Zo zien de Alpen eruit momenteel. Je zou denken op weg naar de zoveelste groene kerst in deze warme jaren rond de super El Ninjo van 2015-1016. Maar we zitten in een dikke La Ninja intussen met recordsneeuw en kou in India bijvoorbeeld. Dus dat gaat vast goed komen.

Aan de noordkant van de Alpen hogedruk en immense nevelmeren.

Een kentering is aanstaande. Zuidduitsland en de Alpen gaan weer mooi wit worden. Misschien zelfs midden-Duitsland. De Lage Landen doen nog niet mee met de winterpret. In de Alpen blijf het dagenlang licht sneeuwen. Een mooi vriendelijk weertype.

De kou in het noorden triggert een depressie over de nog warme Middellandse Zee. De Balkan krijgt Lake Effect sneeuw. En de zuidkant van de Alpen wordt geraakt. Dat is in het midden van de week.

En dan: eerst Föhn gevolgd door flinke sneeuw in Spanje en Noord-Afrika. Beetje zuidelijke Franse Alpen ook. En dan blijft dat maar rondtollen op de Middellandse Zee.

Met in het Amerikaanse model over 16 dagen deze accumulatie. Onze contreien dus aanhoudend fors droog. Mooi schaatsweer. Ja ga ik doen morgen met de kids.

Bemoedigend is de berekende groei van het sneeuwdek in Europa al in de komende 10 dagen. Begint ergens op te lijken.

Hier nog even over de kou en sneeuw in India. In Chandigarh is een recordlaag maximum voor november gemeten. Zie grafiek. Fijn weekeinde.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.