Hierboven zie je het flink sneeuwen in La Mongie in de Franse Pyreneeën vanochtend. Dat is al een voorproef van de Nordstau die de Alpen woensdag en in het oosten ook nog donderdag in haar greep heeft. Inclusief de regen op lagere hoogte. Zie hier als je het verdraagt Luz Saint Sauveur op 711m hoogte. Voor Oostenrijk is woensdag een sneeuwgrens van 400 tot 1100m geprogrammeerd. Voor wat het waard is. Donderdagochtend zal het in de oostelijke regio’s nog sneeuwen boven 400m terwijl het in het Montafon al opklaart.  

isola20000403

De grap is dat de Alpen ondertussen gewoon nog in de ban zijn van een Genua laag. Ik begon vandaag met dit artikel over het Valle d’Aosta waar het al weer opklaart. Maar zoals je ziet sneeuwt het in Isola 2000 nog flink vanochtend. 

chamrousse0403

Chamrousse idem dito!

noordzuid0403

 

Hier zie je op de kaart hoe die nordstau en südstau tegelijk kunnen optreden. Als het Azorenhoog naar het oosten schuift schuift de nordstau mee. 

ensNK0403

Tja en dit is het ensemble voor de Oostenrijkse noordkant. Verwacht niet te veel komende dagen dan kan het alleen meevallen. Idem voor de sneeuwgrens. Dan zien we rond 11 maart kansjes op een onderbreking van het hogedrukweer. Vooral voor de periode 17-18-19 maart mogen we hopen op een beetje meer geweld! Het is in elk geval bemoedigend de neerslagpieken te zien samenvallen met forse dalingen van temperatuur. Dat zou uitgaande van het Kaiserwetter eigenlijk ook niet anders kunnen. In het begin van het seizoen hebben we een hoog Varnia wekenlang zien standhouden. Hoe zal het dit keer gaan? 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.