Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

Nu eerst de laatste herfststorm en dan de winter?

check ook eens

67 Reacties

 1. Ab schreef:

  Juist @Hajo goed omschreven het weer voor de LL de komende tijd!! Ik omarm gewoon de onzekerheid die er nu nog is en laat me wel lekker verrassen!! 🙂

  • Arjan schreef:

   Inderdaad, de winter moet nog beginnen en dan nu al zulke mooie weerkaarten. Dat is weleens anders geweest. Het begin is er en er is nog van alles mogelijk. Voorlopig ziet het er naar uit dat december licht winters gaat beginnen met een kleine kans op sneeuw voor de LL.

 2. Leo schreef:

  Schitterende sneeuwkaart!

 3. Leo schreef:

  Toch nog even deze (en dan weer ruimte voor de Alpen!):
  http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/pluimijsaangroei.html
  Eerste ijslijntje!

 4. Afkoeling schreef:

  Wat een heerlijke site toch, hier altijd goede kaarten met uitstekende uitleg.
  En niet te vergeten, mensen (alle credits voor Hajo) die weten waar ze over praten!
  En wat ook weer een heerlijke tijd met die spanning op de kaarten 😀

 5. patje schreef:

  Heb ik iets gemist?? Eerst hoor ik steeds over die sudfohn en nu weer vanaf woensdag een nordstau! Hoop iig dat het een zeer sneeuwrijke winter word!! Hele goede site trouwens!!

 6. Eric schreef:

  op de orf site staat het volgende over Vorarlberg:
  Am Dienstag und Mittwoch regnet es immer wieder, Schnee fällt meist oberhalb von etwa 900m Höhe. Am Mittwochabend dürfte die Schneefallgrenze dann gegen 500m Höhe sinken. Maximal 2 bis 7 Grad.

  Am Donnerstag häufig Schneefall bis in tiefe Lagen! Nur noch minus 2 bis plus 2 Grad.

  Am Freitag weiterer Schneefall, aber mit längeren Pausen. Minus 2 bis plus 3 Grad.

  Over Tirol wordt gemeld:
  Am Dienstag in Nordtirol noch einmal föhnig, zeitweise sonnig und mild mit bis zu 15 Grad. In Osttirol trüb und regnerisch bei 5 bis 8 Grad.

  Am Mittwoch hört der Föhn auf, in allen Landesteilen ziehen Wolken auf und es regnet immer wieder. Kräftiger Dauerregen in Osttirol. Schneefallgrenze von Nord nach Süd zwischen 1000 und 1600m Höhe. Maximal 6 bis 12 Grad.

  Am Donnerstag in Nordtirol Schneefall bis in die Täler! In Osttirol hören Regen und Schneefall auf, Nordföhn kommt auf und die Sonne kommt zum Vorschein. Höchsttemperaturen zwischen minus 2 Grad im Außerfern und plus 6 Grad in Lienz.

  Am Freitag meist bewölkt, immer wieder Schneefall, dazwischen aber auch längere trockene Phasen. Kalt: minus 2 bis plus 3 Grad.

  al met al verwacht de oosterijkse weerdienst dat het toch iets eerder koud gaat worden dan verwacht en sneeuwgrens daalt ook wat sneller……laten we hier maar is goed voor gaan duimen.

 7. Daan schreef:

  Spannend allemaal! Die sneeuwkaart voor 2 december ziet er erg goed uit! Alsof Europa wordt ingenomen op december, terwijl de meteorologische winter dan pas 1 dag bezig is! Hopelijk komt het ook allemaal uit. Voor de wintersporters hoop ik veel sneeuw in de alpen, maar voor mezelf, mede omdat ik niet op wintersport ga, hoop ik ook op een koude winter voor NL met veel sneeuw. Ziet er weer mooi uit!

 8. Jelte schreef:

  Zoals het nu staat ga ik naar ST. Anton, maar dat is op 15e van december.
  Als er niet genoeg sneeuw ligt zoek ik het op ander plekje uit 🙂

 9. Ronski schreef:

  Jelte;

  nog nooit meegemaakt dat ST. Anton geen sneeuw had in die week, wel ijzige pistes meegemaakt door relatief weinig sneeuw maar bijna altijd okay hoor en ziet er goed uit gezien de kaarten.

 10. sjaco schreef:

  Zijn de GFS kaarten plotseling veranderd of ben ik mis. Vanaf 4 december terug bij af??

 11. sjaco schreef:

  @afkoeling, ik bedoel de drukverdeling, of zie ik dit verkeerd

 12. Vincent schreef:

  de telegraaf gaat uit van temperaturen volgend weekend rond het vriespunt overdag..http://www.telegraaf.nl/teleweer/21106808/__Zware_storm_op_komst__.html

 13. Robert schreef:

  hoofdrun ec is heerlijk koud!!!! Ijsdagen voor de LL. Nu de rest van de members ff afwachten.

 14. tom schreef:

  het valt me wel op dat het rustiger is vandaag op de site wel jammer met zo’n spannende vooruitzichten

 15. Vincent schreef:

  @tom, viel me ook al op..

 16. Spyfromthesky schreef:

  Eén ding staat vast. Er komt een omslag. En mogelijk op langere termijn gewoon een beetje chaos. Laten we hopen tot een aanloop tot.

  Maar zeker voor de ski-liefhebbers gloort er wat wits aan de einder.
  De kou zakt naar het zuiden en Rusland koelt ook af.

  Echter, eerst krijgen we mogelijk nog een `venijnige storm. Ik zie nog geen standvastige drukverdeling.

  Spyfromthesky

 17. Vincent schreef:

  zozo, de ‘kans op vorst’ grafiek op winterplaza.nl is vanavond weer een heel stukje mooier geworden(:

 18. erwin schreef:

  Denk dat de hoofdrun 18uur zo ook een wat beter beeld laat zien dan de warme uitbijter die we met de 12uur run hebben gezien

 19. Afkoeling schreef:

  Het begint nu toch wel serieuze vormen aan te nemen.
  http://www.buienradar.nl/pluim
  Kijk bovenin naar NO nederland.
  Ben benieuwd waar GFS mee komt.
  Het patroon lijkt toch langzaam te kenteren naar de koude kant 😀

  • erwin schreef:

   @afkoeling, ja ben ik met je eens… Toch zijn de gemiddelde sneeuwkansen in ensemble gfs (run 12uur) nu wel lager dan de ec.. in de gfs run van 06uur waren die sneeuwkansen voor LL nog hoger… (die 60 % voor Zuid limburg zie ik nu niet meer terug in de 12 uur run)

   Voor mij wordt het wel steeds realistischer dat er droge sneeuw volgt voor sinterklaas in LL.

   In de gfs run van 18uur verwacht ik ook weer een sterker sneeuwsignaal zoals in EC run van heden avond.

 20. Leo schreef:

  Idd rustig vanavond. Pas op de plaats @Hajo, en natuurlijk ook een paar mindere (hoofd)runs? EC ENS van vanavond ziet er weer veelbelovend uit hoor! Ook i.i.g. standvastige sneeuwkansen voor de LL volgend weekend! Benieuwd naar de storm voor morgenochtend, kan volgens de laatste runs nog wat steviger uitpakken! Maar er zitten nog steeds flinke onzekerheden in. Zie bv. hier: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/guidance_modelbeoordeling.html
  Duurloop (20 km) gepland voor morgenochtend, dus ga het live aanschouwen!
  @Hajo: hoewel misschien niet zo bedoeld en terwijl je je daar normaal gesproeken niet toe laat verleiden lijkt dit wel erg veel op een seizoensverwachting ? 🙂

 21. erwin schreef:

  Om de vergelijking van de pluim van de laatste dagen mooi te kunnen vergelijken zijn deze 2 grafieken wel interessant om te volgen!

  Kans op ijsdagen vooral richting 7 december fors toegenomen.

  http://www.weerwoord.be/uploads/221120122426500.jpg

  http://www.weerwoord.be/uploads/22112012244750.jpg

  • Leo schreef:

   Hier had ik willen zeggen: mooi 🙂 Maar ik plaatste hem per abuis bij je volgende bericht. En nu merk ik dus bij toeval; dat 2x dezelfde reactie plaatsen niet gaat 🙂 Msaar dat terzijde. Je volgende posting dus ook mooi, duidelijk stijgende trend hoor!

 22. erwin schreef:

  Voor de cijfersnerds is deze tabel (voor wat ie waard is 🙂 ook wel leuk om te zien aangezien we hier ook verbetering zien in de laatste 3 EC runs!

  De kolommen geven drie kanspercentages aan:

  1. de kans op op een vorstdag
  2. kans op een ijsdag
  3. kans op temperatuur lager dan -5

  http://www.weerwoord.be/uploads/693360367254.jpg

 23. erwin schreef:

  gfs 18uur run is voor LL een echte zachte run… Positie laag is niet ZO genoeg en kou komt er niet in.. Zelfs nauwelijks koudkwakkelen in deze run. Ruim vijf graden overdag en nauwelijks nachtvorst.
  PRULLEBAKRUN!

 24. Stefan Kaptein schreef:

  Ik denk dat ik wel weet waarom het wat rustiger is.
  Er wordt weer teveel blindgestaard op mogelijke scenario’s waarvan iedereen roept dat ze wel zeker zijn, maar dan toch eigenlijk weer niet omdat de onzekerheid nog groot is, en het nog te ver weg is.
  Ik geef toe, het enthousiasme is er niet minder om, maar jongens blijf toch met beide benen op de grond staan alsjeblieft.
  Wees gerust, er komt echt wel vorst, en sneeuw zal er deze winter ook wel komen, maar verder dan vijf dagen vooruit is eigenlijk al net zoiets als gokken op rood of zwart in het casino.
  De kaarten springen alle kanten op, net zoals de weermannen en vrouwen op tv en in de kranten.
  We zullen het gaan zien aan het einde van de komende week, en dat ik zeg “einde van de week” betekent dus dat er nog van alles mogelijk is.
  Laten we met z’n allen duimen op mooie sneeuw voor de alpen en een mooi begin van de winter, en laten we nu ook maar eens een echte winter voor de laaglanden krijgen.
  Blijf vooral doorgaan met de analyse van de kaarten, ik ben toch iedere keer weer benieuwd en nieuwsgierig waar iedereen mee komt, maar kijk niet te ver vooruit.

  • Leo schreef:

   Stefan, hoewel je -net als Hajo in het bovenstaande artikel- helemaal gelijk hebt met je realisme, ben ik het in dit gaval toch met je oneens. Ten eerste omdat (zeker de vaste) reageerders echt wel weten hoe e.e.a. in elkaar steekt en vaak ook de KANSpercentages er zelfs bij noemen. Als die stijgen en consistent terugkomen in de opeenvolgende runs in dat toch alleen maar mooi? Ten tweede omdat ik gewoon niet begrijp waarom dat ten grondslag zou zou liggen aan het rustige. Want behalve een paar mindere hoofdruns van m.n. het gfs zien de ensembles -zeker voor de tijd van het jaar- ertoch steeds schitterender uit en is er dus niets aan de hand?!! Om nog maar niet te spreken over de Alpen: wat een karrevrachten sneeuw worden er verwacht!!!!

   Overigens levert de laaste gfs (18h) hoofdrun voor volgende week zondag 5 cm sneeuw op voor ZW-NL 🙂

 25. erwin schreef:

  GFS 18uur is dus een echte zachte prullebakrun… Pas einde periode zie je in deze run een daling van de temperatuur, dan hebben we het over 8-10 december!

  Conclusie: Deze run zal zeer hoog (echte warme uitbijter voorspel ik) in het ensemble zitten waarbij pas de laatste dagen deze hoofdrun richting de gemiddelde lijntjes zal dalen. We gaan het over een uur zien in het ensemble.

  Hoewel de EC veel hoop gad deze avond is deze hoofdrun een teleurstellende run voor wintertje LL.

 26. Ab schreef:

  Hier ben ik dan weer na een lekkere avondje feest met me werk. Een soort van bedrijfsuitje. Iedereen vroeg zich waarom het rustig was zal wel door mij afwezigheid komen nou dit was dus de reden 🙂

 27. erwin schreef:

  @Leo, natuurlijk is ensemble het belangrijkste. Vorig jaar heb ik vaak gesproken over die gfs 18uur. Dat die vaak uit de toon viel…
  Dus deze hoofdrun zegt mij niks , behalve als dit ondersteund wordt door een slecht ensemble…

  Wat wel opvalt is dat we dagelijks op een neer springen tussen de ene dag een hoopgevend gfs en dan weer een hoopgevend ECMWF.. (zoals hoopgevende EC pluim vanavond)

  Pas als beide modellen, eventueel nog gesteund door UKMO en BOM, runs achter elkaar consistentie laten zien valt er met meer zekerheid wat te zeggen…

  Dat de temperaturen omlaag gaan is zeker maar of het een serieuze winterinval wordt of een slap aftreksel (beetje koudkwakkelen zoals Hajo het ook noemende) is nog steeds ongewis…

  • Leo schreef:

   Opvallend is idd dat de 18h run vaak rare dingen doet; zowel naar boven als benden. NB volgens deze prullenbakrun wel5 cm sneeuw voor de Randstad volgende week zondag 🙂

 28. erwin schreef:

  @leo, klopt, vanmorgen zag ik ook al dat begin december vooral de kustgebieden een sterk sneeuwsignaal lieten zien, zie mijn bericht van vanmorgen.

  Maar run is mijn inziens onbetrouwbaar en zal verworpen worden obv ensemble. let maar op!

  • Leo schreef:

   Mee eens, behalve de door jou genoemde onbetrouwbaarheid van de run hangt zoiets ook erg af van op een dergelijke termijn vrijwel niet te voorspellen details. Maar ik bedoelde daarmee dat daar toch iets positiefs uit te halen valt: het kan alvast maar vallen, daarna zien we wel weer 🙂

 29. Danny schreef:

  Zo, mijn eerste bericht dit seizoen!
  Lees altijd graag mee met wat jullie typen…
  Ben 18 jaar, heb niet enorm veel verstand/ervaring, dus nuttige dingen hoef je niet echt van mij te verwachten, haha!
  Ben zo benieuwd wat ons te wachten staat komende tijd. Als de modellen voor mij als winterliefhebber prachtig zijn ben ik echt happy, als diezelfde avond de runs verschrikkelijk zijn, is mijn avond soms gewoon verpest… Dus ik h oop op het beste, maarja, Nederland he, zeeklimaatje…

  Gr

  • Leo schreef:

   Welkom Danny, gezien je interesse (winterse modellen!) ben je hier op de juiste plaats hoor! Ben ik maar een oude l** (44). En m.b.t. tot wat je zegt over niet enorm veel vetrsstand/ervaring: je zult het waarschijnlijk snel leren. Het wordt door Hajo en vele reageerders goed uitgelegd, met veel makkelijk te vinden info. Zie natuurlijk ook de weerkamer van deze site!

 30. Afkoeling schreef:

  @Danny, welkom bij de club 😉

 31. Ab schreef:

  Hier de eerste helft van de GFS pluim 18u voor Limburg t/m 180h. Nog altijd een dalende ENS gem richting het vriespunt. Met daarbij de hoofdrun (zwarte lijn) bovenin bundelt dus een warme uitbijter is. En de sneeuwkansen staan er ook nog steeds op. Nu 45% op sneeuw tijdens die koude invalletje 30nov/1dec. straks verschijnt automatisch de hele pluim. Hier de pluim nog voor de helft http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display?x=512&y=170&run=18&runpara=0&type-3&ext=1

 32. Afkoeling schreef:

  Het enige wat je aan de ens ziet, is dat het volgende week afkoelt.
  Maar dat wisten we al, tot morgen.

 33. Ab schreef:

  Nou het ENS gem van de GFS 2m tempr pluim blijft de hele periode na 30nov schommelen om en nabij het vriespunt dus een beetje koudkwakkelweer voor Limburg. Wel nog steeds een grote spreiding na 30nov. Zie me link die ik hierboven plaatste. Dus voorlopig nog altijd niets beslist en spannend dus. Morgen maar weer verder kijken

 34. Leo schreef:

  Zucht, hoe moeilijk kan het zijn denk ik wel eens. Opnieuw blijkt erg moeilijk! Op de verwachtingstermijn van 12 uur vooruit (..!) is er nog steeds een enorme zonzekerheid in de windsterkte. Voor bepaalde gedeeltes van de westkust van Nl doet de gfs 18h hoofdrun voor morgenochtrend ca. 80 km/u, terwijl het ens gemiddelde .. 55 km /u is! Maar ook wel weer boeiend!

 35. Ab schreef:

  En opnieuw komt UKMO nu de 00u versie als sterkste uit de brievendus qua winterweerkansen voor de LL. Met ook hier weer een iets zuid oostelijker gepositioneerd laag en sterkere rug van hogedruk ten westen van NL. Hier de kaart voor 144h vooruit (1dec) en je kan duidelijk de kou vanuit het NO zien binnenkomen http://www.weerwoord.be/uploads/81120122533181.gif Zowel EC als GFS 00u laten die laag bijv op 144h teveel een noordelijke positie innemen en ook niet zo een sterkere rug van hogedruk ten westen van NL. Met bij beide koudkwakkelweer zoals @Hajo het noemt. Overdag boven nul en in de nachten lichte vorst met ook wel kans op sneeuw. Maar dus UKMO blijf volharden in een winterse scenario voor de LL. Herinnert iedereen zich nog eind januari 2010?? Nou toen was UKMO juist het enige model die zacht weer verwacchtte en alle andere winterweer. Uiteindelijk had dus UKMO gelijk. Hopelijk nu opnieuw voor de LL winterliefhebbers. We zullen zien wie er gelijk krijgt van de modellen. Ik (y) voor UKMO

 36. carl schreef:

  de kaarten van wetter3 eris even bijgenomen.
  Wat een pak sneeuw geven ze voor de alpen.Dit wordt poeieren de komende weken.Kijk eral naar uit. Les arc meer dan een meter sneeuw op 1600m. Les Menuires gaat meer dan een helve meter krijgen 🙂
  Een droomstart voor het seizoen 🙂

 37. Daan schreef:

  Goedemorgen allemaal!
  Kan iemand mij vertellen op welke site ik die pluimen van bijv. gfs kan zien?

  Bvd.
  Gr. Daan

 38. Frederic schreef:

  @AB: Mja, Probleem is dat ook UKMO dat laagje laat rondtollen richting Scandinavië en dat de weg stilaan wordt vrijgemaakt voor een nieuwe oceaandepressie. Goede kans dat de winterprik van korte duur zal zijn, net zoals de andere modellen suggereren. Laten we hopen dat de hogedrukopbouw boven de Noordelijke Atlantische Oceaan sterk genoeg is om die depressie ten zuiden van ons en van de Alpen te laten passeren.

 39. Ab schreef:

  Wat een sneeuwkaart van het GFS model voor 3dec. Moet je Spanje toch eens zien hoe wit het daar kan worden volgens GFS en natuurlijk de Alpen www2.wetter3.de/Animation_00_UTC/192_35.gif En @Daan kijk op http://www.meteociel.fr/modeles/gefs.php en prikken maar voor jouw omgeving waar je woont of voor de Alpen en dan komt de pluim vanzelf tevoorschijn!!

 40. Frederic schreef:

  @Daan: hier op deze site. Bovenaan klik je op weerkamer, dan op ensembles bekijken. Dan verschijnen er 2 Europese kaarten. Klik op 1 van hen waardoor je naar een andere site verwezen wordt. Klik dan op de plaats waarin je geïnteresseerd bent op de kaart. En voila.

 41. Ab schreef:

  Hier nog een ENS kaart van het ECMWF model voor 192h (3dec) Lagedruk lijkt niet echt te noordelijk te gaan en blijft een beetje hangen boven europa en hogedruk blijft op zijn beurt weer het beeld bepalen in noord europa. Wel hierbij deze kaart een gemiddelde tempr van -5gr op 1500m. Met daarbij dus landinwaarts kans op droge sneeuw. http://www.wetterzentrale.de/pics/Reem1921.gif Straks de EC 15daagse ff zien wat ie zegt

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.