Een Föhnwolk nog boven de Tauern ter hoogte van Obertauern gezien vanuit Maishofen bij Zell am See Kaprun. Maar de Föhn is aan het instorten en wordt in de westalpen vandaag al afgewisseld door sneeuwval vanuit het noordwesten. Wat een overgangen allemaal want terwijl ik dit zit te tikken zingen de merels buiten bij 1,6ºC in afwachting van de 11ºC die vandaag gehaald gaan worden thuis in Hopfgarten.

Foto Andreas Trepte – www.photo-natur.net

Man wat is de dierenwereld blij met zo’n slappe winter! Het aantal ijsvogels zal sterk toenemen komend voorjaar nu zoveel diertjes deze flutwinter gaan overleven. Stel je eens voor je bent een konijn of een mus en je krijgt 1963 voor je kiezen. Da’s geen feest. En dan zijn mensen sceptisch als ik eens benoem dat je ‘s winters in T-shirt een mooie milde kou kunt ervaren… om eens te voelen wat dieren buiten elke nacht en elke winterdag voelen. Vooral ga je dan voelen dat het menselijk lichaam de kou heel goed kan handelen. Een soort “fuck dat” trots maakt zich van je meester.

Als het goed is ben/was ik vanochtend bij Goedemorgen Nederland op NPO1. Ik mag reageren op het belachelijke nieuwsbericht van de NOS dat er tijdens de voorjaarsvakantie vanwege groene pistes amper geskied kan worden. Geschreven op basis van de situatie in een skigebied in de Vogezen? Hadden ze net zo goed kunnen melden dat er momenteel groene pistes in Australië zijn. Wat een belachelijke kolder. En als je het leest zul je beamen dat het gevaarlijke kolder is. Moedwillig kwaadwillig opgeschreven. Of gewoon aartslui door een naïve stagiaire of flutjournalist die niet eens de moeite neemt op te zoeken waar Gerardmer helemaal ligt. En als hier je ogen open gaan geloof me dan eindelijk eens dat dit in vrijwel alle berichtgeving over klimaat aan de hand is. Zoals laatst met de 18,3ºC op het puntje van Antarctica. Waarom geen eerlijk bericht over harde wind in de Alpen. Want het gaat aardig los in Val Thorens zo te zien waar de stoeltjesliften grote gaten in de rugleuningen hebben om (geen) weerstand te bieden aan de wind. verder prachtig weer met veel zon en twee dagen sneeuw. Wat wil je meer in de vakantie.

In Hopfgarten en aan de Oostenrijkse noordkant dus sneeuw vanavond en vannacht. Met regen in het dal. Morgen alweer volop zon. En woensdag opnieuw sneeuw maar nu tot in het dal. Dan tiekkie wisselvallig door met hoge luchtdruk en ruim voldoende zon. De pistekwaliteit zal super zijn.

Hierboven de sneeuw van vandaag overdag in de Franse Alpen en vannacht in Oostenrijk.

En dan de woensdagsituatie. Aan het einde in Oostenrijk nog koude stuwing terwijl de Franse Alpen al in de warme sector zitten achter een machtig warmtefront.

Hierboven die situatie meerdimensionaal in beeld. Oostenrijk net nog in de kou. Vorarlberg en Kleinwalsertal al niet meer.

Ach en dan nog wat meteofiction voor de Lage Landen. Die sneeuwkansen blijven. Maar met de aanhoudende W en WNW winden…. wordt het zeker geen winter.

Ondertussen is er in Noorwegen de afgelopen 24 uur een halve meter poeder gedumpt.

 

Maar daarmee komt Noorwegen net op een normale sneeuwsituatie. Nee voor de winterse extremen moeten we echt op andere continenten zijn deze winter. Volg dat op electroverse.net en iceagenow.info.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

51 reacties

Gesloten voor reacties.