Hierboven een droomplaatje uit Bad Hofgastein van Shirley geüpload met de Bizztravel Sneeuwhoogte App. Illustratief voor de schitterende wintersportcondities overal in Europa binnen de driehoek tussen Oostenrijk, Pyreneeën en Noorwegen. Inclusief Zuid-Limburg :-). 

accu2502

Nog twee dagen sneeuwt het in West-Europa. Zie hierboven wat er nog gaat vallen tot woensdag. In Zuid-Limburg kan zo nog maar eens 10cm bijvallen. In sommige van de groene gebieden in Oost-Europa regent het want daar zit momenteel de verzachting die vanaf morgen ook naar de Lage Landen doorzet.

snere2503

De dagen na woensdag zijn heel interessant. Na de golven bewolking van oost naar west in het Alpengebied komt er weer een golf bewolking uit het noorden. Uit een polaire stroming. Maar die is praktisch droog. Hoe kan dat nu weer? Bovenstaande kaart en de titel van dit bericht geven het antwoord: de Noorse Fjorden gaan alle sneeuw afvangen. In midden- en noord-Noorwegen wordt een meter verwacht in twee golven tot en met komende maandag. Tot op dat moment zijn de weermodellen het ook roerend eens.[dc_slider slider=”11664″ captions=”true”]Na maandag 4 maart lopen de modellen sterk uiteen met hun 00uur runs. Dat zie je hierboven. We kunnen vrij stellig zijn dat het Europese model gelijk krijgt met het koudere scenario. Het zwabberende Amerikaanse model zit zeer hoog in de pluim met een zweterige Föhngolf rond 7 maart. Het Europese model is al dagen zo niet weken consistent in de berekeningen. 

pluim2502_00

Hier zie je wat het Europese model nu voor midden-Nederland in petto heeft. Heel duidelijk wil het model niet van de nulgradenlijn wijken. Op dit moment zou ik zeggen dat er 40% kans is op serieuze verzachting na komend weekeinde en 60% kans op aanhoudend koudkwakkelweer, waarbij we maar even niet speculeren op de kans van minimaal 5% dat er rond 8 maart een koude-uitbraak zal zijn.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=554658264568383]
Hele mooie platen weer dwars door de Alpen en ook eentje uit de Wintersport-Arena Sauerland. Daar is het toch wel erg lekker wintersporten deze hele periode na twee droevige fasen eerder in het seizoen. Blijft het Europese model gelijk krijgen dan wordt het al met al een topseizoen voor de middelgebergten. In de Alpen krijgt de zon de komende dagen toch kansen. Het zijn dagdelen, maar wel op en top genieten. We gaan het zien in alle foto’s die steeds worden opgestuurd. Noorwegen? Bewolkt en veel sneeuw vanaf woensdag. Wordt het toch nog een poederfase!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.