Er is hier en op andere weersites al zo veel gezegd over de aanstaande weersomlag. Ook vanochtend zijn de weermodellen nog op winterse koers. Zie hierboven de actuele ensembles voor midden-Nederland van de twee grote weermodellen. Daarbij is het voor de Lage Landen (LL) toch nuttig om in het achterhoofd te houden dat “winter in Europa” bij ons vaak weinig meer oplevert dan “koudkwakkelen”. Vooralsnog is het verstandig om NIET uit te gaan van een herhaling van december 2010 wat de koudste december sinds 1969 was (zie archief KNMI). Al was het dat die vorstperiode al in november begon en meteen gepaard ging met zeer veel sneeuw. Voor de “zonneaanbidders” moeten we er ook bijhalen dat we deze winter in een (weliswaar extreem zwak) zonnemaximum zitten (cyclus 24) en niet zoals in 2010 aan het einde van het verlengde minimum van cyclus 23. Zoals ik eerder al schreef worden de extreem koude winters pas verwacht vanaf 2014.

Storm
Ook moeten we als “weeramateurs” (amateur=liefhebber) nooit de fenomemen op de korte termijn wegmoffelen onder de hoop voor de lange termijn. En op de korte termijn hebben we nu eerst te maken met de laatste novemberstorm van 2012. Morgen is het raak in Noord-Holland (zoals velen weten zit ik in Krommenie met de luxe van een prima lokaal weerstation op wasscher.nl) en het Waddengebied. De kaart hierboven toont kans om de windkracht 9 te halen of zelfs de 10 aan te tippen. KNMI gaat uit van 8 beaufort. Vandaag trekt deze felle depressie over Groot-Brittannië dat toch al te kampen had met lokale overstromingen.  

Meteoconsult schreef gistermiddag dit mooie verhaal over de samenhang van die passages van felle depressies die pas geleidelijk de atmosfeer verbouwen en klaar maken voor een noordelijke winterse stroming. Daarbij is de angst voor aanhoudende Föhn in de Alpen en vooral in Oostenrijk nu wel verdwenen. De trog komt over en blijft niet tegen de Pyreneeën hangen. Het Oostenrijkse lokale weerbericht gaat uit van een woensdag aan de zuidkant al naar 1000 tot 600m en dan op donderdag pure nordstau met sneeuw tot in de laagste dalen. Zie hierboven ook het actuele Föhndiagram.

Heel mooi is natuurlijk de verwachting voor de Wintersport-Arena Sauerland die zeker wit gaat worden met een dun laagje natuursneeuw en waar vervolgens meteen volop kunstsneeuw kan worden bijgespoten. Tot 10 december aan toe met maar een kleine kans op roet in het eten. Heb je interesse om bij de opening in het Sauerland te zijn samen met Hajo en andere bezoekers van deze site vul dan nog even dit formulier in. 

Afsluitend de meest actuele kaart voor het sneeuwdek in Europa op 2 december. Een droom voor de wintersport! En echt nog even een slag om de arm voor de LL. Laten we uitgaan van koudkwakkelen dan kan het alleen maar meevallen. 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

67 reacties

Gesloten voor reacties.