Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Nowcasten van Sauerland en Vogezen tot Pyreneeën en Alpen

check ook eens

60 Reacties

 1. Ronski schreef:

  Ik hoop dat je wat lichtpuntjes ziet!!!

 2. Jan F schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575890375.jpeg[/img]
  mooie sneeuwval in Montchavin op 1250m. Het dorpje begint in te sneeuwen 🙂

 3. Hajo schreef:

  Bericht bijgewerkt met prognose… Vanavond komt Jorne met een update…

 4. Wessel schreef:

  Ik weet niet of ik het goed zie maar mij lijkt het Europese model wat positiever tov de GFS over komend weekend en de waarschijnlijke verzachting daarna.

 5. Richard schreef:

  Ik zie toch nog wel mooie verassingen komen in de eerste kerstweek ik ga daarvoor. Buienradar geeft sneeuw op Maandag en Dinsdag ach voor wat het waard is. Hajo bedankt ik kijk uit naar Jorne vanavond ik hoop goed nieuws.

 6. Jorne schreef:

  Ik ga vanavond uitgebreid op zoek naar lichtpuntjes! Alle inspiratie is welkom, gooi het hieronder in de reacties!

 7. Ewald schreef:

  Ik zie meerdere gebergten langskomen maar is er misschien ook nog iets te melden over Scandinavië?

 8. Joalie schreef:

  Gaat die IJslandse sneeuwbom – nadat ie klaar is in IJsland – niet heel veel koude en neerslag tegen Frankrijk en Spanje aanklappen? Zie: https://www.severe-weather.eu/mcd/bombogenesis-cyclone-iceland-extreme-snowfall-hurricane-winds-mk/

 9. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575899013.jpeg[/img]
  Al de hele ochtend hele fijne sneeuw. Lijkt weinig, maar is meteen ingeklonken. Vrijdag en zaterdag lijkt er een dump van betekenis te komen. Nu min 3 graden en af en toe veel wind. Gewoon winter hier….

 10. Stefan Kaptein schreef:

  Ben benieuwd of er iemand nog wat positiefs uit de weerkaarten kan persen voor de komende kerst vakantie aan de noordkant van de alpen. Lees steeds over dumps, maar aan de noordkant is geen dump te bekennen, hooguit wat stof om het ansichtkaarten plaatje even leuk te maken, maar verder…….dump??? Je kan op alle weer sites wel zien dat er angstvallig om de groene noordalpen wordt heen gelult. Zag gisteren bij het RTL weer een sateliet foto van de alpen en daar was het heel duidelijk te zien dat de klassieke noordkant van de alpen vanaf de hoofdkam gezien onder de zeg maar 1500 meter groen zijn. Alle overige gebieden zien er op de sateliet foto besuikerd uit dus daar verwacht ik wel de mooie plaatjes van, maar de noord alpen blijft voorlopig behelpen.

   • Spyfromthesky schreef:

    Ik ga erg vrezen voor je. Het lijkt, maar wellicht zie ik het verkeerd, met elke GFS run steeds warmer te worden. In dit tempo zal november in de L.L. kouder worden gemiddeld dan december! Gekker moet het niet worden. Ik denk zelfs dat november ook veel beter voor Scandinavië was dan december zal zijn of nog kan worden.

    Minimaal tot aan de langste dag zijn de winterlichtpuntjes bij mij niet aan.

    Spyfromthesky

  • Karin Singeling schreef:

   Stefan, onder 1500 m is sowieso een risico vroeg in het seizoen. Afgelopen winter was natuurlijk geweldig. Ik ga duimen!

   • Wessel schreef:

    Afgelopen winter was zeker geweldig, maar ook vorig jaar kwam de grote dump pas na kerst. Tijdens kerst verschillende dagen tijdens het lesgeven compleet nat geregend, met als toppunt tijdens de Weihnachts-skishow. Boven met paar collega’s meer dan een uur in de stromende regen gewacht tot we naar beneden mochten… doorweekt! Wel lag er met kerst vorig jaar meer sneeuw dan (wss) dit jaar.

    • Wessel schreef:

     [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575903262.jpeg[/img]

     Een van de weinige foto’s die ik destijds heb gemaakt was deze omdat ik simpelweg zo stront chagrijnig van de regen werd. Tot boven de 2000m regen voor 2 dagen was ook echt om te janken. Gelukkig kwam het allemaal goed en daarom gewoon hoop houden voor kerst en de rest van het seizoen. We zijn pas net begonnen 🙂

     • Martijn sonnenberg schreef:

      ik herken de rotonde in st. Anton in het dorp (en weet dat jij daar skiles hebt gegeven)

 11. David schreef:

  Wij gaan met de kerst naar Gressoney Monte Rosa hier al meer nieuws over richting de kerstweek ?

 12. Hans ter Braak schreef:

  In het Kleinwalsertal (1200m) is het momenteel wit en ligt er in het dal 10/15cm sneeuw. Alleen zijn een paar zuid hellingen bijna groen. Vorig jaar was alles groen en kwam de eerste sneeuw (20cm) op 10 december. Vanavond en morgen staat ons een mooie opfrisser te wachten en kan er t.m. morgen in het dal 20/25cm vallen en hogerop iets meer. Vanaf komende donderdag t.m. zondag blijft de temperatuur onder of rond het vriespunt en valt er in het dal totaal nog 70cm verse sneeuw bij. Daarnaast kunnen de sneeuwkanonnen morgen t.m. zondag 24 uur draaien (alleen woensdag overdag niet). Dus we hebben een uitstekende aanloop richting kerstweek hier in het westen van Oostenrijk. De twee of misschien drie dagen dat het begin volgende week zeer zacht is zal geen probleem opleveren. Het ziet er nu naar uit dat het vanaf medio volgende week in ieder geval in de nachten weer gaat vriezen zodat de sneeuwkanonnen dan weer flink kunnen draaien. Conclusie: de aanloop naar de kerstweek is eerder goed dan slecht waarbij er vanaf komende zondag zelfs in het dal voldoende aan sneeuw ligt. Boven de 1500m (skigebieden) waar nu de eerste liften open zijn lijkt de sneeuwsituatie vanaf komende zondag zelfs uitstekend.

 13. stef schreef:

  Wil iemand mij even helpen? Ik probeer zo’n lijntjes diagram (ensemble GEFS) voor enkele plaatsen in Oostenrijk of Italië te maken op Meteociel. Dit lukt alleen voor plaatsen in Frankrijk. Kan het wel voor andere landen? (En hoe dan?)

 14. Sammie schreef:

  Misschien moet Stefan toch maar eens de caravan in het kleinwalsertal zetten. Lijkt er op dat alle lagere gebieden in oostenrijk ook 365 dagen herfst hebben 🙂

  • Eric | schreef:

   🙂 Sammie Oostenrijk heeft echt 4 jaargetijden…. maar NL tja ….
   en leuk dat het in het Kleinwalsertal flink gaat sneeuwen maar dat ligt ook helemaal in het westen waar er redelijk wat neerslag gaat vallen maar de gebieden alles wat daar oostwaarts zit mag het doen met kunstsneeuw…dat is ook goed als ze maar genoeg hebben kunnen spuiten en de kou zou ook moeten blijven, wordt ook vast wel een dingetje. Het witte plaatje denken we er wel weer bij….. Januari moet het dan maar worden… helaas…. Maar verheug me nu alweer naar alle gletsjer gebieden die we af moeten gaan om nog een beetje winters gevoel er aan over te houden. En natuurlijk zal ik Stefan wel mentaal bijstaan want die heeft straks echt hulp nodig….

 15. stef schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575906619.png[/img]

 16. stef schreef:

  Dit soort diagram bedoel ik. Zie mijn vraag hierboven.

  • Aart schreef:

   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575907148.jpeg[/img]

   Je kan in het overzicht op Meteociel de kaart voor Frankrijk, Europa of de Wereld selecteren. Vervolgens gewoon simpel met de muis op je lokatie klikken, of als je de lengte en breedtegraad weet, die invullen. Laatste is meest nauwkeurig.

 17. stef schreef:

  Super, dank je Aart!

 18. Arnpen schreef:

  Ik had donderdag a.s. naar Ehrwald willen vertrekkenn. Opening van Ehrwalder Alm, Grubigstein in Lermoos en Marienberg in Biberwier is echter uitgesteld. Helaas pindakaas. Dan maar wachten tot na de Kerstvakantie.

 19. Spyfromthesky schreef:

  Ik wil nu te snel klagen, maar als het niet koud gaat worden in de L.L., dan wel graag gewoon kurkdroog weer. Kan je tenminste eens weer een keer skeeleren. Die regen mag van mij wel vertrekken. Zelfs een grote concessie als een Europese teflon prefereer ik. Zelfs die kan, als die positie en setting goed is, voldoende kou opleveren.

  Spyfromthesky

 20. Richard schreef:

  Oeps kaarten zijn wel heel slecht naar kerst toe ( als ik ze goed lees bij wetterzentrale).

 21. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Wat een vreselijke slechte run van gfs12h voor de Alpen !!!! Over de ll zullen we het niet hebben,kansloos.
  Benieuwd of Ecmwf wel blijft volharden in de minder warme run van vanmorgen.

  • eri schreef:

   wordt alleen maar slechter, gaat denk ik niet echt goed meer komen voor de n alpen en al helemaal niet meer onder de 1000-1500 meter, ellende. maar misschien deze week een mooie laag sneeuw en sneeuwkanonnen en je kan skiën maar het is niet ideaal, bah wat een ellende

  • Skiwi schreef:

   Ik heb wel de indruk dat de “hitte” in GFS12 ook gepaard gaat met droogte. Regen tot op grote hoogte dat zou pas echt een rampscenario zijn. Nu lijkt die regen grotendeels onder de 1500 meter te blijven.

 22. Hans schreef:

  Nou….. dan gooi ik de Cliffhanger van Controlerun GFS er maar in….

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575914962.png[/img]

 23. Hans schreef:

  UKMO laat de depressie voor vrijdag wel een flink aantal km’s zuidelijker lopen dan bij voorbeeld EC en GFS dus misschien heeft dat ook nog (positieve) gevolgen…..

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575916352.png[/img]

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Klopt Hans ook Ec doet op 144h mee met Ukmo ,benieuwd naar het vervolg

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    Ecmwf 12h komt ook met een draak van een run vanavond!.Hopen dat er morgen weer wat hoop in de runs komt anders ziet het er belabberd uit voor de noordkant vd Alpen wat betrefd kerstmis

 24. Björn schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1575919347.png[/img]

  Ischgl lijkt me goed te komen voor de Kerstvakantie

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.