Klik voor video

Laat op de zaterdagavond 18 februari, de dag na de lawine van Prins Friso, stuitte ik op een onthullend en onthutsend webartikel met video van vg.no. Lees het artikel hierrrr met Google Translate en bekijk de video door op bovenstaande afbeelding te klikken. Op het Youtube kanaal van wintersportweerman.nl is de video inmiddels bijna 60.000 keer bekeken.

In de video zie je meteen aan het begin hoe de 27-jarige Duitser Stefan Motz zaterdagmiddag iets verderop van het ongeluk van Prins Johan Friso waarschijnlijk niet met opzet een flinke lawine veroorzaakt vanaf ongeveer 100 meter boven het geprepareerde spoor waarop Johan Friso werd gevonden. De Noorse reporter Brynjar Skjærli rent stomverbaasd naar de plek des onheils en filmt alles. 

Het nogal misplaatste commentaar van een vriend van Motz luidt:

Du musst gleich schon wieder gut aussehen fürs Photo oder wie?  

Even later staat  Skjærli op de plek waar Johan Friso vrijdag aan het begin van de middag werd gevonden. Pistebully’s hebben het spoor terug naar Zug – niet echt een piste, maar meer een flauw hellende verbindingsweg – zaterdagochtend opnieuw geprepareerd zodat nu goed te zien is  dat de totale laagdikte van het pakket sneeuw waarin Johan Friso lag ongeveer 120cm was. Wat ik vrijdagavond ook al bij Pauw & Witteman uitlegde, zie je nu ook hier: de geperste lawinesneeuw is in het Noors “steinhart”.

Klik voor leesbare grootte (bron)

In de tabel hierboven zie je het soortelijk gewicht van sneeuw in de metamorfose van verse sneeuw naar oude sneeuw en dan naar firn. Bij een lawine kunnen al die tussenfasen als het ware worden overgeslagen en kan de eerst korrelig gemaakte en dan geperste sneeuw in de lawinekegel al die dichtheid van 300-500 kg/m3 bereiken. Even ter vergelijking: 920kg/m3 is het soortelijk gewicht van een blok helder ijs. 

De Noren zijn erg begaan met het lot van Johan Friso omdat Koning Harald zijn peetoom is. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.