meribel3011

Méribel vanochtend. Ik vind het schitterend. Nul lawinegevaar ook met dit soort weer! Het is een beetje zoals ze in Val Gardena zeggen: het sneeuwt hier twee keer per seizoen en verder schijnt de zon. Ja de Italianen zijn al vele tientallen jaren kunstsneeuwkampioenen maar ook de noordkant – waartoe ook de noordelijke Franse Alpen (lees: Savoie Mont Blanc) behoren – hebben de kunst afgekeken en geperfectioneerd.

croisette-2016_1130_114000

Even verderop in Courchevel zien we mooie vormen van hopen kunstsneeuw. Dat is een andere (oudere) manier van een piste maken: eerst bulten opspuiten en die vervolgens uitrijden. Voordeel van een bult is dat die ook nog een paar dagen stevige dooi zou overleven door het kleine oppervlak. Gaat het hier nog dooien?

fraalp3011

Franse Alpen

Eerlijk gezegd: ja! De Franse Alpen zijn de komende tijd niet het koudste deel van de Alpen. Hierboven zie je op 1500m het kwik langdurig boven nul. Ook als wij thuis vanaf zondag een paar vorstdagen krijgen. Pas na 10 december wordt het weer koud in de Franse Alpen en hoe koud is niet te zeggen. Gelukkig zijn de nachten koud (deze grafiek geeft de temperatuur in de vrije atmosfeer en niet aan de grond waar de uitstraling optreedt). Overdag is het dauwpunt erg laag. Dus kan er vele vele uren per etmaal gesproten worden.

noordkant3011

Noordkant Alpen

Aan de Oostenrijkse kant is het duidelijk kouder maar ook grotendeels droog. Het einde van de GFS00u is schitterend zoals we zo zullen zien.

zuidkant3011

Zuidkant

Aan de zuidkant ter hoogte van Val Gardena zien we dit. Aardig koud. Perfect voor kunstsneeuw. En voor na sinterklaas is het allemaal meteofiction.

noorwegen3011

Noorwegen

In Scandinavië wintert het rustig door. Redelijk gemiddeld voor de tijd van het jaar. Wij zijn trouwens een stukkie te koud in november!

maandnov

We gaan toch zeker een volle graad kouder dan gemiddeld in 1980-2010 eindigen!

snowcover3011

En we eindigen november met deze mondiale sneeuwsituatie. Toch wel een situatie met overal rond de noordpool meer sneeuw dan normaal. De noordpool zelf is warmer dan normaal (minder vriezend) maar dat trekt nu ook weer (een beetje) bij…

meant_2016

Nog steeds 15 graden warmer dan normaal boven de 80e breedtegraad. Natuurlijk gecompenseerd door een gelijke neerwaartse afwijking op lagere breedten.

westcirculatie

Met wat Fréderic ons vertelt over de situatie in de stratosfeer is dan de vraag moeten we geloof schenken aan een modelrun die toch weer op een westcirculatie uitkomt? Zoals dus de meest actuele run van het Amerikaanse model? Niet als je ook ziet in het ensemble dat de hoofdrun erg hoog ligt ten opzichte van het gemiddelde.

serie3011

Nee dan grijpen we liever terug op de 00u run. Kijk eens hoe mooi die eindigde vanochtend. Met een paar dagen sneeuw met lage sneeuwgrens vanaf 12 december. Dit is de meteofiction waar we voor duimen. Daar stoppen we de schaatsen graag weer even voor in het vet. Voor heel eventjes dan…

 

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Gesloten voor reacties.