Zo zien de Alpen eruit momenteel. Je zou denken op weg naar de zoveelste groene kerst in deze warme jaren rond de super El Ninjo van 2015-1016. Maar we zitten in een dikke La Ninja intussen met recordsneeuw en kou in India bijvoorbeeld. Dus dat gaat vast goed komen.

Aan de noordkant van de Alpen hogedruk en immense nevelmeren.

Een kentering is aanstaande. Zuidduitsland en de Alpen gaan weer mooi wit worden. Misschien zelfs midden-Duitsland. De Lage Landen doen nog niet mee met de winterpret. In de Alpen blijf het dagenlang licht sneeuwen. Een mooi vriendelijk weertype.

De kou in het noorden triggert een depressie over de nog warme Middellandse Zee. De Balkan krijgt Lake Effect sneeuw. En de zuidkant van de Alpen wordt geraakt. Dat is in het midden van de week.

En dan: eerst Föhn gevolgd door flinke sneeuw in Spanje en Noord-Afrika. Beetje zuidelijke Franse Alpen ook. En dan blijft dat maar rondtollen op de Middellandse Zee.

Met in het Amerikaanse model over 16 dagen deze accumulatie. Onze contreien dus aanhoudend fors droog. Mooi schaatsweer. Ja ga ik doen morgen met de kids.

Bemoedigend is de berekende groei van het sneeuwdek in Europa al in de komende 10 dagen. Begint ergens op te lijken.

Hier nog even over de kou en sneeuw in India. In Chandigarh is een recordlaag maximum voor november gemeten. Zie grafiek. Fijn weekeinde.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

8 reacties

Gesloten voor reacties.