rijp-gevaar-morzine

Dit webcamplaatje van Morzine in de Portes du Soleil van gisteren spreekt boekdelen. Enorme rijpvorming bij zeer lage temperaturen. De grootste risicofactor voor lawines omdat de kristallen een verraderlijke glijlaag vormen waarop de minste verstoring genoeg is om een laag sneeuw te laten glijden. Waar moet die sneeuw op die rijp dan vandaan komen? Daarvoor zorgt de wind. En ook in de afgelopen fase heeft wisselende wind en sneeuwval al voor een gevaarlijk cocktail gezorgd. Maar het grootste gevaar vormt de mens. De zwakste schakel. Nu er een langere fase van aangenaam weer voor de boeg is zijn veel mensen plannen aan het maken voor mooie tochten. Volgende week reis ik naar Tignes om deel te nemen aan het natuurlijk goed beveiligde NK freeride. Ik hoop in die fase niet te vaak in de pen te hoeven klimmen om dramatische ongevallen te moeten beschrijven.

lesarcs2101

Ook in Les Arcs is de rijpvorming goed te herkennen

les-arcs-1950_clocher2101

plattenkogel2101 Les Arcs – Droomcondities maar dus ook verraderlijk

axalp2101

Nevel in het Berner Oberland vanochtend

stanton-valluga2101

Rijpvorming op de Arlberg

Je ziet het: waar we ook kijken in de Alpen zien we die rijpvorming. Eigenlijk alleen aan de zuidkant valt het lawinegevaar erg mee. In het bericht voor Kärnten lezen we bijvoorbeeld: Unter rund 1800m herrscht in den Kärntner Bergen verbreitet KEINE Lawinengefahr. Nu de vorstgrens een flinke periode ’s middags naar 1500m lijkt te gaan krijg je ook aan de noordkant langzaam een verbetering. Met de nadruk op langzaam. Denk aan 10 dagen onder dat niveau en dan nog niet eens op noord- en oosthellingen. Boven 2000m zitten we misschien wel tot diep in maart met een linke situatie waar zeer veel kennis en ervaring nodig is om de juiste inschattingen te maken. Kortom: pisteskiën is een wijs besluit.

ijzelduitsland

Nu dan snel naar het reisweer. Morgenavond en in de nacht op zaterdag op uitgebreide schaal ijzel in Duitsland. In de Lage Landen natuurlijk ook even in het oosten. Dat mag morgen best code oranje zijn hoor!

zaterdagsneeuw

We weten dat er in de Alpen zaterdagochtend sneeuw is uit dat front.

sneeuwverwachting2101

Op de kaart zie je waar het valt! Oostenrijk dus. Noordkant. Met wind op die rijpkristallen. Het algemene lawinegevaar zal wel op 3 blijven staan maar rond de kammen zegt dat niks. In het westen en misschien tot in Vorarlberg aan toe ligt de sneeuwgrens hoog maar is er ook amper accumulatie. Lokaal kan er een paar millimeter regen vallen. Die dooi en regen helpt daar een beetje bij de binding van de sneeuwlagen maar dus zeker niet boven 2000m. Rond de Zillertal Arena en in Obertauern en Die Tauplitz kan wel 15cm vallen boven 800m. Je ziet het: andere aanstroming en je hebt andere winnaars en verliezers.

nachtopvrijdag

Het Amerikaanse model is compleet droog vanaf het weekeinde voor zowat heel Europa. Het Europese model komt donderdagavond nog eens met sneeuw aan de noordkant met gelukkig een lage sneeuwgrens. Eerder zagen we zo’n front op dinsdag maar dat lijkt nu een schampschot te worden. Voor de zuidkant is nog niets te melden qua sneeuwval. Vanochtend zijn er geen modellen die gaan voor een snel herstel van de vorst tot in de Lage Landen. De temperaturen in de Alpen gaan zeker niet te ver oplopen. De condities blijven erg goed. En ook in de Wintersport-Arena Sauerland verwacht ik dat de pistes wel tegen een stootje kunnen. Als eerste gaat daar een paar honderd kilometer langlaufloipe sneuvelen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

52 reacties

Gesloten voor reacties.