DL · 29 november 2020 op 12:09

  Ja natuurlijk en zomer 2021 wordt weer lang, héél erg heet en vooral héél erg droog…
  Lange termijnvoorspellingen, als er nou één ding is wat je niet moet doen mbt het weer. 😉
  Maar hét hoofddoel van het hedendaagse mainstream media circus; paniek zaaien, angst opwekken en mensen demotiveren.

  Mick · 30 november 2020 op 13:55

  Hoe bedoel je, hoe snel dit is gegaan ? Dat ze zo’n onzinbericht schrijven ? Want de start van December ziet er vooralsnog heel erg op de normaal uit. Dag temperaturen rond de 5 graden en ’s nachts regelmatig een graadje vorst.

Carl · 30 november 2020 op 07:56

De kaarten gfs zien er vanmorgen toch weer heel belovend uit. Zelfs de Ardennen krijgen rond Sinterklaas een mooi laagje. Daarna tijdelijk terug warmer. Maar de Alpen, wat een sneeuw.

Weermodellen onderschatten regen Sardinië factor 4 - Wintersportweerman.nl · 29 november 2020 op 12:40

[…] mooi dit! Er komt een beetje sneeuw in de Alpen! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *