Hurricane Michael zal de komende uren en dagen het nieuws gaan beheersen en daarover lees je alles in de special van Ronaldo. Maar Mallorca verdient toch ook wel even aandacht zou ik zeggen. Vier doden zijn te betreuren nadat er in korte tijd 220mm regen viel.

Gisteren waarschuwde ik dat het in deze hoek mis zou gaan: “De Spaanse oostkust wordt echt een beetje problematisch.” Maar ik zeg er eerlijk bij dat ik niet op zulke korte termijn dacht. Ik mikte op het weekeinde en die waarschuwing moet ik staande houden:

Vooral de Côte d’Azur wordt keer op keer als gevarenzone berekend. En het Amerikaanse model doet daar nu ook al aan mee. Het zal daar toch niet ook deze kant op gaan? Zie nog wat beelden van Mallorca…

Snel verder met de sneeuwkansen eind oktober…

Gisteren gaf het Amerikaanse model het eerste signaal dat het teflonhoog in de laatste week van oktober zou kunnen worden afgewisseld met een glijbaan. Nou vandaag wordt dat dubbel en dwars bevestigd met een berekening die het al tot aan de voet van de Alpen laat sneeuwen. Ja in de Ardennen en in het Sauerland zelfs!

Dit is de pluim die daarbij hoort. Zeg het zelf maar! Op een hoogte van 1240m in de hoek van Montafon en Kleinwalsertal zegt de computer 30% kans op sneeuw. Als ik het signaal nog een keer zo mooi terugzie maak ik er een eerste boude voorspelling van voor 2018-2019. Het is pal voor de wereldbekerwedstrijden van Sölden trouwens. En wedstrijdskiërs zijn NIET blij met verse sneeuw. Maar als via Eurosport beelden van hevige oktobersneeuw de wereld rondgaan… is dat wel een boost voor de wintersport natuurlijk.

Het Europese model kijkt nu ook al zo ver. En toont met de cliffhanger op 19 oktober ook de omslag richting glijbaan. We gaan het zien. Fijne dag.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.