sauze d'oulx

In het weerbericht van Fréderic vanavond vond ik de meest opmerkelijke foto nog wel deze hierboven van Sauze d’Oulx. Daar start op 16 maart a.s. het Dutchweekend Italia en nooit maar dan ook nooit hou je er rekening mee dat het eind maart nog zo mooi winters is op een steenworp van de Middellandse Zee. Toppertje dus. En dat is Dutchweekend Saalbach dat start op 23 maart natuurlijk ook.

Schermafdruk 2016-03-09 07.17.36

Saalbach dat is tegenwoordig Saalbach-Hinterglemm-Leogang + Fieberbrunn. En in die laatste plaats begint om 7.30 u vanochtend de live stream van de Freeride World Tour.  Mis dat niet. Dan weet je alvast hoe de condities nu zijn. Hieronder kijken we naar een leuke kans voor een mooi begin van het Nederlandse lifestyle event als het na een lange droge fase misschien op de valreep van het event zou sneeuwen. Marloes en ik zijn aan het kijken hoe en wanneer we erbij kunnen zijn.

hotel-isatris

Hoeveel mazzel kun je hebben? De trip met Bob de Jong naar Les Menuires is wekenlang zo niet maandenlang voorbereid. Er was maar ruimte voor 1 draaidag in onze agenda’s en die van Kevin Guri met wie we gaan freeriden. Deze Kevin werd in 2013 wereldkampioen freeride door de Verbier Extreme te winnen. De laatste jaren doet hij geen wedstrijden meer maar focust hij op films. Zie hierrrr zijn laatste video’s. Als de video die wij deze dagen draaien uit komt hebben we nog een leuke verrassing daarin. Anyway: dit is ons decor vandaag. De eerste dag Grand Beau met hoofdletters na een sneeuwrijke fase.

vanmiddag0703

Situatie vandaag

Het had een haar gescheeld of we hadden maar twee uurtjes blauwe lucht gehad vandaag en dan weer dikke sneeuw. De depressie over het Kanaal had veel heftiger kunnen uitpakken. We hebben berekeningen gezien met veel sneeuw vandaag ook in de Lage Landen. Uiteindelijk loopt het zoals zo vaak met een sisser af. De meeste neerslag verdwijnt over de Pyreneeën en door het Rôhnedal naar de Middellandse Zee. Nederland kan gewoon een mooie dag krijgen waarvan er nog vele gaan volgen.

gfsscandi0903

Situatie zaterdag in Amerikaanse model

Kijk maar hoe mooi het kan worden. Een elfstedenweerbeeld als het hartje winter was. Nu goed voor koele temperaturen en heel mooi zonnig weer.

ec-scandi0903

Situatie op zaterdag 12 maart in Europees model (avondrun)

En beide modellen zitten precies op een lijn.

oostelijkesneeuw

Sneeuwverwachting tot 13 maart

Sneeuwen doet het in de oostelijk aanvoer alleen nog maar in het oosten van Oostenrijk. Die Tauplitz kan zeker even meedoen.

kansje2306

De blauwe controlerun heeft wat steun voor een mooi scenario

Dit is een prikpunt voor Saalbach. We zien een dikke week mooie lage temperaturen op 1500m. Vanaf de 18e kan het wat warmer worden en we weten hoe snel eind maart de zuidhellingen dan groen worden. Dat kan zelfs de komende dagen al ontstaan als de zon op de zuidhellingen brandt terwijl de temperaturen nog laag zijn. Sneeuw smelt veel meer door directe zonnestraling dan door temperatuur. En dan is het toch wel leuk om met en beetje fantasie te gaan geloven in een mooie overgang vanaf de 20e waarbij de kansen op sneeuw weer sterk toenemen en er 25% kans is op sneeuw tot in de lagere dalen (blauwe controlerun met steun) en 25% kans op sneeuw met een sneeuwgrens van 1200m.

oprisser2203

Sneeuw aan noordkant in nacht op 23 maart

Hier zie je de sneeuw op de kaart aan de vooravond van Dutchweek Saalbach.

koud2203

Mooie afkoeling ook!

En zo zou na enkele zachtere dagen de afkoeling gestalte kunnen krijgen. Het is nog ver weg. Maar duim gewoon mee. Kijk ook eens bij  Summit Travel naar de Dutchweekend Saalbach arrangementen. Hoe meer mensen boeken hoe groter de kans op die sneeuw en meteen daarna weer zon. Da’s logisch. En vorig jaar zat er ook een dagje regen bij. Maar tof dat het event was! Echt een knaller. Daarom wordt het dit jaar ook groter en beter en precies met pasen. Mis het niet.

Complimenten aan Eric en FANtastisch Oostenrijk voor deze leuke video die ook laat zien hoe prima de condities in Saalbach momenteel zijn.

zellziller0903

Ook nog groetjes vanochtend van Caroliene uit Zell am Ziller op 530m hoogte


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.