Hierboven een droomplaatje uit Bad Hofgastein van Shirley geüpload met de Bizztravel Sneeuwhoogte App. Illustratief voor de schitterende wintersportcondities overal in Europa binnen de driehoek tussen Oostenrijk, Pyreneeën en Noorwegen. Inclusief Zuid-Limburg :-). 

accu2502

Nog twee dagen sneeuwt het in West-Europa. Zie hierboven wat er nog gaat vallen tot woensdag. In Zuid-Limburg kan zo nog maar eens 10cm bijvallen. In sommige van de groene gebieden in Oost-Europa regent het want daar zit momenteel de verzachting die vanaf morgen ook naar de Lage Landen doorzet.

snere2503

De dagen na woensdag zijn heel interessant. Na de golven bewolking van oost naar west in het Alpengebied komt er weer een golf bewolking uit het noorden. Uit een polaire stroming. Maar die is praktisch droog. Hoe kan dat nu weer? Bovenstaande kaart en de titel van dit bericht geven het antwoord: de Noorse Fjorden gaan alle sneeuw afvangen. In midden- en noord-Noorwegen wordt een meter verwacht in twee golven tot en met komende maandag. Tot op dat moment zijn de weermodellen het ook roerend eens.[dc_slider slider=”11664″ captions=”true”]Na maandag 4 maart lopen de modellen sterk uiteen met hun 00uur runs. Dat zie je hierboven. We kunnen vrij stellig zijn dat het Europese model gelijk krijgt met het koudere scenario. Het zwabberende Amerikaanse model zit zeer hoog in de pluim met een zweterige Föhngolf rond 7 maart. Het Europese model is al dagen zo niet weken consistent in de berekeningen. 

pluim2502_00

Hier zie je wat het Europese model nu voor midden-Nederland in petto heeft. Heel duidelijk wil het model niet van de nulgradenlijn wijken. Op dit moment zou ik zeggen dat er 40% kans is op serieuze verzachting na komend weekeinde en 60% kans op aanhoudend koudkwakkelweer, waarbij we maar even niet speculeren op de kans van minimaal 5% dat er rond 8 maart een koude-uitbraak zal zijn.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=554658264568383]
Hele mooie platen weer dwars door de Alpen en ook eentje uit de Wintersport-Arena Sauerland. Daar is het toch wel erg lekker wintersporten deze hele periode na twee droevige fasen eerder in het seizoen. Blijft het Europese model gelijk krijgen dan wordt het al met al een topseizoen voor de middelgebergten. In de Alpen krijgt de zon de komende dagen toch kansen. Het zijn dagdelen, maar wel op en top genieten. We gaan het zien in alle foto’s die steeds worden opgestuurd. Noorwegen? Bewolkt en veel sneeuw vanaf woensdag. Wordt het toch nog een poederfase!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.