Als de GFS06u zo nog wat leuks heeft plaats ik wel een Europese weerkaart. Op dit moment is het gewoon zelden echt leuk op de Europese weerkaarten. Een tweede storm zit er waarschijnlijk niet in. 20cm sneeuw in de Alpen wat in september en oktober nog bijzonder is, is in november nietszeggend. De hoop op sneeuw tijdens ons teamweekeinde 9 en 10 november in de Wintersport-Arena Sauerland is sowieso vervlogen. En december is nog te ver weg om al iets zinnigs over te kunnen zeggen. Zelfs een prognose van een zachte winter is eigenlijk niet te maken.

ens0211PdS

 

De Fréderic-doctrine van zuidwester tot eind november is ook nog te ver weg. Georg van Wetterzentrale die ik gisteren in Kopenhagen weer ontmoette heeft wel een winterprognose afgegeven (i.d.d. een milde winter), maar hij legt de grens zelfs op 10 december: als de zuidwester op 10 december nog blaast is het over en sluiten met de hoop op een strenge winter. En zelfs dat lijkt me een boude uitspraak. Nee, het is gewoon een saai seizoen die maand november en dan vooral november 2013 hoe het zich lijkt te ontwikkelen. Zie het ensemble voor de Portes du Soleil hierboven (zie meteo PdS). Wel een heftige sneeuwpiek boven 1400m morgen maar het zachte weer keert terug. De grijze lijn daalt netjes zoals de rode lijn zij het een tikkie zachter. Gewoon goed dus! Wil je meer vroege vorstzekerheid? Doe dan als deze vrouw en leef in Mongolië. Misschien is ze nog vrijgezel dus grijp je kans…

november_climatology_ulanbator

Op Weatherspark.com lezen we over het klimaat van Ulaanbaatar: de maand november is gekenmerkt door snel dalende maximumtemperaturen, die dalen van 3°C to -9°C binnen één maand. De donkere blauwe zone geeft aan dat het kwik 75% van de dagen hierbinnen ligt. De lichte zone 90%. Vergelijk eens met de maand augustus daar.

november_percentages_ulanbator

Mongolië vanaf eind november als permanente vrieskist. 

mongolie9nov

En als we de kaarten mogen geloven dan gaat de winter 2013-2014 wel extra hevig los de eerste decade van november. Met -25°C minimum op 9 november in de hoofdstad op 1350m zit je wel erg ver onder het 90% percentiel. Vanochtend zat dezelfde plek met -7°C juist nog aan de hoge kant. Kortom: dit is the place to be voor alle winterliefhebbers. Het ultieme landklimaat. Maar wel een tikkie te koud soms. zo ook de rampwinter 2009-2010. Lees het nog even na op bbc.com.

Camels Are Never Cold from Simply Beauty Production on Vimeo.

Kun je er skiën? Jawel hoor. Moet je wel kamelen hebben. Lees hierrrr de achtergrond bij de video.

10novGFS06u

De GFS06u is inderdaad weer hoopvol. Hierboven een eerste fraai moment. Perfecte glijbaan met veel neerslag en stuwing tegen de Alpen. Zeker goed voor 25cm boven 1200m.

canadesehoog060211

 

En op de wat langere termijn opnieuw het scenario dat we ook zagen in de GFS06u van donderdag met een blokkade doordat het Canadese hoog de oceaan op schuift en verbinding maakt met het Groenland hoog. Het Canadese hoog vormt zich de komende dagen in het kielzog van een kustdepressie met veel regen aan de warme kant en sneeuw aan de koude kant. Als de volgende depressie nadert schuift dit sterke hoog de oceaan op. Is dit de gehoopte overgang naar een meer meanderende straalstroom? Spannend! Morgen sowieso weer sneeuwplaatjes uit de Alpen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=G_JagGa2B6I

Hier nog mijn weervideo van afgelopen donderdag waarin ik ook al spreek over het Canadese hoog!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.