Ik zit hier in Königsleiten in de Zillertal Arena en kan maar met moeite mijn gedachten bij het weer in de Alpen houden. Zo uniek is het wat er verder naar het noorden allemaal gebeurt. En dan vooral op de Britse eilanden. Goed voor je kennis van de aardrijkskunde. Isle of Arran. Onthouden! Nu video kijken:

Heftig zeg! En dan dat verhaal van die 25-jarige Schotse man die vrijdag besloot te gaan lopen door de sneeuwstorm toen zijn taxi aangaf niet verder te willen. Zijn levenloze lichaam werd zaterdag gevonden (bron). Op 24 maart. Opmerkelijk wat mij betreft de gelijktijdige winterse toestanden in Amerika van de Midwest tot de Eastcoast. Zie hierrr. Interessant is dat in het yin-yang van het weer er nu toch een plek lijkt waar de winter vrij warm en sneeuwarm is verlopen: Sochi. Uit voorzorg voor 2014 heeft men daar grote hoeveelheden sneeuw opgeslagen. Uit Kiev misschien? De bron zegt het niet.

ryptsjerksterpolder2403

Als ik thuis was zou ik direct 100km rijden naar dat ene plekje waar geschaatst kan worden. Op dat ondergelopen weiland in de Ryptsjerksterpolder bijvoorbeeld. Zie ook de videobeelden.De lage dauwpunten houden het ijs overdag goed ook als het een paar graden dooit. Misschien probeer ik het zaterdag als ik terug ben wel! Vanaf zondag gaat het kwik een stukje omhoog en niet omdat de wind naar het westen draait, maar omdat de voorjaarszon ook het continent begint op te warmen en we in ons huidige landklimaatje ook al een beetje warmte uit het oosten kunnen verwachten. 2e paasdag 1 april wordt een topdag en dat is geen grap.

grimentz2603

Niet alleen in Nederland wordt 2e paasdag goed, maar ook in de Alpen. Daar is nu motsneeuw van Oostenrijk tot in de Franse Alpen. Aan de noordkant en de zuidkant. Hele fijne miezersneeuw. In de Zillertal Arena toch al enkele centimeters. Hierboven een typerend plaatje uit Grimentz in het Val d’Anniviers. De komende twee dagen knapt het weer op. Donderdagmiddag betrekt het weer in de Franse Alpen met sneeuw in de nacht op vrijdag.

snere0104

Vrijdagmiddag komt de grote klap met flinke depressieactiviteit vanuit het westen. Die depressie gaat over heel de Alpen heen met het zwaartepunt aan de zuidkant en een naar 1500 meter oplopende sneeuwgrens. Maandag belandt die depressie in Oost-Europa terwijl in Frankrijk de volgende zich aandient. De Alpen er midden tussen. Een prachtige dag dus. Ook in de Wintersport-Arena Sauerland die absoluut de meest bijzondere Pasen in lange tijd meemaken. Het zal stampdruk zijn. Maar je bent er tenminste bij geweest!

accu2603

In die aankomende fase zal er dit ongeveer vallen. Het centimetertje in Nederland valt in de nacht op vrijdag in het noordoosten en verder vooral op zaterdag en in de nacht op zondag. De Alpen boven 1500m toch weer een hele mooie accumulatie.  

5april

Na Pasen gaan we gewoon door met de oostenwind. Beide modellen zijn voor. De Alpen zijn daarbij steeds wisselvallig omdat daar de depressies wel doordringen. De Lage Landen pikken af en toe wat bewolking mee maar het kan ook zonniger uitpakken in het noorden. Met 1020hPa zit je toch wel goed. Met temperaturen ruim onder gemiddeld. Maar dat weten we nu wel.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads[fbphotos id=”568891143145095″]Surf ook nog ff naar de homepage van Bizz voor de nieuwe weervideo. Kanttekening: ik spreek daar van sneeuwgrens 2000m maar dat wordt niet hoger dan 1500. Leuk die foto’s uit Zell am See en Kaprun. ga ik morgen heen.

Mijn toegift: heerlijke ski de Salomon 24 X-Kart.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

61 reacties

Gesloten voor reacties.