Hurricane Michael zal de komende uren en dagen het nieuws gaan beheersen en daarover lees je alles in de special van Ronaldo. Maar Mallorca verdient toch ook wel even aandacht zou ik zeggen. Vier doden zijn te betreuren nadat er in korte tijd 220mm regen viel.

Gisteren waarschuwde ik dat het in deze hoek mis zou gaan: “De Spaanse oostkust wordt echt een beetje problematisch.” Maar ik zeg er eerlijk bij dat ik niet op zulke korte termijn dacht. Ik mikte op het weekeinde en die waarschuwing moet ik staande houden:

Vooral de Côte d’Azur wordt keer op keer als gevarenzone berekend. En het Amerikaanse model doet daar nu ook al aan mee. Het zal daar toch niet ook deze kant op gaan? Zie nog wat beelden van Mallorca…

Snel verder met de sneeuwkansen eind oktober…

Gisteren gaf het Amerikaanse model het eerste signaal dat het teflonhoog in de laatste week van oktober zou kunnen worden afgewisseld met een glijbaan. Nou vandaag wordt dat dubbel en dwars bevestigd met een berekening die het al tot aan de voet van de Alpen laat sneeuwen. Ja in de Ardennen en in het Sauerland zelfs!

Dit is de pluim die daarbij hoort. Zeg het zelf maar! Op een hoogte van 1240m in de hoek van Montafon en Kleinwalsertal zegt de computer 30% kans op sneeuw. Als ik het signaal nog een keer zo mooi terugzie maak ik er een eerste boude voorspelling van voor 2018-2019. Het is pal voor de wereldbekerwedstrijden van Sölden trouwens. En wedstrijdskiërs zijn NIET blij met verse sneeuw. Maar als via Eurosport beelden van hevige oktobersneeuw de wereld rondgaan… is dat wel een boost voor de wintersport natuurlijk.

Het Europese model kijkt nu ook al zo ver. En toont met de cliffhanger op 19 oktober ook de omslag richting glijbaan. We gaan het zien. Fijne dag.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.