Lawine Jochberg zondag 15 januari

Lawine Jochberg - Klik voor grotere plaat

Sinds half vijf vanmiddag wordt in Bad Gastein bij de Stubnerkogel naarstig een lawinekegel afgetast met sondes die over een piste is geschoven. Men vermoedt dat een snowboarder hogerop net buiten de piste de lawine – een Schneetbrett – heeft losgetrapt. Er is niemand als vermist gemeld, maar natuurlijk neemt men het zekere voor het onzekere (bron).

Wit monster
De foto hierboven is ook van een Schneebrett van afgelopen zondag in freeriders paradise Fieberbrunn met een beangstigend dikke aangesneden laag sneeuw. Je ziet het spoor van links de plak sneeuw binnengaan die vervolgens en bloc is gaan schuiven. Het is dan alsof een tapijt waarop je staat onder je voeten wordt weggetrokken en je vervolgens in de ingewanden van een wit monster belandt.

De details van dit ongeval dat nog net goed afliep hieronder evenals de Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads van de dag…

Doe je voordeel met onderstaand relaas want elke offpiste skiër of boarder kan dit overkomen…

Afgelopen zondag was een Duits echtpaar met een berggids variantenafdalingen aan het doen in het skigebied van Fieberbrunn. Rond 14:30 uur wilden ze van het bergstation Hochhörndlbahn afdalen. Vlak onder de Jufenhöhe (1780m) ging de gids als eerste een al veelvuldig gespoorde noordwesthelling in om te eindigen op het onderliggende plateau. Na hem kwam de 42-jarige vrouw. Al ruim over de helft van de afdaling knapte vlak boven haar een Schneebrett los. Ze raakte volledig bedolven. Alleen haar rugzak stak nog uit de lawinekegel. Dit werd haar redding. Ze werd snel uitgegraven en met een heli naar het dal gevlogen.

Niet schuifelen
Op zich heeft de berggids weinig verkeerd gedaan is mijn inschatting. Zeer goed is altijd de keuze om 1 voor 1 van veilige plek naar veilige plek te skiën (als je die kunt herkennen tenminste). Als de foto bovenaan echt van deze lawine is, vind ik dat het spoor wel veel te veel haaks op de vallijn is gezet. Het lijkt ook een schuifelspoor. en je wilt gewoon niet door zulke dikke sneeuwpakketten schuifelen. Meer in de vallijn skiënd en goed vaart houdend (mijn tip is ga in zo’n helling nooit langzamer dan 40km/u en ook alleen als je zeker weet dat je techniek zo goed is dat je zeker weet dat je niet valt) zijn je kansen al veel beter.

Ach ja… we gaan maar weer eens genieten van de uploads van de dag…

[fbphotos id=331057443595134]

O ja, nog even fiks waarschuwen trouwens….

Ik zag ook deze plaat op facebook binnenkomen:

Rauhreif in Courchevel 17 januari 2012

Rauhreif in Courchevel - Klik voor grotere foto

Hellup. Dit is de echte killer! Zo’n laag rijp van een reeks ijzige stralingsnachten zoals we hebben gehad en dan heb je een glijlaag die nog wekenlang tussen de twee dikke sneeuwlagen in zit. En als toerist die zaterdag of volgende week arriveert weet je echt niet waar die rijp zich allemaal heeft gevormd en niet. Dat kun je dan alleen nog vaststellen door een profiel te graven voor je een helling in gaat.

Onder het motto: soms is de piste het wijze alternatief!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.