Hierboven een schilderij van de Durgerdammer vissers die in 1849 de laatste twee weken van januari op een ijsschots over de Zuiderzee dreven en overleefden (dwz eentje stierf kort na de redding). Dit verhaal (zie hierrr) moet je gelezen hebben. Zeker nu met de huidige vooruitzichten. Vanochtend is namelijk de eerste ochtend in een heel tijdje waarop beide weermodellen die we hier intensief volgen winterkou tot het gaatje berekenen. Bij het Europese model is dat tot 27 januari, in het Amerikaanse al tot 2 februari. Normaal is dat koffiedikkijken, maar op dit moment kun je er bijna vergif op nemen. 

waddenijstocht 1917

In december 2010 werden er volop ijstochten over de Waddenzee georganiseerd. Zo ver zijn we dit jaar nog niet maar lees je ook hier even in met dit verhaal over de dodelijk afgelopen tocht van 1917

Pacific Decadal Oscillation (PDO)

Zo langzamerhand tekent zich een veelzeggende scheiding af tussen 3 groepen mensen: voor 1955 geboren (heeft 1963 nog bewust meegemaakt), voor 1971 geboren (heeft 1979 nog bewust meegemaakt) en na 1971 geboren. Ik zelf val in de middelste categorie. Moeder natuur heeft onze eb en vloed van klimaat zo ingesteld dat je bij een normale levensverwachting een volle koude fase van de PDO kunt meemaken + een volle warme fase van de PDO. Ben je in het midden tussen twee overgangen geboren maak je dus 3 fasen mee: twee warme en een koude of zoals ikzelf twee koude en in het midden een warme.

Hellmann getal statistiek

Klik voor groter beeld

Ach, loop ik met al deze verhalen niet te ver voor de troepen uit? Op weerstatistieken.nl heb je een schitterende weergave van de ontwikkeling van de Hellmann koudegetallen van deze winter versus 1963, versus de 5 koudste, versus het gemiddelde. Op 10 januari hadden we nog niets nada. En nu zijn we het gemiddelde (voor de héle winter) al voorbij. Nee, de lijn van de 5 koudste gaan we (voor medio maart) niet meer inhalen, maar zo lang de curve stijgt groeit het ijs. En we moeten bedenken dat we pas in de opmaat zitten naar de Kleine kleine IJStijd die rond 2014 begint als de AMO ook negatief flipflopt en de zon echt zal zijn ingeslapen. 1963 gaan we in de komende 50 jaar zeker verslaan en we moeten dus ook nalezen over de Noord-Hollandse 12 stedentocht van 1676

Ja er is zondag en maandag kans op sneeuw. Ook in Friesland. Kijken we zo naar. Eerst even aandacht voor de ijswoestijn Europa. Klik maar eens rond op het ensemble prikpunt kaartje. Na de sneeuw en regen aan de zuidkant is er vanaf medio komende week nergens meer neerslag van betekenis te vinden. Kijk maar in Spanje: niets! Italië? Niets! We moeten al naar Marokko en Griekenland en Turkije afzakken om nog iets te vinden. En met de droogte zijn we het enige betekenisvolle broeikasgas kwijt: H2O! En dus zitten we vast aan de kou in ijswoestijn Europa. 

Sneeuwpassage ECMWF[dc_slider slider=”9598″ captions=”true”]Gisteravond waarschuwde ik voor de sneeuw in Friesland in de nacht op maandag. Hoe zit dat er vanochtend uit in de twee modellen? Binnen het ECMWF zijn er nu twee sneeuwmomenten. Nog steeds in de nacht op maandag voor de noordelijke provincies en dan in de nacht op dinsdag voor de kust. Qua intensiteit zo ongeveer rond de 1cm per uur. Er zou dus maximaal 5cm kunnen vallen. 

Sneeuwpassage GFS[dc_slider slider=”9597″ captions=”true”]GFS maakt er heel iets anders van. Gewoon maandag vanuit de ochtendspits de hele dag een stationaire band met sneeuwval over Midden-Nederland. Je ziet aan de noordkant ervan een soort bolling van kou die zich weert tegen het front. Friesland kan in deze berekening praktisch sneeuwvrij  blijven. Die maar doen dan?

Situatie 27 januari in 2 modellen[dc_slider slider=”9611″ captions=”true”]Waarom praat ik zo stoer in dit weerbericht. Dat komt omdat we nu in de fase zijn belandt van: “Het maakt allemaal niet meer uit wat de modellen doen, het blijft toch wel vriezen”. Zie hierboven hoe verschillend GFS en ECMWF uitkomen op 27 januari. Binnen ECMWF blijft de wind in de oosthoek en is ook de bovenlucht koud. Binnen GFS glijdt er op hoogte zachtere lucht binnen maar vormt zich onderin het uitgestrekte “kleverig koude” hogedrukgebied een dikke inversie zodat het op 2m een stuk kouder is dan op 1500m. En verder ben ik geneigd Joe d’Aleo serieus te nemen die aangeeft dat we nog 4 tot 6 weken vorst houden.  

mickyopijs1701

Zoals jullie allemaal weten moet ik zaterdag “op” voor mijn vierde boude voorspelling. Getwijfeld heb ik nooit sinds ik de voorspelling deed op 8 januari (!!). Geknepen wel. Bijvoorbeeld toen er eergister alleen waterige ijsdrab op de sloten dreef. Vandaag kraakte het bij mij nog vervaarlijk toen ik mijn in een Salomon Toundra gehulde voet op het ijs zette. Maar ik heb een lieftallige assistente die nog geen 20 kilo weegt: Micky (3,5 jaar). Mijn zoon Tim van 45kg ging er ook probleemloos overheen en liep met priem in de hand over het ijs naar school. Bijzonder is dat ook vandaag nog van die stervormige dooigaatjes te zien zijn waar de dunne sneeuw laag op het ijs water mee aanzuigt (zie bericht gisteren). Een groot deel van de sneeuw is op die manier al verdwenen en verruild voor redelijk glad kwalsterijs. Het kanaal was met de sneeuwval nog open en daar is nu mooi zwart ijs. Ik weet dus waar ik voor duim komende zondag: alle sneeuw naar de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.