sarajevo 05-02 2012

Klik voor grotere plaat

Herinner je je mijn artikel over “onze man in Boekarest”? Sinds gisteren moet ik daar “onze man in Sarajevo” aan toevoegen. Beide heren komend weekeinde op de Bonkevaart? In elk geval is het zo dat kurkdroge kraakheldere stralingsnachten zoals gisternacht (-22,9°C in Lelystad) en vannacht  (-21,0°C in Lelystad) alleen mogelijk zijn als op een andere plek bakken met hemelwater of hemelsneeuw zijn neergedaald. Het weer is nu eenmaal altijd yin en yang. Behalve dan dat ik op deze kaart van het hele noordelijk halfrond vanochtend een beetje zit te zoeken naar de plek waar een warmtegolf onze kou momenteel zou compenseren? Zie jij hem? Ik niet!

In het artikel over de ellende in Sarajevo waar bovenstaande plaat van is zegt een ooggetuige:

“This is unbelievable. I can’t remember snow like this in the past 30 years,” said Mirsada Mitrovic of Sarajevo. “Maybe when I was a child, but since then, nothing like this.”

En dat is enerzijds een onbeduidende anekdote, maar anderzijds een herinnering aan het feit dat het klimaat een cyclisch gebeuren is met op elkaar gestapelde cycli met typische faselengtes van verschillende decennia tot enkele eeuwen. Het is dus heel logisch dat mensen in de tweede helft van hun leven weer mee maken wat ze kennen uit hun vroege kindheid. En pik nog even dit net in Applied Physics Research gepubliceerde paper van Habibullo I. Abdussamatov van het observatorium in St. Petersburg mee en dan begin je je toch af te vragen of we voortaan niet semi-jaarlijks elfstedentochten kunnen schaatsen.

Klik voor grotere plaat

Op onze buienradar was de hele avond en nacht een front op de Noordzee te zien, dat geen schijn van kans had het continent te bereiken. Alleen in Zeeland is een centimetertje gevallen. In Groot-Brittannië is het daarentegen weer goed mis. De vierde winter op rij nu. Zie het plaatje hierboven en het hele verhaal hierrrr.

Wat zeggen de weermodellen vanochtend over het voortduren van de kou? ECMWF is de komende dagen zeer koud (zie scherp koude KNMI verwachting en kaarten hieronder) komt dan op een tijdelijke verzachting met sneeuw- en ijzelkansen rond de 13e, om op woensdag de 15e weer voor een Siberische oplossing te kiezen (oostelijke aanvoer dus). GFS kiest rond de 13e voor de Groenlandoplossing (noordelijke stroming), gaat dan twijfelen en doet de 15e een WC en kiest dan richting 17e toch weer voor Groenland. En GEM switcht op 14 februari strak naar de Groenlandoplossing (mijn BV5 dus).

Hoog tijd voor een analyse van de kaarten!

ECMWF volledige set nachttemperaturen
[fbphotos id=344840888883456]

De meerdaagse verwachting van het KNMI is vandaag uiteindelijk kouder dan de waarden op bovenstaande kaarten. In dit artikel heb ik uitgelegd hoe het KNMI deze waarden berekent. Die vrijdag berekende het KNMI +2 tot +6°C voor komende donderdag en dat was veel warmer dan de kaarten en ook dan het ensemblegemiddelde. Het KNMI gebruikt een statistische methode (MOS) die ook put uit alle weerarchieven, die het KNMI goed op orde heeft, en laat een computer dan de hoofdrun en het ensemble vergelijken met vroegere situaties en komt dan tot een waarschijnlijke temperatuurrange.

Eerlijk gezegd vraag ik me af of deze methode meer duidelijkheid kan geven dan hoofdrun en ensemble alleen, en dus moeten we dit maar een beetje in de gaten gaan houden. Gezien de verrassend lage waarden de afgelopen nachten hoeft er maar weinig te gebeuren en we hebben volgend weekeinde weer dergelijke waarden. KNMI geeft nu -12°C tot -15°C volgende week zaterdagochtend. Afwachten!

Sneeuw maandag & dinsdag? En verder?
Gisteren gaven verschillende modelruns kans op een herhaling van het snowmageddon van vrijdag voor morgen en overmorgen. ECMWF deed er niet aan mee, en vanochtend zijn ook GFS en GEM een stapje minder heftig gegaan. In de gaten houden maar vooralsnog alarmfase nul. De vorige ECMWF run deed wel iets spannends met een Oostzee-depressie die Nederland zou gaan aandoen. Meer analyse volgt!

GEM neerslag met Groenlandhoog
[fbphotos id=344824768885068]

Gisteravond had de ECMWF 12u run nog een forse Oostzeedepressie die volgend weekeinde over de LL heen zou trekken. Dat is vanochtend in het Europese model helemaal van de baan. Dat is nu het enige model dat tot het gaatje op de 15e  Siberisch weer geeft (Scandihoog – oostenwind) met een heel kort moment van verzachting op de 13e. Het GEM model toont na volgend weekeinde de overgang naar een noordelijke Arctisch-Polaire stroming die in de LL tijdelijk ook voor regen en ijzel kan zorgen. In mijn BV5 heb ik aangegeven de overgang tussen 14 en 17 februari te zien.

GFS-pluim

Klik voor grotere grafiek

De GFS pluim voor Friesland is wat pessimistischer over aanhoudende vorst in de LL vanochtend (zie grafiek punt in Friesland), ná volgend weekeinde. Dus wat zegt dat al. Opvallend vind ik dat de zuidkantdump (ja de Alpen zijn er ook nog) die gisteravond voor komend weekeinde op de kaarten stond weer helemaal weg is.

Afwachten!

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=344818552219023]

En nu het ijs op! Ervaringen uit de Alpen graag in de reacties…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.