tignes

Donald Trump wordt president van de VS, dat lijkt nu wel heel erg waarschijnlijk. Normaal had Hajo hier nu in de weerkamer van WSWM gezeten voor een bericht, maar door het boek dat hij afgelopen voorjaar over die Amerikaanse verkiezingen schreef, heeft hij vandaag andere verplichtingen. Daarom nu een extra vroeg, maar vrij kort bericht van mij (moet zo dadelijk de kinderen klaarmaken en naar mijn werk vertrekken). We openen met een beeld van gisteren. In Val d’Isère zitten we hier met een bijzonder fraai zicht op de Barrage de Tignes, mijn favoriete skigebied. Niet om die reden dat ik dit beeld koos, wel omdat het hier net zoals in andere delen van de noordwestelijke Alpen straks tientallen uren vrijwel onafgebroken gaat sneeuwen.

radar

En die sneeuw zie je al op het radarbeeld aankomen. Hij zit al ter hoogte van Lyon van waaruit je bij helder weer de Alpen al in de verte ziet liggen. Er zou nu ook wat lichte (mot)sneeuw moeten vallen in Nederlands Limburg. Iemand?

rart_16110912_16110900

Binnen een paar uurtjes gaat het dus al los in de Franse Alpen en het Zwitserse Wallis, …

rart_16111106_16110900

… en dat blijft zo tot vrijdagnamiddag ergens. Tegen dan komt er ook wat sneeuw naar de Oostenrijkse Noordkant door.

rsum_16111206_16110900

Maar hoe oostelijker je gaat, op hoe minder je moet rekenen. Hetzelfde geldt trouwens voor de zuidelijke Franse Alpen. Nee, het zwaartepunt ligt duidelijk in die Noordwestelijke Alpen.

gfs-1-96

In het weekend komt er opnieuw neerslag aan. Maar zoals Ronaldo gisteren al zei, zit daar ook regen op. De komende dagen gaat het om occlusiefronten die de alpen aandoen. Komend weekend wordt het een klassiek warmte- en koufront passage. Zaterdag gaat de sneeuwgrens dus omhoog tot zelfs boven de 2000 meter, om zondagnamiddag weer te dalen. De meeste neerslag zit op het warmtefront en is weer voor die Noorwest-Alpen. Ach, goed om de verse sneeuw te binden zeg maar.

gfs-0-168

Hoe gaat het daarna verder? Onherroepelijk gaan we volgende week dan naar een periode met zachter weer. Voorlopig lijkt het meer een westelijke stroming dan een zuidwestelijke. De temperaturen zullen dus wat omhoog gaan, maar echt superzacht wordt het niet. Meer details kan ik voorlopig niet geven. Dat komt later.

ao

Die omslag in het weer hangt samen met een puls in de Arctische Oscillatie, een maat voor de sterkte van de straalstroom in heel het noordelijk halfrond. Volgens de berekeningen van gisteren (zie grafiek) zou het maar om een tijdelijke boost gaan. Maar ja, het zijn berekeningen. Zeker zijn we dus niet.

gfsnh-0-192

Als je het hele noordelijke halfrond bekijkt zie je inderdaad een betere cirkelvormige organisatie in de lagedrukgebieden komen, maar ze dansen nog niet echt rond mekaar.

gfsnh-0-384

De verwachting is dus dat die organisatie er binnen tien dagen weer uitgaat. Maar ik ga toch wat voorzichtigheid inbouwen, want op de allerverste kaarten van de GFS-run van deze ochtend zie je weer het omgekeerde gebeuren. Hmmm, wil dat zeggen dat al die hoopvolle berichten van de voorbije tien dagen een hoop bullshit waren. Nee, zeker niet. Er zijn effectief tekenen op een gunstig verder verloop van de winter. Maar ja, je weet hoe dat gaat he. Tekenen bieden geen garanties in de meteorologie. We blijven het hoe dan ook volgen! Misschien kom ik deze middag nog even met een kort bericht met sneeuwplaatjes uit de Franse en Zwitserse Alpen.

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

26 reacties

Gesloten voor reacties.