In Obertauern waar 42 cm viel is het nog mooi wit (zie webcams), maar in Saalbach-Hinterglemm dooit alles weg als een speer. Zie eens hierboven die extreme temperatuur in het dal op 1070m: 13,0°C. En ja van de sneeuw onderaan de Zwölfer is al niet veel meer over.  

Maar nu kijken we boven op de Zwölferkogel (een steenworp van de lawine die ik in 1993 tenauwernood overleefde en waar ik twee vrienden verloor). Bijna duizend meter hoger op 1984 meter is het nog warmer dan beneden: 14,3°C. Dat is dus Föhn! Nu en in het voorjaar een ramp voor de sneeuw. Maar hartje winter hoeft het geen probleem te zijn als het bijvoorbeeld in het dal -2°C is en op de berg +1°C. Of nog extremer: in het dal -12°C is en op de berg +3°C. Dat kan allemaal.  

En nu dan hoe het verder gaat. Het ensemblegemiddele gaat steeds uit van een geleidelijke terugkeer naar gemiddelde waarden. Wat ons niet verrast. Maar nu al heel wat keertjes (elke zes uur verschijnen deze grafieken opnieuw, zie de Wintersport Weerkamer), zien we het GFS-model met de hoofdrun voor een extreme oplossing kiezen. Een echte “Wettersturz” op 27 oktober. Hierboven de grafiek voor een punt aan de Zwitserse noordkant. 

[fbphotos id=490482747652602]

Zie hierboven hoeveel regen en later sneeuw dit met zich mee zou kunnen brengen van west naar oost over de Alpen! 

Dit zouden dan de minima zijn op de laatste dag van de maand. Waanzin! Al kunstsneeuwproductie in de Wintersport-Arena Sauerland? Nu ja, ik waag er geen boude voorspelling aan. We kijken het nog even aan. Trouwens, als je nu denkt: zie je wel de weerextremen nemen toe, lees dan nog even mijn artikel van 30 mei Onderzoek ZAMG: “Geen grotere extremen in de Alpen”. De klimaatwetenschapper achter dat onderzoek – Reinhard Böhm – is helaas eerder deze maand overleden. Zie hier.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.