Zo zien de Alpen eruit momenteel. Je zou denken op weg naar de zoveelste groene kerst in deze warme jaren rond de super El Ninjo van 2015-1016. Maar we zitten in een dikke La Ninja intussen met recordsneeuw en kou in India bijvoorbeeld. Dus dat gaat vast goed komen.

Aan de noordkant van de Alpen hogedruk en immense nevelmeren.

Een kentering is aanstaande. Zuidduitsland en de Alpen gaan weer mooi wit worden. Misschien zelfs midden-Duitsland. De Lage Landen doen nog niet mee met de winterpret. In de Alpen blijf het dagenlang licht sneeuwen. Een mooi vriendelijk weertype.

De kou in het noorden triggert een depressie over de nog warme Middellandse Zee. De Balkan krijgt Lake Effect sneeuw. En de zuidkant van de Alpen wordt geraakt. Dat is in het midden van de week.

En dan: eerst Föhn gevolgd door flinke sneeuw in Spanje en Noord-Afrika. Beetje zuidelijke Franse Alpen ook. En dan blijft dat maar rondtollen op de Middellandse Zee.

Met in het Amerikaanse model over 16 dagen deze accumulatie. Onze contreien dus aanhoudend fors droog. Mooi schaatsweer. Ja ga ik doen morgen met de kids.

Bemoedigend is de berekende groei van het sneeuwdek in Europa al in de komende 10 dagen. Begint ergens op te lijken.

Hier nog even over de kou en sneeuw in India. In Chandigarh is een recordlaag maximum voor november gemeten. Zie grafiek. Fijn weekeinde.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.