Roc_des_3_Marches-2016_0115_111000

Wauw! Roc des 3 Marches Les Menuires zo juist. Je zult de mazzel maar hebben! Hier op Facebook hadden we gisteravond al de mooie sneeuw in de Trois Vallées te pakken. En nu dus die opklaringen! Wat een ding. Maar er komt meer sneeuw hoor. Daarover zo meer.

mega_grimentz-zinal_sorebois1501

Grimentz-Zinal in het sneeuwzekere Val d’Anniviers in Wallis.

engstligenalp1501

De Engstligenalp in het Berner Oberland.

zellamsee1501

En Zell am See Kaprun zoals Zell am See Kaprun hoort te stralen in de winter. Op de voorgrond zie je aan het spoor van de sneeuwschuiver dat er in het dal nu meer ligt dan een dun laagje. De exacte sneeuwhoogte? Ach wat maakt dat nu uit! Als het gevoel en het plaatje maar klopt. Piste = kunstsneeuw. OK, iets dikkere toefjes sneeuw op de daken is leuk. Krijgen we dat ook? Jawel!

sneeuwverwachting1501

Dit valt er nog tot en met woensdag. Maar dat is met de sneeuwbonus van het Amerikaanse model op die laatste dag. Het Europese model heeft meer zon in de fase en dan met een dooiaanval in het weekeinde juist weer een bak sneeuw aan de noordkant. Het Amerikaanse model heeft die dooiaanval weer niet. In dat model komt Nederland alleen in de dooi door een draaiing van een zwakke wind. Nul neerslag voor de Alpen. Lees: volop zon. Maar lees ook: grote onzekerheid. De korte termijn is nu belangrijker en die heet: noordstuwing!

zondagnordstau

Hier zie je die noordstuwing weer in volle glorie. Zwakke aanhoudende sneeuw aan de noordkant in de stuwingszones. Geen front in de buurt. Wel leuke verdere accumulatie. Al was het dat door de kou nu geldt: 1mm neerslag is 2cm sneeuw.

alpenzon

Het Europese model berekent dan maandag al pure hoge druk over de Alpen. Kaiserwetter dus met hoogstens ochtendnevel in de dalen.

alpensneeuw

Het Amerikaanse model komt dan al met een nieuw front op de proppen naar de Franse Alpen toe. Met ook voor de Lage Landen ene spannende situatie. Als het front echt zuidelijk langskronkelt zoals op de kaart komen wij extra in de vorst. Evengoed zitten we dinsdag even in de regen voor de vorst terugkeert. Maar überhaupt dus geen idee of dit front wel of niet komt. Op de kaart van het Europese model zie je de sneeuw in Engeland smoren.

oostzee

Het Europese model komt dan weer met sneeuw vanaf de Oostzee wat woensdag in Oostenrijk voor sneeuw zou zorgen. In het Amerikaanse model blijft die koude push in Zuid-Scandinavië hangen. Hoe noem ik het ook al weer? Donken kapiteins inderdaad. Onvoorspelbaar.

dooiglijbaan

Zoals hierboven al genoemd heeft het Amerikaanse model helemaal geen echte dooiaanval. Alleen een zwakke aanlandige wind vanaf zaterdag in de Lage Landen. Daar zit dan ook geen nieuwe sneeuw in de Alpen bij. Het Europese model heeft wel zo’n heftige dooiaanval met ijzel in de Lage Landen en het leuke daarvan is dat ze in Polen wordt gestuit en dat er vrij snel een nieuwe koude stroming naar de Alpen volgt. Noordstuwing! Of eigenlijk een glijbaan. Met meer vocht en meer sneeuw. Ook in Sauerland. Maar ook hier weer: geen idee. Allebei leuk… voor de Lage Landen hopen we natuurlijk dat er nog een derde weg wordt gevonden.

ecaccu01

Het verschil; tussen de modellen resulteert over 10 dagen gerekend in deze verschillende accumulaties. In het Europese model met de dooiaanval en glijbaan een halve meter poeder langs de hele noordkant.

gfsaccu1501

In het Amerikaanse model juist dinsdag wat meer sneeuw aan de Franse kant en verder hoogstens 25cm winst. Nee hoor … niet hoogstens… de hoogstens berekening is de WRF hierboven (groene kaart). Daar accumulaties op basis van nacalculatie van het Amerikaanse model tot een meter in Vorarlberg aan toe. Tja op de Arlberg valt bijvoorbeeld ook elf meter sneeuw per jaar gemiddeld (Kleinwalsertal doet daar niet voor onder). En dus moet er nog wat gebeuren. 20cm dus voor iedereen in de Alpen gegarandeerd. En daar bovenop de lokale meevallers.

zuidkantflatline

Iedereen 20cm? Mispoes. De zuidkant doet niet mee. Flatline. Compleet. Amper kansen… maar ruim koud genoeg voor kunstsneeuw. En wit is het er al. Ook vannacht weer een beetje sneeuw gehad. Alleen de sneeuwlijn is er 1500m. Onder 1000m is het compleet groen! Maar daar klaag je in Italië niet over en de meeste dorpen liggen hoger. Kortom: eind goed al goed.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.