Ideale voorjaarsomstandigheden op het moment.In de nachten helder zodat de pistes weer wat kunnen aanharden. Met fraaie beelden. Deze werd gisteravond aangeleverd door Roy, vanuit Les Arcs 1800.
Gisteren was hij in La Plagne: ook mooi natuurlijk! En warm: het werd op uitgebreide schaal 20 tot 25 graden.
Vandaag en morgen meer van al dat fraais! Frederic stelde het al eerder: wel nadert zo het einde seizoen voor de gangbare (laaggelegen) skigebieden. Zell am See wordt groen, het ijs smelt. We zullen het stilaan wat hogerop moeten zoeken.
Hoewel later vandaag vooral in Oostenrijk vanuit het noorden wat bewolking zal binnenschuiven. Met wellicht de door Frederic al aangegeven lichte buitjes. Sneeuwgrens? Kan zo’n 1600 meter zijn. Morgen weer prachtig voorjaarsweer!
Vanaf vrijdag neerslag. naar het zich nu laat aanzien: veel neerslag. Dat begint al in de middag. Op het eerste front 5 tot 10 centimeter, plaatselijk misschien wat meer. We moeten uitgaan van 1500 meter als grens, misschien valt het een beetje mee dan.
Echt los gaat het vanaf zaterdag. met een westnoordwestelijke stroming een flinke bak neerslag. Nog spannend wat de sneeuwgrens gaat doen, die in de loop van het weekend zal oplopen. Beste schatting nu: bij aanvang tussen de 1000 en 1400 meter, uiteindelijk naar 1400 tot 1900 meter.
De hoofdprijs is voor Oostenrijk: vanmorgen zien we deze totalen tot zondagavond wanneer het pas droog zal worden. Wow wat een totalen ineens!
De Zwitserse noordkant pakt ook nog aardig wat mee! Hier wellicht een nog iets hogere sneeuwgrens.
De zuid- en westkant houden het nagenoeg droog.
Het Amerikaanse model laat boven de getoonde kaarten van het Europese model al helemaal absurde hoeveelheden zien. Wordt dat ondersteund? In zekere zin wel. De hoofdrun zit hoog maar er lijkt in ieder geval aardig wat te gaan vallen. Hierboven het ensemble voor Kleinwalsertal.
En dit voor de omgeving van Salzburg. Hier is de hoofdrun wel een uitbijter. Gelukkig maar. Bij deze tempersturen lokaal 180 mm (wat op de kaart staat), het zou te veel van het goede zijn. Verder vallen overigens de volgende pieken op midden volgende week. maar niet voor niets trok Ronaldo daar gisterenavond een dikke vette streep. Erg onzeker nog zowel qua neerslag als temperaturen. We gaan het volgen!
Eerst nog maar even genieten toch? Net als in de lage landen. Wordt het vanaf vanmiddag al heerlijk, morgen zal uitmuntend zijn. Wel eerst weer even autoruiten krabben, zeker in het noordoosten. Net als eerder en enorme dagelijkse gang. Het verschil tussen de maxima en minima was maandag in Gilze-Rijen overigens 19 graden, vlak boven de grond zelfs 23, waarvan een afkoeling van 16 graden in 3 uur tijd! Maar dan overdag bij een zwakke tot matige zuidwesten wind op uitgebreide 15 tot 17 graden. Alleen aan de noordoostzijde van de grote wateroppervlaktes (Zeeland, het zuidwesten van Friesland en de Waddeneilanden) zal het wat tegenvallen.
En bewolking? Nauwelijks. Allen het hierboven getoonde HIRLAM laat wat hoge bewolking zien. Mocht dat meevallen zal de temperatuur nog wat hoger uitvallen en kunnen we lokaal de twintig graden aantikken!
Na vrijdag als overgangsdag met veel koeler maar nog droog weer zal de zaterdag pet zijn. De zondag is nog onzeker qua neerslag. In ieder geval lijkt er zaterdag op uitgebreide schaal 10 tot 15 mm te gaan vallen, plaatselijk 20 of meer. Misschien pakken de toppen van het Sauerland eerst nog wat sneeuw mee maar die zal overgaan in regen.
Ook hier geldt vanaf medio volgende week dat er geen peil op te trekken valt. De laatste runs zien we van alles enorm heen en were springend voorbij komen. Van hogedrukinvloed boven de Britse Eilanden of Scandinavië (wat op zich rond deze tijd van het jaar al een enorm verschil maakt; de eerste versie is met afstand het koudst) tot Eurohoog. Zowel gisteravond als vanmorgen opteert de hoofdrun het Amerikaanse op termijn voor een langere periode van zeer fraaie lenteweer. Met gisteravond illustratief wat er óók nog kan gebeuren rond deze tijd van het jaar..
Een dag later een Arctische uitbraak van formaat, met temperaturen op het 850-hPa-vlak van -11 graden. Sneeuw bij maxima van een graad of 3. Niet het meest waarschijnlijke scenario. Of beter: geen scenario. Het is dikke meteofictie natuurlijk. Maar zoals gezegd: illustratief voor de diverse mogelijkheden.
Ook de Europese pluim laat een enorme spreiding zien vanaf volgende week woensdag. Wel zijn de neerslagkansen relatief gering; die nemen af tot zo’n 30%
De uitsmijter wordt verzorgd door het KNMI. Worden we bij WSWM (wellicht terecht) soms verweten wel erg enthousiast te koppen, daar kunnen ze er ook wat van hoor! Bij het zien van deze dacht ik toch echt: heb ik wat gemist? Bij verder lezen blijkt het geen weerbericht maar een klimaatvoorspelling voor over een jaar of 80 te zijn. In het originele onderzoek zelfs nog meer nuance dan de samenvatting in het nieuwsbericht. Opmerkelijk: deel uitmakend van hetzelfde grootschalige onderzoek is dat gesteld wordt dat de waargenomen smelt van de Arctische ijskap sinds 1979 (zoals we weten het begin van de metingen) mogelijk tot 60% veroorzaakt wordt een afwijkend circulatie-patroon in combinatie met de natuurlijk variabiliteit. Ik trek als conclusie dat het allemaal nog niet heel zeker is.
The snow was literally up to my naval, I see it but I still can’t believe it #blizzard2017 pic.twitter.com/NNgKTrHpiu
— Katie Baron (@TheKateBaron) 15 maart 2017
Tot slot kijken we nog even naar de overkant. Viel het in NewYork city nog enigszins mee (of tegen) met zo’n 15 centimeter en meer regen, ijzel en natte sneeuw; wel op zeer uitgebreide schaal veel sneeuw. Van ten noorden van Boston tot ten zuiden van Washington (op de breedtegraad van midden-Spanje), plaatselijk viel meer dan 70 centimeter.
Dude where’s your car? #blizzard2017 #Albany #518wx #snow pic.twitter.com/9BtvJEmzbv
— Lauren Linder (@lauren_linder) 15 maart 2017
Het mag dan midden maart zijn: ik ben jaloers! meer fraaie plaatjes op Wetteronline.de !
5 reacties