In Obertauern waar 42 cm viel is het nog mooi wit (zie webcams), maar in Saalbach-Hinterglemm dooit alles weg als een speer. Zie eens hierboven die extreme temperatuur in het dal op 1070m: 13,0°C. En ja van de sneeuw onderaan de Zwölfer is al niet veel meer over.
Maar nu kijken we boven op de Zwölferkogel (een steenworp van de lawine die ik in 1993 tenauwernood overleefde en waar ik twee vrienden verloor). Bijna duizend meter hoger op 1984 meter is het nog warmer dan beneden: 14,3°C. Dat is dus Föhn! Nu en in het voorjaar een ramp voor de sneeuw. Maar hartje winter hoeft het geen probleem te zijn als het bijvoorbeeld in het dal -2°C is en op de berg +1°C. Of nog extremer: in het dal -12°C is en op de berg +3°C. Dat kan allemaal.
En nu dan hoe het verder gaat. Het ensemblegemiddele gaat steeds uit van een geleidelijke terugkeer naar gemiddelde waarden. Wat ons niet verrast. Maar nu al heel wat keertjes (elke zes uur verschijnen deze grafieken opnieuw, zie de Wintersport Weerkamer), zien we het GFS-model met de hoofdrun voor een extreme oplossing kiezen. Een echte “Wettersturz” op 27 oktober. Hierboven de grafiek voor een punt aan de Zwitserse noordkant.
[fbphotos id=490482747652602]
Zie hierboven hoeveel regen en later sneeuw dit met zich mee zou kunnen brengen van west naar oost over de Alpen!
Dit zouden dan de minima zijn op de laatste dag van de maand. Waanzin! Al kunstsneeuwproductie in de Wintersport-Arena Sauerland? Nu ja, ik waag er geen boude voorspelling aan. We kijken het nog even aan. Trouwens, als je nu denkt: zie je wel de weerextremen nemen toe, lees dan nog even mijn artikel van 30 mei Onderzoek ZAMG: “Geen grotere extremen in de Alpen”. De klimaatwetenschapper achter dat onderzoek – Reinhard Böhm – is helaas eerder deze maand overleden. Zie hier.
22 reacties
Gesloten voor reacties.