Cescia en Dennis zitten in Montafon. Ik had er ook moeten zitten maar ben nog steeds geveld door griep. Waag later vandaag wel de sprong naar Kleinwalsertal. En hoop morgen op de piste te staan. Dan sneeuwt het. Met het binnenlopen van de kou. Vandaag is een droomdag. En dus zijn we jaloers op Cescia en Dennis. En we herhalen dat een seizoenpas Montafon of Kleinwalsertal echt een slimme zet is als je niet alleen in de vakantie wilt skiën.

Nog eentje van het tweetal laat zien hoe rustig het deze weken voor Pasen is.

Jorne zit in het Tuxertal en heeft een heel ander weertype.

Duidelijk te zien op het satellietbeeld waarom juist Vorarlberg zo zonnig is. Zou het in Die Tauplitz al mooi sneeuwen?

Ja inderdaad! Al heel tijdje pittig aan het sneeuwen.

In de Lage Landen nog niet….. hopelijk wordt het levendig in de reacties zodra er wel een en ander op de grond gebeurt!

Voor alle mensen die het leuk vinden wat er nu op de stoep staat en voor alle mensen die er klaar mee zijn…. kijk eens naar bovenstaande kaart van het Amerikaanse model in de run van middernacht. Wat een uiteinde weer met 30% sneeuwkansen.

Wat een prachtige winterse situatie voor wie met Pasen gaat skiën. Ik zit met m’n dochter dan nog eens in Filzmoos. Maar goed dit is dus de koude uitbijter van gisteravond. Realistisch is een regenachtig verloop van Pasen met in de Alpen wisselende sneeuwgrens.

Terug naar het spannende nu! In de Alpen een opmerkelijk temperatuurcontrast tussen noordkant en zuidkant. Hierboven Kronplatz boven de Zuid-Tiroolse stad Brunneck. -3ºC daar op rond 2200m hoogte en sneeuwbuitjes.

Op dezelfde hoogte in Oost-Zwitserland +7,1ºC… 

En boven Innsbruck op die hoogte zelfs: +9,1ºC… Thermiek lijkt ook rond 1500m te smoren in de warmte…. wolken lager dan de bergkammen! Om wolken hoger te laten uitgroeien moet het boven juist koud zijn.

Pas morgenochtend verbindt in de buurt van Wenen de kou aan de zuidkant van de Alpen zich met de Siberische kou die dan al over de Lage Landen ligt. Vervolgens is de noordkant al snel het koudst!

In de Alpen komt de scherpste kou pas na het weekeinde als iedereen in Nederland zijn Hellmannetjes al weer aan het tellen is.

Dat geldt in elk geval voor het Kleinwalsertal waar ik de scherpste kou dit weekeinde dus ga missen. Wel hoop ik morgen de zon tussen sneeuwbuien door te zien.

In Champery maak ik maandag het Rock the Pistes concert mee op de pistes tijdens het koudste moment. Ik kan zowaar m’n poederbakken weer uit de kast halen! Liggen al in de auto. Dinsdag hoop ik op een bluebird met mooie popmuziek. Wie van de lezers is er ook? Donderdag ga ik (eindelijk) een dag paragliden in de Jura met een Zwitserse vriend. Dat ziet er prima uit met koude bovenluchten. En dan ben ik trots te melden dan Rob en Monica die normaal in Les Menuires zitten het weekeinde van 23 en 24 maart in Val d’Anniviers verblijven om het first track freeride event te gaan verslaan. Waar je ook zit schitterende skidagen einde van de week en in het weekeinde. Weer terug naar vandaag!

Voor het geval iemand in Nederland al denkt: komt het nog wel…. ja het komt echt. De sneeuw komt. En op de Zuid-Duitse snelwegen wordt het een bar weekeinde!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

109 reacties

Gesloten voor reacties.