Tsja, dan heb je eens een noordweststroming en dan nog blijft het te warm voor de tijd van het jaar, zowel in de Alpen als in de Lage Landen. Over de oorzaak moeten we niet lang nadenken. Door de zachte winter is er nergens in de buurt koude voorhanden.

zeewatertemp afwijking

Ook de zeewatertemperatuur van bijvoorbeeld de Noordzee is gewoon warmer dan normaal. Dus ook al is de stroming vrij gunstig, veel neerslag in de Alpen valt gewoon als regen. Tenzij je het hogerop zoekt natuurlijk. Kijk nog eens naar het andere ochtendbericht met een webcamoverzicht van de sneeuw van gisteren en afgelopen nacht.

gfs-0-96

Als we nu nog echte sneeuwval in de Alpen willen zien, zal het echt van een arctische uitbraak moeten komen en dat zit er de komende dagen niet in. Uitlopers van de hogedruk boven de oceaan reiken te ver naar het oosten om de stroming echt te doen kantelen.

ECM1-144

Maar er is ook goed nieuws. Voor volgende week laten zowel het Europese ECMWF (eerste helft van volgende week) …

gfs-0-192

… als het Amerikaanse GFS (tweede helft van volgende week) wel een kanteling van die stroming zien, met dan serieuze sneeuwkansen. Met de nadruk op kansen, want zeker is het nog allemaal niet. Voor hetzelfde geld komt er weer een uitloper van hogedruk die de koudeuitbraak weer verder naar het oosten drukt.

MS_1347_ens Zell

Op dit GFS-ensemble voor Oostenrijk zie je ten eerste dat er voor komend weekend weer meer neerslag berekend wordt, maar dat de hoofdmoot onder de 2000 meter weer als regen gaat vallen. Een beetje hetzelfde als gisteren dus. Maar ten tweede zie je dat de blauwe controlerun voor begin volgende week wel heel dicht bij het Europese scenario aanleunt. Duimen mag!

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

28 reacties

Gesloten voor reacties.