Gisteren avond ben ik vanuit Bergen teruggekeerd naar Nederland. Ik heb vijf ongelofelijk mooie dagen gehad in Noorwegen. De Fjorden trokken me op papier altijd al aan, maar dan is het natuurlijk de vraag of ze deze verwachtingen waar kunnen maken. Nou ik kan zeggen dat hebben ze gedaan, en zelfs meer dan dat. Zonder dat ik er belang bij heb kan en moet ik zelfs iedere echte wintersport fan aanraden minstens eenmaal die kant op te gaan. Meer verhalen en reistips volgen later. Nu eerst maar eens naar het wintersportweer kijken, want daar valt ook nogsteeds genoeg interessants over te zeggen.

We beginnen met de Alpen. Na de overdaad aan sneeuwval van begin deze week zijn de Alpenlanden op dit moment in wat rustiger vaarwater terecht gekomen. Gisteren zagen we een dag met prachtig skiweer in alle gebieden. Maar voor hoelang houdt dit rustige weer nog aan?

 
De zichtbaar binnendrijvende bewolking in de Franse Alpen geeft al antwoord op deze vraag. In Les Menuires, waar bovenstaand beeld uit afkomstig is, zullen ze vandaag niet heel veel blauwe luchten meer zien. En dat geldt langzaam aan voor steeds meer plaatsen in de Franse Alpen, en later ook de Alpen Zuidkant. Vanaf morgen krijgen ze vooral in de Zuidelijk Franse Alpen te maken met sneeuwval die zich gestaag uitbreidt langs de gehele Zuidkant en vervolgens het gehele weekeinde aanhoudt. Sneeuwgrens ligt tussen 1200 en 1600m. De Zwitserse en Oostenrijkse Noordkant is hierbij grotendeels droog en Föhnig.  

 

Begin volgende week zien we dan nog een keer een portie koude lucht vanuit het Noorden richting de Alpen uitstromen. Vooral op maandag kan dit ook voor wat sneeuw aan de Oostenrijkse Noordkant zorgen. Meer dan een centimeter of 5 tot 10 zal dit echter niet zijn. Als we dan verder kijken naar de middellange en lange termijn zien we duidelijk dat de temperaturen langzaam gaan stijgen. Met de al krachtige zon gaat dit midden volgende week voor de eerste lente-skidagen zorgen in de Alpen. Maar echt lenteweer wordt het hoogstwaarschijnlijk nog niet. Vooral eind volgende week zien we namelijk verschillende fronten op de Alpen afkoersen die voor nogal wat neerslag kunnen gaan zorgen. Details hierover volgen later.


In Noorwegen blijft het in ieder geval koud tot aan het eind van de berekeningen. Los van de ijskoude nachten, die ook prachtig zichtbaar zijn op bovenstaande kaart, blijft de vorstgrens ook overdag rond het zeeniveau zweven. Hoewel de Noorse winter gemiddeld sowieso langer duurt dan in Alpen, is dit toch echt uitzonderlijk. Net als de rest van het Noorse winterseizoen overigens. Met een sneeuwbasis van 3 meter in Røldal spraken de locals van een uitzonderlijk sneeuwarm seizoen. Normaal gesproken ligt er namelijk minimaal een meter of vijf en valt er over het gehele seizoen ruim 12 meter. Omgerekend is dat zo’n 10cm per dag, even voor het beeld. Voorlopig komt er echter nog geen einde aan dit sneeuwarme weerbeeld voor Noorwegen, de kou blijft droog met wel ruimte voor een overvloed aan zonneschijn. 

Al met al nog genoeg moois om naar uit te kijken. Veel gebieden kunnen nu al spreken van een ongelofelijk goed seizoen met een sneeuwbasis die maar nauwelijks afneemt. Dit geldt zeker ook voor de Wintersport Arena Sauerland waar ze op dit moment condities hebben waarvoor ze zich normaal gesproken midden in januari nog voor in hun handjes wrijven. Wat een winter! 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

87 reacties

Gesloten voor reacties.