Vandaag even geen sneeuwwebcams maar alleen lekkere zonnige plaatjes. Van de opkomende zon dan. Kunnen we gelijk kijken hoe het in de met minder sneeuw bedeelde gebieden gaat. Nou in Riederalp altijd weinig zorgen. Schitterend plaatje van Joke.

Ik vond deze bovenin Les Menuires waar de zon het uitstekende Mont Blanc massief al in het vizier heeft. Pistes zien er strak uit, in de lagere dorpen van Les 3 Vallees komt er wel wat gras tevoorschijn hier en daar.

Iets zuidelijker in Isola 2000 ligt minder sneeuw op de zuidhellingen maar dan heb je wel een van de zonnigste dorpen van de Alpen. 75 procent van de pistes is daar gewoon open dus naast het genieten van de zon kan je super genieten op de pistes.

Onze vrienden in Val Gardena hebben ook geen klagen met de zon. De pistes steken nog af tussen de zwart/groene bossen, alleen op de toppen van het Selva en de Sassolungo zien we nog verse sneeuw resten.

Tot slot Grindelwald, er is tegenwoordig ook een film met de naam van dit dorp maar volgens mij heeft het meer te maken met Harry Potter dan wintersport. Iemand al geweest? Anyway, het dorp helemaal wit op 1050 meter, vooral door de sneeuw van afgelopen dagen. Hier weer volop zon vandaag!

Nog 1 webcam dan. Zonder sneeuw, zonder zon, zonder bergen en een hele bak water. Klinkt niet als de meest aantrekkelijke webcam, maar toch is het er eentje om in de gaten te houden. Spoelt deze strandtent op Vlieland morgen weg door het hoogwater?

Want het gaat toch zeker onstuimig worden, vanavond trekt de wind aan voor de komende 24 uur. Op de wadden een windkracht 8, ik denk dat 9 niet gehaald zal worden, in het binnenland tot 5 of 6 beaufort.

De windstoten zullen wel tot een windkracht 10 komen, 100 kilometer per uur is waarschijnlijk. Dat de wind doorjaagt naar de Alpen is ook iets om op te merken, het zal geen fijne dag op de hogere pistes zijn morgen. Ongetwijfeld dat er veel liften zullen sluiten.

Met regen in Nederland en sneeuw in de Alpen zal het allemaal allerminst aangenaam zijn. Het Sauerland ziet wel weer wat welverdiende centimeters neerdalen.

Terugkomend op die strandtent op Vlieland, ik hoop dat ze wat hoger op palen staan daar want met springtij en hoge golven kan de zee wel eens flink het strand op komen.

De pluim van vanmorgen is weer vrij duidelijk, voorlopig geen winter. Vanaf de 15e beginnen de lijntjes wat spreiding te vertonen, vanaf dan zit er mogelijk een blokkade in het vat. Laten we eens kijken hoe de modellen vandaag daarover denken.

Het is een beetje een vreemde situatie want het hoog op Groenland en het hoog boven de Azoren zijn er al. Ze kunnen alleen niet samensmelten omdat ze van andere origine zijn. Het Azorenhoog is opgebouwd met warmere lucht dan het Groenlandhoog. Het Azorenhoog is om die reden ook een stuk stabieler en standvastiger.

Meestal knallen de depressies tussen die hoge druk gebieden door maar in het nieuwste GFS hebben die depressies wat vertraging. Waar we eerst 1 hoog vanaf Newfoundland zagen die de blokkade op kon richten is dat nu een soort 3 traps raket. Vlak voor iedere depressie wordt er wat warmte naar het Groenlandhoog gestuurd waardoor deze langzaam dezelfde eigenschappen krijgt als het Azorenhoog. Zo kunnen ze na 3 van die warme pushes verbinding gaan maken. In Europa is er dan direct ruimte voor kou uit het noorden en oosten omdat de westelijke circulatie amper meer doorkomt. Het Europese model kijkt natuurlijk minder ver dan dit maar ook daar zien we een soortgelijke opbouw ontstaan. Het is nog wel heel ver weg hoor dus hecht er niet te veel waarde aan als een concrete situatie. We proberen de trend te spotten waarom GFS elke keer met zulke mooie cliffhangers komt.

Ja dit soort werk met ijsdagen voor de Lage Landen. Puur meteofiction vermaak.

Op de neerslagkaarten ziet dat er zo uit, ietwat rommelig maar wel koud! Ook voor gebieden als de zuidkant en Karinthië is er dan weer hoop want daar hebben ze wel echt sneeuw nodig.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

133 reacties

Gesloten voor reacties.