Klik voor video

Laat op de zaterdagavond 18 februari, de dag na de lawine van Prins Friso, stuitte ik op een onthullend en onthutsend webartikel met video van vg.no. Lees het artikel hierrrr met Google Translate en bekijk de video door op bovenstaande afbeelding te klikken. Op het Youtube kanaal van wintersportweerman.nl is de video inmiddels bijna 60.000 keer bekeken.

In de video zie je meteen aan het begin hoe de 27-jarige Duitser Stefan Motz zaterdagmiddag iets verderop van het ongeluk van Prins Johan Friso waarschijnlijk niet met opzet een flinke lawine veroorzaakt vanaf ongeveer 100 meter boven het geprepareerde spoor waarop Johan Friso werd gevonden. De Noorse reporter Brynjar Skjærli rent stomverbaasd naar de plek des onheils en filmt alles. 

Het nogal misplaatste commentaar van een vriend van Motz luidt:

Du musst gleich schon wieder gut aussehen fürs Photo oder wie?  

Even later staat  Skjærli op de plek waar Johan Friso vrijdag aan het begin van de middag werd gevonden. Pistebully’s hebben het spoor terug naar Zug – niet echt een piste, maar meer een flauw hellende verbindingsweg – zaterdagochtend opnieuw geprepareerd zodat nu goed te zien is  dat de totale laagdikte van het pakket sneeuw waarin Johan Friso lag ongeveer 120cm was. Wat ik vrijdagavond ook al bij Pauw & Witteman uitlegde, zie je nu ook hier: de geperste lawinesneeuw is in het Noors “steinhart”.

Klik voor leesbare grootte (bron)

In de tabel hierboven zie je het soortelijk gewicht van sneeuw in de metamorfose van verse sneeuw naar oude sneeuw en dan naar firn. Bij een lawine kunnen al die tussenfasen als het ware worden overgeslagen en kan de eerst korrelig gemaakte en dan geperste sneeuw in de lawinekegel al die dichtheid van 300-500 kg/m3 bereiken. Even ter vergelijking: 920kg/m3 is het soortelijk gewicht van een blok helder ijs. 

De Noren zijn erg begaan met het lot van Johan Friso omdat Koning Harald zijn peetoom is. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.