Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

Val gardena
Lees verder >

Hou je van klimmen? Dan is Val Gardena jouw paradijs!

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Novemberwintertje Lage Landen op weerkaarten

check ook eens

101 Reacties

 1. Maurice schreef:

  Spannende tijden! Heerlijke avondjes, de F5 knop weer kaal drukken en soms blij gemaakt worden met een dode mus maar de blijdschap als het toch echt een keer koud wordt is toch heerlijk. Laat de winter maar komen…

 2. Spyfromthesky schreef:

  De laatste run van GEM ( is net gereed met deze posting) tovert aan het einde van de run een klassieke winter situatie voor de lage landen. Een koude NO stroming. (Een boomerang van een koud slurf). Een aardig skandi hoog en een laag bij Spanje. Mogelijk een nog betere setting dan de laatste Europese model.

  Ok, het is nog wat vroeg voor de L.L. voor diep winter, maar zo een situatie, en laat die graag vaker terug komen met een beetje sneeuw in de L.L. en wat later in de winter, dat moet redelijke schaatskansen gaan opleveren.

  De AO index is zwaar negatief.

  Spyfromthesky

 3. Anthony schreef:

  In de hoofdrun van gfs zien we deze kansen op (natte) sneeuw helaas niet meer terug. Dat het minimaal natte sneeuw gaat opleveren moet ik dus nog zien. Zo maar eens eens naar andere berekeningen in deze rin kijken.

  • Anthony schreef:

   en dan doel ik op de gfs 12uur. Er is eigenlijk maar 1 berekening (lid 5) dat na 16 november tot een wintersituatie leidt. De rest van de leden berekenen de komende 2 weken ook geen tot nauwelijks nachtvorst. Overdag een graad of 7. In de nacht een graad of 3 ,4. Dat is het gemiddelde beeld. Nog even geduld dus helaas.

 4. wim denduyver schreef:

  Waarom niet Brussel ipv Bruxelles op de kaart, toch enkel nederlandstalige volgers?

 5. Matthijs schreef:

  @hajo, wie zijn de weermannen komend seizoen en kunnen we weer video berichten verwachten?

 6. Anthony schreef:

  EC pluim ook vrij normaal patroon zonder al veel te veel spreiding. Vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar maar nog niet winters jammer genoeg.

 7. Lekker hoor zo’n voorpret en vooruitzichten. Na enkele frisse nachten eerder deze week liggen mijn tent + slaapzak alweer klaar om erin te overnachten tijdens koudere nachten.

  @Hajo; je mag niet zo drammen over het klimaat omdat bepaalde mensen een hekel hebben aan cynisch gewauwel en het bederft de pret van deze website.

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Nee, heeft te maken met dat je er steeds maar weer mee komt en niks nieuws toevoegt. Ik ben zelf persoonlijk vrij sceptisch en soms ook wel wat cynisch aangelegd vooral als het om overheids instanties gaat. Ook denk ik dat jou argumenten alleen maar averechts werken.

   Je kan er beter niet elke keer over beginnen en dan als je iets nieuws hebt of iets bijzonders dan plaats je het en zullen mensen ook veel vriendelijker reageren en waarschijnlijk nog op je link klikken ook.

   Zie dit als feedback

 8. Ab schreef:

  Hier ben ik weer wintersport liefhebbers 😉
  Ja de kaarten ogen weer wat interessant richting half november. Ook vanochtend komt GFS de 00z run opnieuw met opmerkelijk veel hogedruk activiteiten richting IJsland/Groenland.
  Nog geen echt winterweer maar de puzzel stukjes hoeven goed te vallen en het kan idd een winterprikje opleveren tegen die tijd. Maar de termijn is nog ver weg en onbetrouwbaar en kan nog makkelijk wijzigen maar de trend vwb hogedruk ten noorden van de LL blijft erin staan.
  Tot laters winter vrienden 😉

  • Daniel (Heerhugowaard) schreef:

   Leuk om ook weer jouw visie hier te vernemen Ab. Nou maar hopen op een winter die de naam eer aan doet!

  • Teunis schreef:

   Welkom Ab! Wanneer jij terug bent weten we dat we wanneer er interessante situaties zijn, we goede updates krijgen

  • Hans schreef:

   Hey Ab, ik noemde jouw naam nog vorige week hier………. de winter kan/mag beginnen 😉

  • Patrick schreef:

   Inderdaad leuk weer van Ab berichten te mogen lezen . Dit is o.a. waarom ik naar deze site kijk , niet om die klimaat discussie te moeten lezen ( Nu niet moeten hoor, als ik dat zie verschijnen kijk ik er gewoon overheen en lees ik enkel de weersvoorspellingen )

 9. Rob schreef:

  Klasse Ab, goed om weer een bericht van je te lezen.

 10. Hjs schreef:

  http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-11-04-noordpoolijs-worstelde-zich-door-de-zomer/

  Stukje laat vooral zien dat we nog weinig weten. Meer water, meer sneeuw haal ik er wel uit. In de koudere gebieden uiteraard. Voor ons is meer water, minder aanvoer van potentiele kou.
  Wat dat betreft is er een flink verschil met de us, kou uit het noorden blijft koud, want geen potentieel water om op te warmen.

 11. Martijn sonnenberg schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572865087.jpeg[/img]

  poedersuiker in Oberlech. Sneeuwgrens kruipt omlaag 😉

 12. vanDam schreef:

  Obergurgl/Hochgurgl is er aan begonnen en heeft de sneeuwkanonnen aangezet. Ook Ischgl had ze vanmorgen al even aanstaan.

  Obergurgl:
  [img]https://vcdn.bergfex.at/webcams/archive.new/downsized/7/11727/2019/11/04/11727_2019-11-04_1200_0fec164216c3f92a.jpg[/img]

  • Jorne schreef:

   Zag ze ook vanmorgen! Obergurgl dorp was ook even wit, lekkuurrrr
   Laat het precies het gebied zijn waar ik in de voorjaarsvakantie zit, om met een beetje geluk de ergste drukte te ontlopen in Oostenrijk. Ik word gewoon echt blij van een gebied als Gurgl, voorpret is los!

 13. Mooi hé zo’n besneeuwde bergtoppen. 🙂 #Lech #Oostenrijk #Strolz
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572867850.png[/img]

 14. Asten (Harmelen) schreef:

  De tijden veranderen..het eens zo heerlijk rustige Hochkrimml (Hochzillertal) wordt definitief de drukte ingetrokken door de bouw van een absurd omvangrijk project waar de jeugd met gierende hormonen zijn/haar intrek in zal nemen vanaf eind december. Maar liefst ruimte voor 456 personen en dat zal de wachttijd bij de Duxeralm geen goed doen..
  Komend seizoen heb ik al 2 x geboekt in deze oase van rust maar ik zal op zoek moeten naar een nieuwe stek… wel heerlijk voor pubers want er is in dat complex van alles te doen… wellicht tzt ook iets voor scholen uit Nederland/België die een jaarlijks wintersportuitje organiseren ?

  https://youngstar-travel.de/neubaujugendgaestehausgerlosplatte/

 15. Hans schreef:

  EC doet een poging met een oceaanblokjade op 240h met daarbij een Scandiehoog ( zie afbeelding). ICON heeft op 180h al misschien meer potentie tot een blokkade vanwege hogedrukactiviteiten bij Newfoundland …..

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572868840.png[/img]

 16. Hans schreef:

  Pluim EC iets onder normaal. Aardig wat leden voor nachtvorst

  [Img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572869057.png[/img]

 17. Platte aarde schreef:

  @Hjs Al Gore voorspelde in 2009 dat in 2013 de Noordpool ijsvrij zou zijn. In 2012 voorspelde de Nederlandse weerman Reinier van den Berg dat de Noordpool in de zomer van 2015 ijsvrij zou zijn. De minimale oppervlakte ’s zomers schommelt de afgelopen jaren rond de 4.000.000 km2. Over de Zuidpool horen we vrijwel niets ,,logisch die groeit al jaren met tot 5% per jaar dus geen nieuwswaarde bij de klimaatalarmisten https://www.climategate.nl/2018/06/nasa-onderzoeker-jay-zwally-nee-de-zuidpool-smelt-niet-af-maar-groeit-aan/ P.s Kou uit het Oosten boven sneeuwbedekking kan Europa zoals als eeuwen gebeurd gewoon in de diepvries zetten (paar jaar terug nog dagen van -8 in Nederland gehad)

  • rick schreef:

   Nee, ‘Climategate’ is een goede bron: geen van de ‘wetenschappers’ op dit site is terug te vinden in wetenschappelijk databases…heeft ooit een peer-reviewed artikel geschreven. Dit komt allemaal door een ‘complot’…geloof je het zelf???

  • Pascal (Harelbeke) schreef:

   De laatste 2 jaar is er zeker geen groei van het zeeijs op Antartica. Zit zelfs onder het jaarlang gemiddelde. https://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_iqr_timeseries.png

  • Hjs schreef:

   Al gore is een charlatan, gemiddeld verminderd zowel De noordkap aks ook zuidkap, maar de Noordkap is verre van ijsvrij in de zomer.
   De data over de zuidpool is onjuist, ik zie andere cijfers.

   Zuidpool is ander verhaal, zal ook bij hogere temperaturen ijs blijven door de hoogte.

   Wat je nu doet is het probleem, overdrijven en zomaar wat zeggen. Extreem links en rechts zijn beide totaal niet serieus te nemen.

   Je zult uit mijn mond nooit kul horen komen als de aarde gaat eraan, we sterven uit, dat slaat nergens op. Ontkennen dat er er opwarming is ditto. Kul.
   Hoe het allemaal gaat verlopen weten we niet precies, is te ingewikkeld om precies te voorspellen. Achteraf zullen we het weten.

   Ik sluit een elfsteden niet uit hoor, de kans is er nog altijd. Twee weken alles op zij. Plek is genoeg. Maar ik sluit ook niet uit dat hij er nooit meer komt. Helaas.

  • Hjs schreef:

   Re Noordpool. https://www.wintergek.nl/actueel/zeeijs

   Verschil met afgelopen jaren, boven scandinavie is de watertemperatuur lager, aan de Andere kant is dat zeker niet zo. Wie weet wat dat gaat opleveren? Relatief meer kou aan onze kant vergeleken bij de us?
   IJsgroei, na een heel slappe herfst gaat nu voorspoedig.

   Zuidpool, groei en afbraak verloopt daar heel strak, binnen kleine marges, echt anders dan de Noordpool.

   Voor een laaglandwinter is het veel te vroeg, december eerst maar eens op de kalender.

 18. Anthony schreef:

  GFS 06 pluim laat tot 18-11 nog helaas geen enkel nachtvorstje zien. Eigenlijk een vrij saai en normaal weertype voor de tijd van het jaar. EC is wel iets frisser wat betreft de nachttemperaturen.

 19. Remko schreef:

  Delen van Scandinavië in voor november diepvries kou. Best wel vroeg. Maar goede basis voor transportkou in de toekomst. Waar geen sneeuw ligt, staan de kanonnen aan. Sälen bijvoorbeeld

 20. Hans schreef:

  Mooie sneeuwval, prachtig wit tapijtje. Komt nog meer bij en zeker vrijdag kan de sneeuwgrens dalen naar 800 m. wellicht 600 m. Geldt ook voor Oostenrijk.

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572879886.jpeg[/img]

 21. Wessel schreef:

  Tirol ECMWF/Global Euro HD (10 Tage) vom 04.11.2019 Kachelmannhttps://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572879879.png

  Laat maar komen!!!

 22. Platte aarde schreef:

  @Rick Google ff ? Genoeg bronnen ,o.a NASA heeft een mooie set sattelietfoto s staan .

 23. nils schreef:

  potjandroppies jongens!
  Gaat het over een laaglandwintertje, gaan we weer zeuren over dat … klimaat!

 24. Hans schreef:

  Aangezien de weerkaarten steeds meer sneeuw en winter laten zien in de wintersportgebieden in Europa en LL is mijn idee om “klimaat”- en warmte- gerelateerde onderwerpen overboord te kieperen vanaf 1 nov. – 30 april.
  Mee eens?

 25. Hans schreef:

  ICON 12 is binnen. Bovengenoemd Newfoundlandhoog (zie 13.01) lijkt verbinding te maken met Groenlandhoog en zou er een mooie blokkade kunnen ontstaan én ScandiHoog is aamwezig én kans op een “onderdoortje”…… of gaat de nieuwe én volgende depressie deze blokkeren?….afwachten nog…

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572884684.png[/img]

 26. Dennis schreef:

  Ik heb geen moeite met klimaatgerelateerde onderwerpen zowel climatechange ontkenners als voorvechters.
  Zolang er maar geen herhaaldelijk kinderachtig gedram of herhaling is. Ik lees alle artikels.

 27. Vincent schreef:

  Ha wintervrienden! Ik heb de luxe om een week wintersport te boeken van 16-23 november. Hebben jullie een ultieme tip? Zit o.a. te denken aan Obergurgl/Sölden, Sulden am Ortler, Kaprun of Stubai. Wat zouden jullie doen, rekening houdend met aantal pistekilometers en sneeuwcondities gezien de huidige verwachtingen? Hoor graag(-:

  • Jorne schreef:

   Met een gletsjergebied zit je eigenlijk altijd wel goed in die periode. Wil je perse een nietgletsjergebied dan kan je idd naar Obergurgl (opent dat weekend als de sneeuw meezit, maar het lijkt te gaan lukken) of Sulden (geen idee wanneer ze officieel openen). En hey, in kitzbuhel hebben ze ook 1 geopende piste 😉

 28. Jorne schreef:

  Jongens ik word gewoon heel blij van deze opbouw naar de winter voor de Alpen! Geen extremen, geen lokale uitschieters naar veel sneeuw in de dalen of uitzonderlijke warmte. Nee gewoon de herfstachtige depressietrein met alle focus op het hooggebergte. Pas vanaf 1 december hoeft het van mij in het laagland te sneeuwen. Voor nu gewoon een hoofdkamfeestje waarmee de gletsjerspleten worden gevuld en de hoogste skigebieden gaan openen:
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572903389.png[/img]
  Zie hier de neerslagsommen uit het Europese model voor de komende 10 dagen. Ik heb er een goed gevoel over! Vanavond weer even leuk met Hajo gesproken en ook van mij komen er deze winter weer wat updates zo nu en dan, nu alweer zin in!

 29. Jorne schreef:

  Pff het sneeuwt kussentjes in obergurgl!

  • Roland Bodegraven schreef:

   Zelfde in Lech. Kussentjes tot in het dal!

   • Martijn sonnenberg schreef:

    sneeuwvalgrens ligt 30-50 meter boven het dalstation van de galzigbaan in st. anton. Zijn ze nog volop aan het graven trouwens, Iemand een idee wat ze daar aan het doen zijn? Tijd is beperkt, meer sneeuw in aantocht, en seizoen opent eind november aldaar

 30. Martijn sonnenberg schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572947733.jpeg[/img]

 31. Roland Bodegraven schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572949540.jpeg[/img]
  Lech

 32. Hjs schreef:

  https://frank62weer.com/overzichten-winter-2/

  Veel data, niets te doen met het huidige “weer”, gaat puur over de ontwikkeling van de winters in Nederland. Data over drie eeuwen.

  • Voor één keer moet ik toegeven; interessant !

   Maar zitten mensen wel echt te wachten op strenge winters zoals deze in het verleden al gehad hebben ? De meeste mensen die ik ken geven jaarlijks een fortuin uit om naar warme regionen te reizen omdat ze het ellendige (fris, nat en soms koud) weertje in de LL spuugzat zijn.
   Maar wintersport doen ze niet want dat is veel te koud. Liever twee weken liggen bakken en braden onder een verschroeiende zon.

   • Hjs schreef:

    😉

    Denk et idd ook niet, en we zijn het waarschijnlijk ook eens dat het niet moeilijk is om een warm plekje te vinden voor een vakantie.
    De winters hier zijn wel erg saai geworden. In de link zien we dat er eens een gemiddelde was van 100 hellmannen over een 30 jaar periode. “Men” zou dat nu een horrorwinter noemen schat ik zo in.
    Toen was het ijs dik genoeg voor een elfsteden in 25% van de jaren….

 33. Roland Bodegraven schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572950193.jpeg[/img]

  Onze ‘huisberg’ in Wald am Arlberg wordt ook alweer mooi wit!

 34. Marcel van der Graaf schreef:

  Niet alleen in de Alpen is de winter begonnen. In het noorden van Zweden is het de afgelopen dagen 5-10 graden kouder dan normaal geweest, met zelfs nieuwe dagrecords.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/skridskosasongen-ar-har-vackra-men-forradiska-isar

 35. Wessel schreef:

  Uren intense sneeuwval in de Zillertaler Alpen resulteert nu in een sneeuwgrens die rond 700 hangt (en dalende!) Daken in Mayrhofen beginnen wit te worden.

  https://www.bergfex.com/mayrhofen/webcams/c8280/
  https://www.bergfex.com/mayrhofen/webcams/c14494/

 36. Retep schreef:

  “Zeer bizar patroon van fidget-spinner depressies die met de klok mee om elkaar heen dansen” (..) Op mijn PC zie ik de met de klok meedraaiende patronen ook, maar de tijd loopt dan terug van +300 h (15 nov) naar +174 h (10 nov). Dus in de voorspellingen moeten ze tegen de klok in roteren toch?

 37. Jako schreef:

  Waar blijven de dagelijkse berichten? Ooit kende deze site van begin oktober tot Pasen dagelijkse berichten en in de zomer als er wat te melden viel. Hajo laat deze site blijkbaar langzaam afzakken….
  Jammer. Voorpret en meteofictie was leuk en vaak ook leerzaam.
  Afgelopen jaren werden berichten van Hajo als maar korter en minder inhoudelijk.
  En nu er van alles op weergebied gebeurt in Europa blijven berichten nog altijd uit.

  • Joalie schreef:

   Waarschijnlijk toen er nog een heel team (Frédéric, Leo en Ronaldo) voor deze website schreef. Sinds verleden jaar is dat helaas anders geworden, Hajo doet het nu grotendeels zelf, met Jorne erbij in deeltijd. Om van oktober tm april dan echt iedere dag een bericht te schrijven is niet vol te houden en ook niet nodig denk ik. Gedurende het echte skiseizoen gebeurt dat vaak wel en ook de commentaren en aanvullingen gedurende de dag op het forum zijn vaak van goede kwaliteit en meest leuk om te lezen. Mocht je dat niet voldoende vinden kun je natuurlijk altijd verder kijken op het internet.

   • Tije schreef:

    Ja, de situatie is voor Hajo anders geworden, met helaas minder updates en minder uitgebreide analyses tot gevolg. Maar, bijvoorbeelbeeld Jorne en Ab doen het prima, moeten we die maar extra hard aanmoedigen ;-).

 38. Joost schreef:

  Jako het is nog herfst moet nog winter worden

 39. Spyfromthesky schreef:

  Momenteel zijn vele weercomputers het op de langere termijn niet erg eens met elkaar. Dat is juist mooi want dat kan niet bijna anders zijn dat er verrassingen zullen komen.

  In vele runs van verschillende modellen blijken ze telkens moeite te hebben of er een hoge druk zich sluit of niet. Maar de tendens en dat zal logisch zijn voor november dat het gewoon frisser wordt.

  En het komt zeer aardig uit dat de weercomputers vanaf 6 november in de Alpenlanden wat serieuze sneeuw zouden gaan krijgen en dat op 31 oktober te hebben gezien op de kaarten.

  Hoewel het nog te vroeg is in de maand, lijken we sinds vele jaren mogelijk rondom het jaarlijks gemiddelde te gaan eindigen met de aantekening erbij dat de kansen op zelfs kouder momenteel op de kaarten lijken te gaan om zelfs onder het gemiddelde te eindigen.

  Wie weet zal voor de L.L. de koude wintergeest uit de weerfles komen. O ja, je mag drie wensen doen. Ik wil niet inhalig zijn, maar ik wil voor de L.L. graag als eerste dan een wens doen. Dit allemaal voor de schaatsliefhebbers en persoonlijk vind ik echte sneeuw-winterfoto’s in de L.L. mooier dan alleen maar de bergen.

  Spyfromthesky

 40. Hans schreef:

  We gaan onder de 10 °C bij GFS en EC….. tijd voor de winterbanden 😉

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1572988511.png[/img]

  • Roland Bodegraven schreef:

   zitten er al onder. had vorige week lekke band en dus ff snelle wissel. haha

  • Theo schreef:

   Voor maandag staan hier in Washington DC ook de eerste sneeuwvlokken op de kaarten. Volgens de lokale NBC weerdame is een sneeuwdekje maandagochtend niet uitgesloten. Zou ongeveer op hetzelfde moment als vorig jaar zijn. We gaan het zien.

 41. Remko schreef:

  Severe Weather Europe zinspeelt op interessante ontwikkelingen met betrekking tot de Polar Vortex en aanwijzingen voor een beginnende SSW voor eind november. Waar de meeste lange termijn modellen een milde winter verwachten als volg van een vastzittende PV, lijkt deze ontwikkeling januari en februari winters te laten verlopen. Hopelijk niet alleen in Amerika zoals zo vaak.

 42. Vincent schreef:

  Gisteravond vijf dagen Hochgurgl geboekt vanaf 18 november. Goed veel zin in met al die sneeuwplaatjes!!

  • Joalie schreef:

   Ja, vertel mij wat… en ik woon in Nederland. Het is echt te gek voor woorden. Per saldo denk ik dat de stikstof winst nihil is (voor zover ik het überhaupt met die stikstofkwestie eens ben, niet dus). Maar het is puur een paniekmaatregel om op papier iets te doen. Dit gaat vooral voor een verhoogd risico op een recessie zorgen, dat dan weer wel.

  • Spyfromthesky schreef:

   Nou bedankt Skiwi. Dan moet ik maar even 10 kilometer even naar het zuiden reizen. Dan ben ik wellicht minder knettergek. De moerdijkbrug is 8 km verwijderd van mij.

   Maar een autoloze zondag vind ik nog niet zo een gek idee. Kan je lekker skeeleren op het mooiste asfalt.

   Wellicht gaan er meer mensen naar buiten, lopen, sporten etc. Zo een sela hoef helemaal niet zo slecht te zijn. O ja, dan mogen alleen nog de elektrische auto’s zeker rijden?!

   Spyfromthesky

 43. Roland Bodegraven schreef:

  Wat een top weer vandaag. Zit nu heerlijk in de tuin te genieten van de zon. Dat zonder trui, gewoon een bloesje. Heerlijk!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.