Obergurgl

Wat een heerlijke dag in de Alpen vandaag. Van overal hoorde ik enkel positieve geluiden over topcondities voor de tijd van het jaar. De dag begon nochtans wat aarzelend in de oostelijke en zuidelijke Alpen. Deze wondermooie foto uit Obergurgl geeft zowat prima de situatie weer. Eerst nog wat mistig weer waar de zon melkachtig doorheen probeerde te komen. Zelfs nog wat lichte sneeuw erbij.

Zillertal Arena

Gaandeweg de dag kwamen er meer gaten in de bewolking. Finn stuurde ons deze door uit Zillertal Arena.

Mittelberg

En Jorne deze uit Mittelberg, Kleinwalsertal, waar hij momenteel samen met Hajo en enkele volgelingen van de site zit.

Val Gardena

Aan de Zuidkant kwam de zon er vrij snel goed door, zoals hier in Val Gardena

Livigno

… en Livigno. Altijd een blije zon daar.

Breuil cervinia

Waren er dan helemaal geen wolken meer? Jawel hoor. Bij een oostelijke stroming worden uiteraard meer wolken tegen de westelijke Zuidkant gestuwd. In Breuil-Cervinia viel dat nog aardig mee. Meer naar het zuiden hebben ze het langst met vrij veel wolken rekening moeten houden. Maar het maakte de sneeuwkwaliteit er niet slechter op. Integendeel.

La thuile

En dat laatste kon vaste reageerder Roy ons vandaag zelf vertellen uit La Thuile. Bekijk zijn update hier nog eens terug.

vglp8bxr4ef

Net aan de andere kant van de westelijke hoofdkam was het veel zonniger.

tignes

En die Franse Alpen zijn dezer dagen gewoon top. Hier al de meeste zonneschijn de voorbije dagen. Tignes ziet er weer lekker uit. Toch kwamen hier in de namiddag enkele wolken opzetten. Ja, we zijn al maand maart. En als het wat warmer wordt, dan begint thermiek stilaan op te spelen.

Courmayeur Mont Blanc

Het rondje beelden van de dag sluiten we af met Courmayeur Mont Blanc. De bergen op hun mooist.

ECM1-24

Hier de weerkaart voor morgenmiddag. Noordzeehoog, en boven Slovakije zie je de koudebel die vanaf morgen wat verse sneeuw naar de Alpen brengt. Ik laat speciaal deze kaart zien, want vaste reageerder Jan Van Soest kwam in het ochtendbericht met een interessante vraag in de reacties: ‘is het toeval dat er pas in maart winters weer komt, of verschuift de winter steeds meer richting maart?’ Wel nee Jan, dat is geen toeval. Het is zelfs een vrij klassiek beeld dat in de maand maart en april een hoog boven de Noordzee of tussen Ierland en IJsland komt te liggen. Het zeewater is nu op z’n koudst, terwijl het noordelijk halfrond al wat begint op te warmen. Met andere woorden worden de temperatuursverschillen in zowel verticale als horizontale richtingen steeds kleiner. Met andere woorden kent de atmosfeer nu een enorme stabilisering, gaat de fut uit de straalstroom en komen hogedrukgebieden dus makkelijker noordelijker te liggen. De klassieke maartse buien en aprilse grillen zijn daar een gevolg van. Je kan dus niet zeggen dat de winter steeds meer naar maart opschuift. Nee, maart is altijd een vrij koele maand, tenzij de hogedrukgebieden doorschuiven naar het Europese vasteland. Dan komen we in een warme zuidelijke stroming terecht en kunnen de Lage Landen makkelijk het warmste plakje van Europa worden.

tm85_16031612_16031412

Maar goed, terug naar het weer. Woensdag zien we de koudebel doorschieten naar de Altantische Oceaan, waardoor de weg vrij komt voor de warmte van het Noordzeehoog om wat meer richting de Alpen op te schuiven. Het tweede deel van de week worden dus significant zachtere dagen in de Alpen. Heerlijk skiweer wordt dat.

rsum_16031706_16031412

Maar niet zonder dat die overtrekkende koudebel eerst wat sneeuw achter laat. Verwacht er op de meeste plaatsen niet te veel van aub. Gewoon een leuke opfrisser. Enkel de westelijke Zuidkant mag zich opmaken voor een echte dump. Ideale oriëntatie daar ten opzichte van de stroming. Een halve meter vers in Limone Piemonte of Prato Nevoso is perfect mogelijk.

ECM1-120

In het weekend schuift het Noordzeehoog door naar de Atlantische Oceaan waar het op grote hoogte bijgetankt kan worden vanuit het Azorenhoog. Ja dat had het Europese weermodel al verschillende dagen goed in de gaten. en als het zich daar kan nestelen, dan zijn de Alpen nog niet meteen van de winter verlost, …

ECM1-240

… want aan de oostflank van dat hoog kunnen dan regelmatig flinke hoeveelheden arctische kou over de Alpen uitstromen, met verse sneeuw erbij. Pin je hier nog niet op vast, zeker niet op de concrete datum. Maar een trend en mogelijk scenario is het absoluut.

gfs-0-234

Het Amerikaanse model gaat er zelfs aardig in mee. Ook hier voor ongeveer dezelfde datum een koude-uitbraak naar de Alpen. Het zou de naam Witte Donderdag alle eer aandoen.

gfs-0-336

Een paar dagen later op Paaszondag en tweede Paasdag doet het model er nog een schepje bovenop. Vorige vrijdag zei ik in het weerbericht toen dat ik voor dit scenario aan het duimen was omdat ik dan zelf ook naar de Alpen ga. Zou het uitkomen? Onzeker nog, maar de trend is gezet!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

7 reacties

Gesloten voor reacties.