weissensee1301
Fréderic heeft vannacht afgetrapt met een special interest weerbericht voor de Ardennen en de Wintersport-Arena Sauerland. Hij is dolgelukkig dat hij na een korte pauze weer mooie winterkaarten in het vizier heeft. Ik neem vanochtend het stokje over met een algemeen wintersportweerbericht waarbij we aftrappen met de Weissensee. Waarom? Dat event waar ik vanaf dat de kids wat ouder zijn jaarlijks gewoon bij zal zijn, komt aardig in de problemen weer dit jaar. Vorige winter door een dikke meter poeder aan de vooravond van de tocht. Dit jaar door een te dunne ijsvloer. Al 21 januari moet er gereden kunnen worden en vandaag hebben we nog maar amper een vliesje ijs. En de Föhn voorafgaand aan Charlie moet nog beginnen. Als ze kunnen schuiven met de wedstrijddata komt het wel goed want het programma loopt door tot 31 januari. En vanaf de 17e zitten we snor weten we sinds gisteren…

bormio

Bormio (de cam staat op 1430m) wacht met smart op Charlie

goms

En de noordkant inclusief Wallis is echt winterser geworden getuige dit kiekje uit het Goms

golm1301

Golm in het Montafon

sneeuwduin

Schitterende sneeuwduin bij Leglerhütte

4052-cam

Grimsel Hospiz – mooi blauw is niet lelijk

mayrhofen1301

Deze foto kwam precies op tijd. Het is Mayrhofen. De inzender meldt: “Pistes zijn top! Weer is fantastisch..”. Dus Daan én vooral de pisteurs hebben hun werk toch gedaan. Frank & Mike melden uit Zillertal Arena ook dat alle verbindingen weer open zijn nadat de storm ook topt sluiting van liften had geleid de afgelopen dagen. Michael Vos meldde gisteren al uit Les Menuires:

Update 3Vallees. Prima pistesomstandigheden in hele domein. Complimenten aan de piste-chirurgen. Les Menuires uitstekende pistes hoog met mooie sneeuw. Off-piste beperkte mogelijkheden. Mooi weer, temp iets boven nul.

En we springen dus eerst even naar Scandinavië nu.

scandinavie1301

Zo koud was het daar vanochtend.

noorwegen1301

En zoveel sneeuw hebben we in Zuid-Noorwegen. In de Fjorden ligt 2 tot 4 meter en dat is 2 tot 4 keer meer dan normaal. De lagere delen zijn door de stormen ook weer groen geblazen zoals je ziet. Het gebied rond Oslo aan de achterkant van de Scandinavische hoofdkam komt zelfs ernstig te kort.

charlie1

De regen van vannacht en vanochtend in de Lage Landen stoot door naar Moskou als sneeuw en veegt vandaag en morgen langs de noordkant met wat sneeuwbuien. Vandaag in de Franse Alpen al wat sneeuw boven 1200m en dan morgen langs de hele noordkant boven 1000m. Daaronder dus lichte regen. En dan is het wachten op Charlie. Bij ons weer regen. En dan stoot alles juist recht Scandinavië in waarbij vooral Noord-Zweden en Finland een dik pak sneeuw kunnen verwachten. En de hogere bergen van Noorwegen sowieso maar dat is nog niet de afkoelingsfase. Ook niet in de Alpen. daar donderdag en vrijdag juist weer Föhn. Met dito zorgen aan de Weissensee (hoewel dat zuidkant is en niet zo warm als de noordkant eventjes zal zijn).

charlie2

Hier dan het moment waar iedereen met smart op zal wachten. De sandwich klapt dicht vrijdagavond en in de nacht op zaterdag. In de Franse Alpen intense sneeuwval zaterdag de hele ochtend en dan overgaand in sneeuwbuien. Naar het oosten toe de aanhoudende sneeuwval ook tot in de volgende nacht.

charlie3

Weer 24 uur later is alles sterk geintensiveerd aan de zuidkant terwijl de noordkant toch mooi wat meepikt. In de Franse Alpen en Zwitserland loopt de luchtdruk weer snel op. Oostenrijk zaterdag de hele dag sneeuw. Vrijdag nog met een sneeuwgrens die lokaal op 1600m kan liggen. En zaterdag en zondag sneeuw tot in de lagere dalen. Die volgorde hebben we nu zowat elk weekeinde. Deze keer wel met een problematische wisseldag op zaterdag omdat e regen al op vrijdag valt! Zondag ook in Oostenrijk al in het westen weer opklaringen. En je ziet hoe dan ook dat het op de snelwegen in Duitsland zeker geen drama weekeinde wordt.

cliffhangerec1301

En dan hier de cliffhanger van het Europese weermodel waar Fréderic zo vrolijk van wordt. Op deze site hebben we die termijn al wat langer in de smiezen. Als het straks echt rond die datum gaat vriezen in de Lage Landen zou dat weer een bewijs van het nut van meteofiction zijn.

pluim

De bijbehorende pluim is ook al binnen. Dat ziet er goed uit! Beetje laag in het ensemlbe de hoofdrun maar nu ook weer geen eenzame uitbijter. En naar eind januari toe zeker een cluster met natuurijspotentie. We zullen zien hoe snel we de weerberichten al weer zullen moeten splitsen in de twee hoofdthema’s hier… Met Fréderic’s bericht voor de Ardennen en de Wintersport-Arena Sauerland in het achterhoofd en mijn tweede BV die uitgaat van een mooie passage van Charlie einde van de week…. kunnen we misschien dan toch eindelijk wat pijn van het begin van het seizoen van ons gaan afschudden. Maar of het voor de Weissensee op tijd zal zijn allemaal?

Jihaa!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

111 reacties

Gesloten voor reacties.