Lac Blanc in de Vogezen. De winter lijkt er te beginnen vandaag. Dat kan nog niet gezegd worden van de Wintersport-Arena Sauerland.

Wel sneeuwt het mooi in Willingen …

En in Altsastenberg.

Hoe zit het met de miljoeneninvesteringen in kunstsneeuw hier? Mmm er zijn enkele sneeuwhopen opgespoten… maar…

Op 3 december was men al wat verder dan nu… nu ja.. niet getreurd…. een nieuwe aanloop hier naar een perfect winterseizoen!

De Franse Alpen waren al mooi wit…. en worden nog een stuk witter vandaag en morgen. Over naar de Franse Pyreneeën. De orientales…. De oostelijke…

Daar echt white-out vanochtend.

Deze weerkaart hoort erbij…  Het spuit lekker tegen de westkant aan en mistral door het Rhône-dal.

Tot 15 december zitten we in de fase van de drie in een eerder weerbericht genoemde dumps en dumpjes. Dan gaan we voor misschien wel een week teflon.

Teflon al dan niet met zuidkantdump! Vergelijk de laatste twee Amerikaanse runs. Het Europese model doet mee met de zuidkant dump. Zelfs nog wat intenser dan het Amerikaanse model.

Vier dagen later weer onenigheid in de runs. Aanhoudend teflon of toch een sneeuwsandwich (beide kanten van de hoofdkam)….

En dan als cliffhanger nog steeds iets Scandihoog-achtigs voor het vervolg. Dat zullen we nog wel gaan zien met en zonder transportkou naar de Lage Landen. Maar vooralsnog eerder duimen voor een paar mooie droge zonnige dagen met temperaturen net boven nul in de Lage Landen. Dat is goed voor kunstsneeuw in Sauerland en is uitermate geschikt voor het Wim Hoffen in T-shirt midden in de winter. Voor de Alpen nog steeds: kunstsneeuw gaat het doen ook daar waar de sneeuwval gaat tegen zou kunnen. Lees: gebieden onder 1000m in Oostenrijk. Maar om te beginnen wordt morgen alles even wit!

Als voorbeeld even Axamer Lizum. Een van de skigebieden van Innsbruck. Een mooi poedersuikertje tot in het dal komende twee dagen. Maar zie hoe hoog de sneeuwgrens vandaag nog ligt. Dan vrijdag en zaterdag de sneeuwbom. Die vanuit het zuiden inslaat en dan met draaiing naar west. Dat is voorlopig echt de laatste dump voor de noordkant en voor de zuidkant is niets zeker. Kortom: Franse Alpen en Italië goud. Zwitserland ertussenin en Oostenrijk oostelijk van de Arlberg gered door kunstsneeuw.

 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

60 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.