noorseweg

De Hardangervidda. Gisteren viel daar weer sneeuw en het zal niet voor het laatst zijn! De winterbanden kunnen nog niet af (bron)! En misschien wel niet tot medio juni! Ja ondanks de warmte die op de Lage Landen afkomt is de tendens in Noorwegen brrrr.

sneeuwnoorwegen

Hier zie je wat er morgen al gebeurt in Noorwegen.

weersneeuw

En dan 2 juni op herhaling op een zeer winderige dag. Leo zal er ongetwijfeld aandacht aan besteden morgenochtend.

noorwegenbrrrr

En 14 juni nog steeds flink vriezen?

koudeuitbijter

Kijk. Hier zie je voor het zuidelijke merengebied rond Røldal dat het om een koude uitbuiter gaat.

valtmee

Maar 200km noordelijker is het gewoon best een geloofwaardige run. Je zult er maar wonen! Medio juni etmaalgemiddelden van +7ºC! Sowieso bijzonder dat de warmtegolf bij ons daar helemaal niet aankomt.

yinyang

Op 1500m hoogte zien we waarom. Yin en yang.

norway-average-temperatures-graph

En dat is dus echt niet gemiddeld voor Zuid-Noorwegen of zo. Het is ver onder normaal. Tromsø ligt helemaal in het noorden natuurlijk. Nee in dit bericht hebben we het over de opmerkelijke koude in Zuid-Noorwegen!

krommenieavond

Afsluitend groeten uit Krommenie!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

7 reacties

Leo · 30 mei 2015 op 23:21

Er zijn duidelijkere (overtuigender) plaatjes te gebruiken maar ik doe voor de aardigheid hetzelfde tijdstip en model als Hajo in zijn bericht. En niet omdat Hajo er mee komt; ik had het zelf toevallig ook al gezien. Zoom:

Ook sneeuw in (hoog) Schotland morgen? Ook maandag en dinsdag (op dezelfde depressie die de kou en sneeuw in Noorwegen brengt) kansen.

Leo · 30 mei 2015 op 23:27

En .. het wordt misschien een beetje vervelend, maar dit verrast toch weer hoor! Zal wel snel afgelopen zijn; bewolking en later wind gaan van uit het ZW toenemen.

    Leo · 31 mei 2015 op 00:01

    Hee. Zit een datumrecordje aan te komen 😉

Leo · 31 mei 2015 op 00:24

Minimum temperatuur op 10 cm boven de grond:

    Siem · 31 mei 2015 op 06:58

    Goed gezien Leo, datmrecord verpulverd -/- 3.2c

Hajo · 31 mei 2015 op 11:00

Het klinkt misschien flauw maar ik zie in dit soort records toch echt een ontkrachting van de gangbare broeikastheorie (waar ik op theoretische gronden ook al geen heil in zie). Want die nachttemperatuur vlak boven de grond wordt dermate door een stralingsevenwicht bepaald dat het bijna ondenkbaar is dat je na 100 jaar uitstoten van CO2 en bijna een verdubbeling van de concentratie alsnog dergelijke records zou hebben als CO2 zou werken als een extra dekentje. Ergo: CO2 werkt niet als een extra dekentje. De Nederlander Theo Wolters heeft een alternatieve theorie ontwikkeld: http://www.climatetheory.net/. Hij voorspelt wel een opwarming door co2 maar stelt dat die direct alweer teniet wordt gedaan door meer convectie veroorzaakt door…. co2. Hoe dat zit? Meer co2 in de (droge) tropopauze zorgt voor meer uitstraling daar en dus meer potentie voor thermische circulatie (=convectie). Dus kouder boven en warmer onder. Dan gaat de “fan” gewoon iets harder blazen en is het verschil weer weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *