Als de GFS06u zo nog wat leuks heeft plaats ik wel een Europese weerkaart. Op dit moment is het gewoon zelden echt leuk op de Europese weerkaarten. Een tweede storm zit er waarschijnlijk niet in. 20cm sneeuw in de Alpen wat in september en oktober nog bijzonder is, is in november nietszeggend. De hoop op sneeuw tijdens ons teamweekeinde 9 en 10 november in de Wintersport-Arena Sauerland is sowieso vervlogen. En december is nog te ver weg om al iets zinnigs over te kunnen zeggen. Zelfs een prognose van een zachte winter is eigenlijk niet te maken.

ens0211PdS

 

De Fréderic-doctrine van zuidwester tot eind november is ook nog te ver weg. Georg van Wetterzentrale die ik gisteren in Kopenhagen weer ontmoette heeft wel een winterprognose afgegeven (i.d.d. een milde winter), maar hij legt de grens zelfs op 10 december: als de zuidwester op 10 december nog blaast is het over en sluiten met de hoop op een strenge winter. En zelfs dat lijkt me een boude uitspraak. Nee, het is gewoon een saai seizoen die maand november en dan vooral november 2013 hoe het zich lijkt te ontwikkelen. Zie het ensemble voor de Portes du Soleil hierboven (zie meteo PdS). Wel een heftige sneeuwpiek boven 1400m morgen maar het zachte weer keert terug. De grijze lijn daalt netjes zoals de rode lijn zij het een tikkie zachter. Gewoon goed dus! Wil je meer vroege vorstzekerheid? Doe dan als deze vrouw en leef in Mongolië. Misschien is ze nog vrijgezel dus grijp je kans…

november_climatology_ulanbator

Op Weatherspark.com lezen we over het klimaat van Ulaanbaatar: de maand november is gekenmerkt door snel dalende maximumtemperaturen, die dalen van 3°C to -9°C binnen één maand. De donkere blauwe zone geeft aan dat het kwik 75% van de dagen hierbinnen ligt. De lichte zone 90%. Vergelijk eens met de maand augustus daar.

november_percentages_ulanbator

Mongolië vanaf eind november als permanente vrieskist. 

mongolie9nov

En als we de kaarten mogen geloven dan gaat de winter 2013-2014 wel extra hevig los de eerste decade van november. Met -25°C minimum op 9 november in de hoofdstad op 1350m zit je wel erg ver onder het 90% percentiel. Vanochtend zat dezelfde plek met -7°C juist nog aan de hoge kant. Kortom: dit is the place to be voor alle winterliefhebbers. Het ultieme landklimaat. Maar wel een tikkie te koud soms. zo ook de rampwinter 2009-2010. Lees het nog even na op bbc.com.

Camels Are Never Cold from Simply Beauty Production on Vimeo.

Kun je er skiën? Jawel hoor. Moet je wel kamelen hebben. Lees hierrrr de achtergrond bij de video.

10novGFS06u

De GFS06u is inderdaad weer hoopvol. Hierboven een eerste fraai moment. Perfecte glijbaan met veel neerslag en stuwing tegen de Alpen. Zeker goed voor 25cm boven 1200m.

canadesehoog060211

 

En op de wat langere termijn opnieuw het scenario dat we ook zagen in de GFS06u van donderdag met een blokkade doordat het Canadese hoog de oceaan op schuift en verbinding maakt met het Groenland hoog. Het Canadese hoog vormt zich de komende dagen in het kielzog van een kustdepressie met veel regen aan de warme kant en sneeuw aan de koude kant. Als de volgende depressie nadert schuift dit sterke hoog de oceaan op. Is dit de gehoopte overgang naar een meer meanderende straalstroom? Spannend! Morgen sowieso weer sneeuwplaatjes uit de Alpen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=G_JagGa2B6I

Hier nog mijn weervideo van afgelopen donderdag waarin ik ook al spreek over het Canadese hoog!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.