Wintersport Noorwegen Geilo

Hierboven de actuele webcam van donderdagochtend uit Geilo in Noorwegen (klik voor groter beeld). Het is nog maar een dun laagje sneeuw maar het beeld is al drastisch opgeknapt ten opzichte van de afgelopen week toen de sneeuwgrens toch nog te hoog lag. De lampen op de brede met kunstsneeuw volgespoten piste zijn aan maar het skigebied is nog niet open.

Folgefonn Gletschjer Noorwegen

Hierboven een archiefbeeld van de Folgefonna gletsjer. Dat is een zomerskigebied in Zuid-Noorwegen tussen 1200 en 1450m. In de winter sneeuwt de sleeplift steevast dicht. Vanochtend dumpt het er al stevig. Zie deze complete whiteout webcam (klik hier).

Sneeuw wintersport Noorwegen

Op snow-forecast.com vind je de sneeuwverwachtingskaarten voor Scandinavië. Komende week weer dat typische beeld van de “stau” (=stuwing) tegen de westkust en de relatieve droogte achter de Noorse hoofdkam en dan weer een stukje retour de l’est (zo noemen ze uit het oosten terugkerende sneeuw in Frankrijk) naar de meer noordelijke Zweedse skigebieden.

Ensemble wintersport Noorwegen

Kijk zelf
Hier nog het ensemble voor de fjordenkust. Veel neerslag in de pipeline met een temperatuur die waarschijnlijk vanaf 4 december een volle week onder gemiddeld ligt. Bekijk het verloop van de sneeuwval ook zelf op wetter3.de (kies Niederschlagsträrke und -form).


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.