Jorne is 100% zeker lekker aan het skiën met zijn ouders en zus. Dit was zijn uitzicht vanochtend. Ik heb de hele dag corvee. Veel artikelen te schrijven. Veel video’s te editen. Maar eerst even een mooi weerbericht met veel interessante en ook wel bekende aspecten. Morgenochtend ga ik ook de piste op. Dan staat het weerbericht ook al supervroeg klaar!

IJsdag op de Balkan

Vandaag hebben de bergketens in Oost-Europa en op de Balkan een ijsdag. Dat hangt samen met de bizarre regen en sneeuw in Oostenrijk afgelopen vrijdag terwijl alle barometers op 1030hPa stonden.

Roderik die vorige week mijn hut huurde…. die stuurde me dit plaatje van mijn weerstation vrijdag. Zo van: “wat klopt hier niet!” De luchtdruktendens was “mooi weer”. De barometer nog niet geijkt naar standaardluchtdruk. Hij geeft de ware luchtdruk op de berg aan.

Sneeuw in Tunesië

Nou die kou op de Balkan trekt ook over Zuid-Italië en krijgt morgenochtend een verrassend staartje in Tunesië: sneeuw!

Sneeuw in de Alpen

Dan naderen we al de situatie vrijdag waarbij een nieuwe lading kou naar de Zwarte Zee afzakt. Nu neemt de stroming de hele Alpen in haar armen. Mistral door het Rhônedal naar de Middellandse Zee. En het andere windveld over de Oekraïne. Over het algemeen staat er de hele weer vrij veel wind over de toppen in de Alpen. Maar dus wel weer een topweek op het staartje na dan. Wie zaterdag uit Oostenrijk vertrekt ziet geen zon. In het westelijk Alpengebied keert de zon sneller terug. Voor een paar dagen dan…

Oostenrijk noordkant

Vanaf 5 maart kiept de stroming en stijgen de sneeuwkansen in de hele Alpen. Jorne heeft al vaak aangegeven dat de sneeuwgrens de grote vraag is. Hierboven de Oostenrijkse noordkant op 1100m. We zien twee keer dikke regen en twee keer sneeuw. In snelle opeenvolging. Eindigend met sneeuw vanaf 9 maart. Dat zou betekenen dat de carnavalsweek tamelijk slecht wordt. Pak in elk geval de zondag en maandag als topdagen met een vers laagje sneeuw boven 1000m. Daarna moet je vooralsnog uitgaan van een afscheid van de zon.

Franse Alpen

De Franse Alpen zijn volop in the game. Met voor de hogere skigebieden veel betere sneeuwkansen. Hooguit een dagje regen in het dal.

Val Gardena zuidkant

De zuidkant is nog wat koeler lijkt het. Een mooie sneeuwval meteen al op 5 maart!

Bergfex geeft nog niet veel sneeuw op die dag begin maart maar je mag er wel optimistisch over zijn. Vrijdag 5cm is ook aal een meepakkertje.

En zo schrijdt het seizoen op zijn eigenzinnige manier voort…. de zachste fase eindigt begin maart. Als paraglider is de huidige warme fase prima. Gisteren mijn eerste tandemvluchten gemaakt met start op ski’s. Dikke pret. Vooral toen we de laatste 500m half skiënd aflegden in Niederau. Jordi, de barman van Café-Restaurant Glennie’s was het proefkonijn. Donderdag vlieg ik met lezers van WSWM in Wagrain. Wil jij ook? Doneer dan aan de site en pak je gratis vlucht!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

33 reacties

Gesloten voor reacties.