Er is hier en op andere weersites al zo veel gezegd over de aanstaande weersomlag. Ook vanochtend zijn de weermodellen nog op winterse koers. Zie hierboven de actuele ensembles voor midden-Nederland van de twee grote weermodellen. Daarbij is het voor de Lage Landen (LL) toch nuttig om in het achterhoofd te houden dat “winter in Europa” bij ons vaak weinig meer oplevert dan “koudkwakkelen”. Vooralsnog is het verstandig om NIET uit te gaan van een herhaling van december 2010 wat de koudste december sinds 1969 was (zie archief KNMI). Al was het dat die vorstperiode al in november begon en meteen gepaard ging met zeer veel sneeuw. Voor de “zonneaanbidders” moeten we er ook bijhalen dat we deze winter in een (weliswaar extreem zwak) zonnemaximum zitten (cyclus 24) en niet zoals in 2010 aan het einde van het verlengde minimum van cyclus 23. Zoals ik eerder al schreef worden de extreem koude winters pas verwacht vanaf 2014.

Storm
Ook moeten we als “weeramateurs” (amateur=liefhebber) nooit de fenomemen op de korte termijn wegmoffelen onder de hoop voor de lange termijn. En op de korte termijn hebben we nu eerst te maken met de laatste novemberstorm van 2012. Morgen is het raak in Noord-Holland (zoals velen weten zit ik in Krommenie met de luxe van een prima lokaal weerstation op wasscher.nl) en het Waddengebied. De kaart hierboven toont kans om de windkracht 9 te halen of zelfs de 10 aan te tippen. KNMI gaat uit van 8 beaufort. Vandaag trekt deze felle depressie over Groot-Brittannië dat toch al te kampen had met lokale overstromingen.  

Meteoconsult schreef gistermiddag dit mooie verhaal over de samenhang van die passages van felle depressies die pas geleidelijk de atmosfeer verbouwen en klaar maken voor een noordelijke winterse stroming. Daarbij is de angst voor aanhoudende Föhn in de Alpen en vooral in Oostenrijk nu wel verdwenen. De trog komt over en blijft niet tegen de Pyreneeën hangen. Het Oostenrijkse lokale weerbericht gaat uit van een woensdag aan de zuidkant al naar 1000 tot 600m en dan op donderdag pure nordstau met sneeuw tot in de laagste dalen. Zie hierboven ook het actuele Föhndiagram.

Heel mooi is natuurlijk de verwachting voor de Wintersport-Arena Sauerland die zeker wit gaat worden met een dun laagje natuursneeuw en waar vervolgens meteen volop kunstsneeuw kan worden bijgespoten. Tot 10 december aan toe met maar een kleine kans op roet in het eten. Heb je interesse om bij de opening in het Sauerland te zijn samen met Hajo en andere bezoekers van deze site vul dan nog even dit formulier in. 

Afsluitend de meest actuele kaart voor het sneeuwdek in Europa op 2 december. Een droom voor de wintersport! En echt nog even een slag om de arm voor de LL. Laten we uitgaan van koudkwakkelen dan kan het alleen maar meevallen. 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

67 reacties

Gesloten voor reacties.