zillertalarenafuntcrop

Beetje sneu vanochtend mascotte FUNTy moederziel alleen te zien staan waar het maandenlang heeft gewemeld van de kids met sneeuwplezier. We openen vandaag met beelden van de Zillertal Arena waar de sneeuw nog formidabel is maar waar de liften vanaf vandaag niet meer draaien.

zillertalarenaleeg

Zo zie je de Isskogel ’s ochtends nooit. Rara wat klopt er niet: juist de pistes zijn niet meer geprepareerd. Wat ik mis? Een paar toerskiërs die alsnog de berg op gaan om er ongestoord van te kunnen genieten. Nu ja, die hadden dan ook heel vroeg op moeten staan want het beste firnmoment is allang weer voor bij nu om tien uur. Dus wie weet zijn er wel een paar afgedaald om half negen net voor de nieuwe werkweek begint. Ik zou het zo doen als ik er woonde…

zillertalaren-kunstschneeEn dit is de Speichersee. Nog ruim voldoende inhoud om kunstsneeuw te spuiten…. maar nee… dat is allemaal voorbij. Het is nu puur nog wat nagenieten van de mooie witte bergen. Als paraglider is het niet moeilijk van de sneeuwsmelt te houden.

schneeschmelze

Maar ik leerde er al van houden ruim voor ik begon met vliegen. Dankzij de schilderijen van Evi Fersterer, de grote kunstenares uit Saalbach. Zij opende mijn ogen dat wit niet de enige kleur is die mooi is.

regenvanavond

Op de tweede foto hierboven zie je duidelijk de vliegtuigsporen die het front aankondigen dat vannacht de Lage Landen passeerde. Daaruit gaat het vanmiddag regenen in de skigebieden. Naar het oosten toe wellicht sneeuw al boven 1500m maar ga verder uit van 2000m. Het westelijk Alpengebied doet er niet aan mee. Daar blijft de zon schijnen afgezien van wat sluierbewolking.

warm

Dat front in de Alpen vanavond is dus een koufront. Maar er achteraan installeert zich het hogedrukgebied met warmte in zijn kielzog. Je ziet hier het nu warmste berekende moment van de week. Voor Duitsland wordt ook gerept over 28ºC. In Nederland moet De Bilt de 20,0ºC nog aantippen. Is de afgelopen dagen net niet gelukt. Maar daarna!

Schermafdruk 2015-04-13 09.39.07

Daarna krijgen we op het continent een gevoelige terugslag. Puur doordat er een zeewind gaat waaien. Het Noordzee water is nu 8ºC. Gelukkig maar. We zitten in het geheel niet in 2013 toen moeder natuur ons met echte voorjaarskou om de oren sloeg. Zo’n afwijking omlaag als in 2013 is iets wat een Nieuwe Kleine IJstijd niet misstaat. Het gaat echt om een graadje of hoogstens enkele graadjes verschil bij de grote klimaatschommelingen. En je merkt het pas dat je in een nieuw regime zit als er ineens een extreme uithaal komt waarvan je denkt: hee zo kenden we moeder natuur niet meer. Ik voorspel dat voor komende winter in de zin van een ongekend koud verloop… maar dat is natuurlijk überboud. Op dit moment kunnen we zeggen: het zeewater is gemiddeld en dus hebben/krijgen we ook een gemiddeld voorjaar.

windmetdezee

Hier de zeewind in beeld volgende week maandag.

metdezee

En zie hier hoe dat de temperaturen drukt. Niet in de Alpen dus. Denk ook terug aan 2013 toen de Alpen juist een warm voorjaar hadden. Je kunt in deze tijd van het jaar echt een weerscheiding hebben zo over de lijn Parijs-Praag. Gaan we dat dit voorjaar ook zien?

dump21ec

Af krijgen we toch nog een echte koude glijbaan rond 21 april zoals het Europese model berekent? Sneeuwgrens ruim onder 1000m.

dump21

Het Amerikaanse model doet het net even anders. We kijken hier dus 8 dagen vooruit in het model en zien grotendeels gelijke patronen. Met wel lokaal/regionaal hele andere uitkomsten. De koudegolf gaat in het Amerikaanse model naar Roemenië en de Zwarte Zee. De Alpen zijn dan koel maar zonnig en de Franse Alpen gewoon warm.

regen

We weten het dus niet voor die 21e. De natuur gaat uithalen maar raakt dat ook de Alpen? En bedenk dat er zelfs voor het Waddengebied nog natte sneeuw in de berekening heeft gezeten. Stel nu eens dat het Europese model gelijk heeft. Over hoeveel sneeuw praten we dan? Pak dan eerst ff hierboven de mm’s. Dat is allemaal regen… tot die 21e dus.

sneeuw

Trek die getallen af van de getallen op deze kaart en je hebt de sneeuwverwachting. Dan zien we zo’n 10 à 20cm sneeuw neerdalen. Geen megadump dus maar wel mooi als het nog eens met een sneeuwgrens van zeg 700m zou gebeuren zoals nu berekend. We gaan dit intens volgen. Als het gebeurt gaat die dump Rachel heten. Rachel meldde in het begin van het seizoen haar dochters Estelle en Calum aan. Nu is ze zelf aan de beurt…

ensNL1304

Afsluitend het kersverse ensemble voor de Lage Landen. We houden het nu lekker droog. En of die warme uitbijter aan het einde gelijk krijgt of dat we op 12ºC blijven steken moeten we zien.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.